pr_clanek
17. dub 2023
93 

Ambientní světlo v domácnosti: Jak dosáhnout dokonalé rovnováhy?

Ambientní světlo je jedním z nejdůležitějších prvků pro dosažení dokonalé rovnováhy osvětlení interiéru. Nejprve je však nutné pochopit, z jakých typů světel vybírat a jak je vhodně vrstvit tak, aby bylo dosaženo kýžené intimní atmosféry. Právě na ambientní světlo a jeho správný výběr se zaměříme v následujícím článku.

Co je to ambientní světlo a jak funguje?

Nastavení ambientního osvětlení je jedním ze zásadních kroků k útulné domácnosti, která nepůsobí jako kancelář nebo průmyslový prostor kvůli ostrému světlu. Ambientní světlo povětšinou pochází z menších světelných zdrojů, které přispívají k celkovému osvětlení místnosti. Může se jednat třeba o stolní nebo stojací lampu či nástěnná světla. Na rozdíl od základního přímého světla v podobě primárního lustru je tedy ambientní světlo nepřímé a rozptyluje se do prostoru, než aby cíleně osvětlovalo prostor.

Primární vs. ambientní světlo

Ambientní světlo se liší od jiných typů umělého osvětlení, jako je úkolové a akcentové osvětlení, které jsou cílenými formami světla. Na rozdíl od primárních světel bývá však pořízení ambientního osvětlení finančně náročnější, neboť se povětšinou jedná o souhru několika zdrojů světla. To potvrzují i odborníci z promo-codes.cz, kteří zaznamenali poprávku po slevových kuponech právě na svítidla ambientního osvětlení. Návštěvníky slevových stránek láká například Baumax sleva, díky které je možné osvětlení pořídit za nižší ceny a zařídit si domov útulně i s omezeným rozpočtem.

Zdroje ambientního světla

Existuje mnoho zdrojů ambientního osvětlení, které jsou užitečné při navrhování interiérů. K dosažení správné úrovně osvětlení v různou denní dobu je vhodné využít různé zdroje. O jaké světelné zdroje se jedná?

  • Lustry a závěsná svítidla: Tato svítidla visí ze stropu a mají jednu nebo více žárovek. Mnohá z těchto svítidel jsou dekorativní. Toto světlo nemusí dosáhnout do celé místnosti, takže potřebujete jiné zdroje světla, abyste osvětlili všechny tmavé kouty místnosti.
  • Zápustná svítidla: Tento druh světla se montuje na strop. Jedná se o užitečné ambientní světlo, protože je jemnější a můžete jej použít jako doplněk k jinému ambientnímu osvětlení místnosti, jako jsou lustry nebo stojné lampy.
  • Kolejnicové osvětlení: Jedná se o osvětlení, které využívá více světelných zdrojů rozmístěných podél souvislého svítidla nebo kolejnice. Kolejnicové osvětlení je užitečné pro lidi, kteří nechtějí zapojovat jednotlivá světla, ale stačí zapojit jedno místo a elektřina se rozvádí po celé koleji.
  • Nástěnná světla: Jedná se o svítidla připevněná na stěnu, která poskytují lokalizovanější okolní světlo do určitých oblastí.
  • Lampy: Ať už stojné nebo stolní – lampy poskytují okolní světlo, které lidé používají k vytvoření rovnováhy, když okolní stropní světlo nestačí. Mléčná nebo látková stínidla poskytují více ambientního světla než čirá stínidla, která zaměřují světlo určitým směrem.

Slovo závěrem

Ambientní světlo je dekorativní a nezbytnou formou světla v našich interiérech. Bez něj prostor působí sterilně a neútulně. Tento druh osvětlení je zajišťováno mnoha zdroji, a to jak skrytými, tak viditelnými.

Je však jen jedním z typů osvětlení, které potřebujete k vytvoření vrstevnatého a komplexního prostoru. Kombinujte jej s primárním a bodovým osvětlením.

Začni psát komentář...

Odešli