pr_clanek
10. led 2019
649 

Atopický ekzém: jde to i bez škrabání

Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a malých dětí. U 80 % případů se atopie začíná projevovat v prvních měsících života. Na atopický ekzém neexistuje lék. V lepším případě v dospělosti vymizí, ale bohužel existují případy, kdy se s ním pacient potýká po celý život.

Co už o atopii možná víte?

Z odborného hlediska je atopická dermatitida chronické, svědivé a zánětlivé onemocnění kůže, které se projevuje červenými ložisky, někdy mokvajícími, velmi suchou kůží a silným svěděním. Rozsah postižení je různý: čelo, obočí, krk, trup, končetiny (obzvlášť podkolení a loketní jamky). Toto závažné onemocnění provází suchost kůže a nesnesitelné svědění, které ovlivňuje kvalitu života nejen samotného pacienta, ale celé jeho rodiny. Nemocný člověk se často potýká i s psychickými problémy, kdy jej často kvůli vzhledu kůže okolí nepřijímá, zvláště v kolektivu malých dětí.

Průběh onemocnění je charakterizován střídáním klidových období s obdobími vzplanutí (zhoršení stavu způsobené např. stresem).

Proč se lidé stávají atopiky?

Obvykle je to způsobeno dědičnou predispozicí k alergickým reakcím jako astma, senná rýma nebo zánět spojivek. U 50 % dětí, jejichž jeden z rodičů trpí alergií, dochází k projevům atopické dermatitidy. Pravděpodobnost se zvyšuje na 80 % v případě, že oba rodiče dítěte trpí alergiemi. Atopická dermatitida se u dětí vyvíjí také z důvodu nedostatečné bariérové funkce (ochranné) jejich kůže. Poškozená bariérová vrstva nedokáže chránit kůži před externími faktory a kůže se stává velmi citlivou.

Co pomáhá?

Klíčem ke zmírnění svědění není pouze užívání kortikoidů předepsaných od lékaře během fází vzplanutí, ale také používání emoliencií a hydratačních dermokosmetických přípravků, které se aplikují každý den. Emoliencia posilují vrstvu epidermis a obnovují poškozenou bariérovou funkci kůže. Předcházejí také dehydrataci kůže a zabraňují průniku alergenů hlouběji do kůže. Při jejich každodenním používání je výrazně sníženo riziko vysušování a praskání kůže, kůže tak získává opět pocit komfortu.

Zklidnění atopické kůže vyžaduje také vhodný životní styl, jak v létě, tak i v zimě:

  • Optimální koupel. Koupel je příjemná, avšak teplota vody by neměla přesáhnout 33°, koupel by neměla trvat déle než 5 až 10 minut. Účinky tvrdé vody je možné zmírnit používáním vhodných mycích olejů. Přípravek hygieny nesmí obsahovat mýdlo, ani dráždivé látky, naopak musí mít fyziologické pH a měl by se snadno vymývat. Dejte přednost zvláčňujícím mycím olejům nebo pěnivým gelům určeným pro křehkou (fragilní) kůži. Dlaněmi naneste přípravek hygieny, netřete kůži (nepoužívejte mycí rukavici nebo houbu). Důkladně kůži opláchněte a velmi jemně osušte (netřít).
  • Pečujte o nehty, aby byly stále krátké a nepobízely ke škrábání (zdroj sekundární infekce).
  • Vyhněte se prachu, tabáku a roztočům, jež se nacházejí uvnitř koberců, na záclonách a v matracích. Prostředí vašeho domova musí být co nejpříjemnější. Tip: Větrejte místnost co nejčastěji.
  • Vyhněte se syntetickým tkaninám a vlně, které často způsobují svědění. Dejte přednost bavlněnému oblečení.
  • Používejte jemné prací prostředky, prádlo důkladně vymáchejte. Nepoužívejte aviváž.
  • Vyhýbejte se přímému vystavení slunci mezi 11. -16. hodinou. Nevystavujte slunci děti mladší než 3 roky. Před pobytem na slunci naneste přípravek s vysokým ochranným faktorem, nezapomeňte na tričko, sluneční brýle a pokrývku hlavy.

Zázrak jménem oves Rhealba®

Nabídka péče pro atopiky je velmi široká. Kvalitní a účinné přípravky jsou k dostání v lékárně, kde Vám navíc odborný personál pomůže s výběrem toho pravého pro Vaši potřebu. V lékárně se setkáte například s francouzskou dermokosmetickou značkou A-DERMA, specialistou na suchou a křehkou kůži atopiků celé rodiny.

A-DERMA pěstuje v srdci Jihozápadní Francie v regionu Tarn jedinečný rostlinný druh, bio oves Rhealba®. Do přípravků řady EXOMEGA CONTROL určených pro suchou a atopickou kůži používá výtažek z mladých výhonků ovsa Rhealba®, neboť právě ty obsahují veškerou sílu budoucí rostliny a mnohem více vzácných aktivních látek, než je obsaženo v zrnech (saponiny a flavonoidy, které snižují podráždění kůže). Tyto výhonky naopak neobsahují proteiny, které by mohly vyvolat podráždění. Maximální koncentraci aktivních látek obsahují výhonky ovsa Rhealba® okolo 12. týdne „života“. Jelikož tato koncentrace netrvá věčně, musí se sklizeň uskutečnit co nejrychleji, během 3-4 dní. Přípravky EXOMEGA CONTROL dokáží díky inovovanému chytrému složení „držet kontrolu“ nad atopií, přesněji bojovat i proti mikrozánětu, který v pokožce probíhá i v období fáze klidu.

Zvláčňující přípravky EXOMEGA CONTROL se nabízí hned ve 3 formách dle výživnosti textury: mléko, krém a balzám. Přípravky jsou navíc vhodné již od narození. Samotné promazávání kůže je vhodné doplnit o hygienu přípravky určenými speciálně pro pokožku se sklonem k atopii. Ty kůži nedráždí a plně vyhovují jejím specifickým potřebám. Na výběr máte mezi zvláčňujícím sprchovým olejem, zvláčňujícím pěnivým gelem a zvláčňujícím mycím gelem 2v1 na tělo a vlasy.

Více informací o celé řadě EXOMEGA CONTROL naleznete zde.

Začni psát komentář...

Odešli