pr_clanek
30. říj 2020
122 

Jak na stěhování ? Tipy od profesionálů.

Máte – li již nějaké to stěhování za sebou, tak jistě víte, že to není zrovna příjemně strávený den, který by se dal řadit například k návštěvě pouti. Z málokterých úst uslyšíte po prožitém stěhování větu: „Bylo to skvělé, nemohu se dočkat, až si ten úžasný zážitek zopakuji“. Patrně byste si pomysleli něco o zhoršeném duševním zdraví a konverzaci elegantně ukončili.  Pravda je taková, že pomyslná jednička podtržená se schovává pod výrokem typu: „Přežili jsme to“ a častější shrnutí z dob minulých a bohužel i dnešních uslyšíte asi takto: „Lepší vyhořet ! Už nikdy se stěhovat nechci“. 

A proč tomu tak je ? Nejčastěji proto, že se na stěhování dostatečně nepřipravili, nebo si vybrali špatnou stěhovací firmu. 

Profesionálové radí jak na stěhování.  

(Jakub Malý ze stěhovací firmy Vektos shrnuje 15 let svých zkušeností v oboru stěhování do několika nejdůležitějších rad.)

Udělejte si dostatek času

Hlavním klíčem k úspěchu celého stěhování je mít dostatek času. To znamená vyhradit si jeden a více dní podle toho, jak velký byt nebo dům budete stěhovat. Stěhování jako takové je s profesionální firmou rychlá záležitost, např. byt 2+1 přestěhuje za pár hodin. Jde ale o čas, který si musíte vyhradit na přípravy, balení, předání a převzetí bytů a v neposlední řadě vybalení a uložení věcí v novém bytě. Na takové stěhování   tedy potřebujete alespoň dva dny. Na větší stěhování samozřejmě více. To je nutné si předem i s rezervou odhadnout. Dostat se do situace, kdy stěhováci čekají u dveří a vy ještě balíte věci, je přesně cesta k tomu, že si po stěhování řeknete: „Lepší vyhořet, ……“

Zvažte vlastní možnosti

S výjimkou přestěhování pár tašek například ze studentského pokoje, doporučuji vždy využít služeb nějaké zavedené stěhovací firmy a nesnažit se na stěhování vyzrát sami. Zejména u větších bytů, nebo dokonce domů se to může velmi rychle změnit v učiněnou pohromu. Stěhovací firmy mají zkušenosti, zavedené postupy a potřebné vybavení. Mimo to Vám dobří stěhováci celý proces výrazně ulehčí i v jiných ohledech. Jednoduše objednat si profesionály je určitě schůdnější volba.

Jak vybrat stěhovací službu ?

V první řadě se zaměříme na 3 nejdůležitější parametry, které definují stěhovací firmu o které můžeme nadále při výběru uvažovat:

Identifikační číslo / Koncese na provoz autodopravy

Pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu během manipulace a přepravy

Webové stránky s aktuálním ceníkem služeb a informacemi o firmě.

Pokud některý z těchto parametrů chybí, objednání služeb nedoporučuji ani zvažovat.

Reference 

Mezi profesionálními firmami, které splňují veškeré náležitosti se při výběru ideálně orientujeme podle referencí od lidí, kteří služeb firmy již využili. Hodnocení má většina firem alespoň na jedné ze stránek:  google.maps.com / firmy.cz / facebook.com. Jestliže hodnocení chybí, firma je patrně nová, nebo změnila název. Objednání je tedy oproti zavedeným firmám trochu risk.

 Dejte pozor na falešné reference:

  1. Firma má uvedené pozitivní reference na svém webu, které ale na výše zmíněných stránkách nenajdete. ( Je vysoká pravděpodobnost, že reference nepsal žádný stěhovaný zákazník) 
  2. Hodnocení z falešných účtů na výše zmíněných stránkách. To se bohužel také velmi často nejen v našem oboru děje. Falešné hodnocení poznáte nejčastěji tak, že obsahuje pouze hvězdy bez textu, nebo např. na google je od uživatele, který jiné hodnocení nikam nenapsal.( Tj. napsal pouze jedno hodnocení a jediná reference je právě na stěhovací službu. Pokud má stěhovací firma takovýchto hodnocení více, je velmi pravděpodobné, že je nepíší reální zákazníci.)

Jednání a nabídky stěhovací firmy:

Obecně platí, že stěhovací firma, resp. její zástupce by měl mít zájem získat od Vás maximum informací, nejlépe by Vám měl nabídnout prohlídku, na které byste vše přesně dohodli. 

Na základě přesných informací by Vám měla firma vypracovat přesnou cenovou nabídku. 

Nedoporučuji se řídit pouze nejnižší cenou, ale především obsahem nabídky, garancemi a celkovým dojmem z jednání firmy. 

Příklad:

  1. Firma X nevyžaduje prohlídku a z několika informací Vám pošle cenovou kalkulaci, kde nabídne stěhovací auto a dva stěhováky na 4h + obalový materiál „dle spotřeby“ v ceně 4.000,- bez garancí maximální ceny. ( Na této nabídce vypadá pěkně pouze „odhadní“ cena, která je téměř vždy po stěhování vyšší.)
  2. Firma Y se s Vámi dohodne na prohlídce, zástupce bude chtít vědět spoustu věcí, které by Vás často samotné nenapadli. Z informací zpracuje nabídku, kde nabízí auto + 2 stěhováky na 5h + obalový materiál  za 500,-. Celková cena 5.000,- s garancí maximálního navýšení o 15% v případě, že by se stěhování trochu protáhlo.

Jakou firmu si zvolíte? Předpokládám, že odpověď je jasná. 

Doufám, že Vám tento článek pomůže a ulehčí náročný úkol, jakým přestěhování domácnosti je. 

Pokud se Vám článek líbil, zde naleznete další tipy a rady na stěhování.

Začni psát komentář...

Odešli