pinkorblue_marcela
28. kvě 2015

Dětské pojízdné prostředky

Připravit ke startu, pozor, teď! Ani Vaše děti se nemohou dočkat, až budou řídit své první vozidlo? Ale než se dopracují do stádia, že umí samostatně řídit, mají za sebou již dlouhou cestu. Existuje množství aspektů, které musí zvládnout. Kam s nohama? Jak zatáčet do správného směru? A co udělat se všemi lidmi a věcmi, které jsou v cestě?  Pro Vás jako rodiče se nabízí u každého nového vozidla otázka, který model je správný pro Vaše dítě a na co je třeba při koupi dbát. Proto jsme pro Vás sestavili pár tipů ohledně dětských vozidel. Jakmile jste našli ten správný model, může začít zábava.

Bezpečnost na prvním místě

Bez ohledu na to, pro které dětské vozidlo se rozhodnete, je bezpečnost Vašeho dítěte na prvním místě. K základní výbavě proto patří dětská helma. Když jezdí Vaše dítě např. na koloběžce, chrání před zraněním v případě pádu helma jakož i chrániče kolen a loktů. Zvykněte své dítě nejlépe od malička na nošení helmy. Důležité také je, aby jste sami nosili helmu a byli tak dobrým příkladem pro dítě.  

Auto - odrážedlo pro první pokusy

Pro malé děti od přibližně 12 měsíců se nejlépe hodí odrážedla ve tvaru aut. Výběr je velký od klasických aut BIG Bobby Car po odrážedla od Puky, Smoby nebo Kettler. Odrážedla Vaše děti optimálně připraví na pozdější jízdu na kole. Posilují nohy a trénuje se rovnováha. Dbejte ale při koupi odrážedla na to, aby už dítě umělo samostatně chodit a sedět.

Bezpečné výlety pro děti na vozidlech, na kterých se sedí

Patří sem Kettcars, traktory a bagry pro děti. Tato vozidla mají na rozdíl od koloběžek a kol čtyři kola namísto dvou. Díky tomu nemusejí děti ve stejné míře udržet rovnováhu v porovnání s dvěma koly. Myslete na to, že se tyto dopravní prostředky hodí jen pro děti od 2 let. Pro menší děti jsou tu například i menší modely odrážedel v podobě traktorů. Pro jaký dopravní prostředek se rozhodnete, závisí na Vašich osobních požadavcích.

Kettcars od Kettler, Puky nebo Hudora mají například zvýšenou zádovou opěrku. Díky tomu se může dítě pohodlně opřít. I přesto by mělo mít dítě pokročilejší motorické schopnosti a dostatek síly, protože musí samostatně řídit a jet. Dbejte při koupi na modely, které mají ruční brzdu, která působí na obě zadní kola. To je zárukou vyšší bezpečnosti. Hluboko položené těžiště vozidla navíc přispívá k tomu, že se Go-Kart nebo Kettcar nepřevrátí.  Kettcars přináší dětem spoustu zábavy a hodí se zejména pro použití venku nebo v terénu.

Pro malé zemědělce, kteří chtějí hrabat díry nebo něco převážet v přívěsu, se hodí spíše dětské traktory. Také ty vyžadují samostatnou jízdu a mají pohodlné sedátko. Každopádně je zádová opěrka většinou nižší než u Kettcars. Pokud má dítě problémy se vzpřímeným sezením nebo udržením rovnováhy, dbejte na to, aby byla zádová opěrka dostatečně vysoká nebo výškově nastavitelná.

O bezpečnost dítěte se postarají zakryté osy a zakulacené profily. Snižuje se tak nebezpečí zranění se. Traktory pro děti ale nemají brzdu.

Zeptejte se před koupí také na názor dítěte, co by chtělo. Model na vlastní přání bude dítě hodně dlouho bavit.

Jezdit na správném kole

Kola jsou pro děti k dostání v různých velikostech. Podle výšky dítěte, vývojového stupně a věku dítěte potřebujete patřičné kolo. Pro děti od tří let a tělesné výšky od ca. 95 cm se hodí 12‘‘ kola. Pokud má dítě již pokročilé motorické schopnosti a měří již 109 cm, jsou vhodná  16‘‘ kola. Často je tomu tak u čtyřletých dětí. Větší modely od 18‘‘ jsou vhodné pro děti od 5 do přibližně 9 let. Na to by měly děti měřit alespoň 115 cm.

Praktické vybavení kola přiměřené věku dítěte

Podle věku dítěte se odvíjí vybavení kola. Pro malé děti je důležitá možnost hlubokého nasedání, aby se i s krátkýma nohama dobře dostaly na zem. Nastavitelné ruční brzdy vhodné pro dětskou ruku jsou důležité, aby mohlo dítě s brzdou dobře pracovat. Některé modely umožňují i brždění zpětným pohybem šlapátek. Dbejte na to, aby byl řetěz krytý. Aby na sebe mohlo dítě v provozu upozornit, musí mít kolo zvonek. Kvůli jeho dobré viditelnosti musí mít i přední a zadní odrazku. Extra reflexní prvky na paprscíh zvyšují viditelnst  a navíc dobře vypadají.  

Tak se stane jízda na kole hračkou

Když jste našli správné kolo, můžete začít trénovat. Nepřetěžujte ale dítě při trénování. Pokud nechce jít samostatně na kolo, protože má strach před pádem, nenuťte ho. Zájem přijde sám a o to větší zábava to pak bude. Pro správnou polohu na sedátku zkontrolujte, zda dítě snadno dosáhne špičkami nohou na zem. Vzdejte se ale pomocných koleček, protože se dítě neučí udržovat rovnováhu.  Jakmile odmontujete pomocná kolečka, musí se dítě od začátku uči jezdit na kole s držením rovnováhy.  Pomocí odrážedla už možná rovnováhu trénovalo. Díky tomu není přechod na ježdění na kole tak náročný.   

Začni psát komentář...

Odešli