pinkorblue_marcela
19. lis 2015
1037 

Patchwork rodina – Co to znamená?

Pojem Patchwork rodina se v posledních desetiletích etabloval stále více.  Ale co tento výraz vůbec znamená a proč jetato nová rodinná konstelace tak složitá pro děti i dospělé, to bychom Vám rádi vysvětlili v tomto článku. Vzhledem k tomu, že v současnosti troskotá každé třetí manželství, je počet Patchwork rodin velmi vysoký, nedá se ale naprosto přesně stanovit. Pokud sami v Patchwork rodině žijete, mohou Vám naše tipy pomoci k harmonickému soužití.

Co je vůbec Patchwork rodina?

Patchwork je z angličtiny pocházející označení pro sešívání různých látek. Z různých materiálůa zbytků textilií nejrůznějšího druhu vzniknou např. pestré koberce. Přeneseno na rodinu neznamená Patchwork rodina více, než nevlastní rodina. Jeden rodič pozná po rozchodu nebo rozvodu nového partnera nebo partnerku a přivede vlastní děti a případně děti nového druha dohromady. Časem mají třeba ještě další děti společně.

Obavy dítěte

Pro právě zamilované dospělé se všechno udává jako za růžovými brýlemi. Nalezli nové štěstí, plánují společnou budoucnost a těší na vzrušující nastávající čas. Co je tady ale často zanedbáno, jsou reakce a pocity dětí.

Nejdříve se musí srovnat s tím, že se rodiče rozešli. Od věku základní školy si děti samy dávají vinu za to, že se jejich rodiče už nemají rádi. V hlavě přemítají, zda něco špatně udělaly nebo se nechovaly dost dobře. Nový partner a tím potencionální náhrada za druhého rodiče je přitom často jen extra faktor, který vede k naprostému přetížení dítěte. Strach, že mámin nový přítel může např. maminku vzít, je obrovský. Často chtějí mít děti své rodiče jen pro sebe. Zejména pokud musí ještě bojovat s odchodem jednoho rodiče. I když Vaše dítě časem dokáže vytvořit vztah s Vaším novým partnerem, představuje nové spojení enormní potenciál konfliktu. Koho má dítě loyálně milovat? Když dítě náhle začne mít rádo nového tatínka nebo novou maminku, cítí se provinile vůči svému „pravému“ rodiči, protože ho v jeho očích zraňuje.  

Vzhledem k tomu, že jsou do Patchwork rodiny přivedeny obvykle děti obou partnerů, není zvláštní, že se dítě ze dne na den vidí konfrontováno s dosud cizím nevlastním sourozencem. Kde si děti dříve ještě samy užívaly přízně svých rodičů, jsou nyní další děti, které vyžadují rovněž pozornost. Problémy mohou být způsobeny také svedením dohromady chlapců a dívek nebo starších dětí. Obava, že dítě už nebude středobodem zájmu a že bude zanedbáváno, roste. Zejména pokud očekáváte s novým partnerem společné dítě, je intenzivní příprava Vašeho stávajícího dítě nutností. Pokud byste se měli přestěhovat s novým partnerem jinam, pak je i to kritický bod pro dítě. Nutnost opustit přátele a navštěvovat novou školu, jsou velkými starostmi a ztrátou pro dítě. Jak se to projevuje, je dítě od dítěte různé. Někteří se na nového člověka v jejich životě zlobí, jiní jsou smutní a stáhnou se, jiní se vůbec nechtějí svých rodičů vzdát.

Typy chování

Pro nového partnera je těžké si najít místo v nově vytvořené rodině. Vzhledem k tomu, že děti ze strachu a nejistoty nejdříve nového rodiče odmítají, čímž mu sžití se neulehčují, platí pro nového rodinného člena, že musí být trpělivý a počáteční výrazy nepřátelství si nesmí brát osobně.  Mnozí rozvedení muži a ženy si přísahají, že budou dělat v novém partnerství všechno lépe a že také dětem splní každé přání, které jim uvidí na očích. Tento příliš horlivý názor ale děti spíše zastraší, takže se ještě více brání a straní. Proto by se měl nový partner nejdříve sblížit. Díky společným, šťastným rodinným odpolednům, delším výletům a nakonec společně stráveným prázdninám si mohou děti pomalu zvyknout na novou situaci a snad i objevit společné věci s novým neznámým. Důležité je, že partner nezkouší zaujmout roli rodiče. Jako cizí je stejně těžké předepisovat dětem pravidla. Proto je nejdříve lepší, když se nový partner prezentuje jako kamarád a ne jako autorita.  

Bez rozdílu na věk dítěte není nikdy pro dítě snadné, když jeden rodič najednou není přítomen. Proto musíte dát svému dítěti možnost tesknit, aby mohlo lépe ustát neznámou situaci. I když jste se nerozešli se svým ex přítelem v dobrém, měli byste i přesto dbát na to, že se dítě a otec případně matka mohou nadále pravidelně vídat. Navíc je tabu mluvit s nynějším partnerem špatně o bývalém partnerovi. Vezměte místo toho své dítě s jeho pocity vážně. Čas a náklonnost jsou pro Vaše dítě v každé situaci velmi důležité. Strach, který má, mu můžete vzít jen Vy. Když mu řeknete, jak ho máte rádi a jak důležité pro Vás nadále je, mu vezmou strach, že se stane nedůležitým kvůli novému partnerovi nebo novým sourozencům.

Pravidla

Aby nedošlo k dalším ztrátám, neměli byste Vašeho partnera dítěti představovat, když to pro Vás není vážné. Jinak existuje nebezpečí, že své dítě dále znejistíte, když budete častěji svého přítele měnit. Pokud si jste jistí, musíte si se svým partnerem promluvit o stylu výchovy a pravidlech, jinak může dojít ke konfliktům. Dítě potřebuje konstantu ve svém vývoji a ta je zachována jedině tehdy, když jsou oba rodičové jednotní. Proto by měly být zachovány také zvyklosti a tradice, zavedeny mohou být ale i nové rituály, které spojí to, co mají rády obě rodiny.

Kvůli spojení rodinných členů je hádka předprogramována přinejmenším v prvních měsících. Zejména tvrdohlavé děti budou rušit Vámi vytouženou harmonii. Nicméně všichni by se měli vzájemně respektovat a pokoušet se o spřátelení s nevlastní rodinou. Vysvětlete svému dítěti, že ho nadále milujete, ale že ostatní děti jsou stejně tak důležité, a proto nikdy nebude dostávat nic extra.  

Nejvyšším pravidlem ale zůstává, že si všichni dají dost času. Také pro Vás dává smysl, když se nebudete stresovat, ale budete se v klidu věnovat výzvám. Nastavte si malé cíle, které budete chtít čas od času dosáhnout, než zoufat, že si Vaše dítě nerozumí s jeho nevlastním tátou případně jeho nevlastní mámou.

Začni psát komentář...

Odešli