pr_clanek
20. dub 2022
229 

Jak postavit venkovní saunu?

Rychlý životní styl, neustálý stres, shon a civilizační nemoci. Takto by se dal ve zkratce popsat život asi většiny lidí v dnešní společnosti. Co takhle na chvíli upustit páru a relaxovat? Vyzkoušejte léčebnou kúru, kterou znali již staří Egypťané, a obrňte se proti nachlazení či bolesti svalů. Při pravidelném saunování docílíte zklidnění mysli, uvolníte dýchací cesty a vysoká teplota má i blahodárné účinky pro lidskou pleť. Nechte se opečovávat teplem a vytvořte si finskou saunu i vy.

Proč si pořídit venkovní saunu a ne vnitřní?

Výhody vnitřní sauny

Vnitřní sauna většinu lidí ohromí hlavně z ekonomického hlediska. Její pořizovací cena je levnější než u jejího vnějšího protivníka. Zároveň vám šetří peníze za energie, jelikož nenastávají tak velké teplotní ztráty. Problém je, že ji většina lidí prostě nemá kam umístit. Sauna finská vyžaduje suché prostory, kterými málokterý dům překypuje. Problémem může být i zajištění odvětrávání a přívod čerstvého vzduchu.

Výhody venkovní sauny

Při instalaci venkovní sauny do již hotového zahradního domku je pořizovací cena v podstatě totožná s tou vnitřní. V případě postavení nového saunového domku je samozřejmě vyšší. Výhodou je působivý design, který dokáže ohromit vaše návštěvy. Pro její pořízení nepřijdete o prostor v domě a nejste ani limitování při volbě její velikosti. Zároveň je snazší vymyslet ochlazování. V zimně můžete například využít napadaný sníh. Hlavním pozitivem jsou léčebné účinky.

Kam umístit saunu

Nejprve musíte zvážit spoustu věcí. V prvé řadě, kam venkovní saunu umístíte. Mějte na paměti, že v její bezprostřední blízkosti musí být místo na zchlazení – sprcha, sud se studenou vodou. Samozřejmě je úplně nejlepší, když finskou saunu zabudujete do zděné stavby jako vestavbu. Taková finská sauna má nejvyšší trvanlivost a je nejpraktičtější.

Hlavní je zvolit takové místo, které je klidné, soukromé a má hezký výhled.

Jak chcete saunu velikou?

Dalším důležitým faktem k rozmyšlení je velikost a tvar. Na výšku obecně mívá sauna venkovní kolem 2 metrů. Velikost jejího půdorysu už ale záleží na počtu osob, které jej budou využívat. Na každého člověka počítejte se 70 cm šířky, na výšku mají sauny nejčastěji 210 cm. Do takové pohodlně umístíte dvě patra lavic – první ve výšce 45 cm, druhé ve výšce 90 cm. Zbytečně velká sauna se bude dlouho ohřívat a odebere vám tak zbytečně moc energie. Proměření je tedy opravdu zásadní.

Jak vybrat saunová kamna?

Můžete si vybrat mezi saunovými kamny na elektřinu a saunovými kamny na dřevo. Nezapomínejte, že venkovní dřevěné sauny mají tepelné ztráty, je proto dobré počítat s koupí kamen s vyšším výkonem.

1. Kamna na dřevo

Saunová kamna na dřevo dokážou saunu vytopit během chvíle, proto jsou vhodné právě do venkovních saun. Jejich nevýhodou je náročnější regulace teploty. Zároveň ale mají své kouzlo. Praskající oheň dodá pobytu v sauně tu správnou atmosféru. Trh nabízí taková kamna na dřevo, že nejsou jen topným tělesem, ale vyloženě dekorací, která vám bude dělat radost.

2. Elektrická kamna

Saunová kamna elektrická poslouží spíše do sauny v interiéru. Výhodou je, že se dají ovládat na dálku a je velice snadná regulace teploty. Ohřev sauny je ale pomalejší a ztrácí se příjemná atmosféra ohně.

Zařiďte si půvabný interiér

1. Osvětlení

Správně zvolené osvětlení je jedním z hlavních aspektů pro vytvoření správné atmosféry. Rozhodně byste měli volit tlumenější světlo u několika zdrojů. Nejvhodnější jsou LED pásky, optická vlákna a klasické saunové osvětlení.

2. Doplňky

Základním vybavením sauny by měl být teploměr a vlhkoměr, díky kterým můžete kontrolovat správné hodnoty pro saunování. Nezapomeňte ani na přesýpací hodiny, které vám pohlídají čas. Obyčejně se saunuje cca. 15 minut.

Vsaďte na aroma, Vůně je silně spjatá s relaxací a do sauny rozhodně patří. Zkuste si pořídit například difuzér s vaší oblíbenou vůní.

Nezapomenutelnou součástí finské sauny je i vědro a naběračka, jíž se polévají saunové kameny.

Další vybavení sauny je čistě na vás. Určitě se vyplatí zainvestovat do textilu, dřevěných dekorací a samozřejmě do vhodné kosmetiky. Vše záleží jen na vás a vašich potřebách. Hlavní je, aby se vám v sauně líbilo.

Sauna jako dominanta zahrady – nechte se okouzlit krásnými exteriéry

Venkovní finská sauna nemusí být jen relaxačním místem, její provedení dnes vypadá opravdu neodolatelně. Záleží jen na vás, co se vám líbí. Můžete si postavit srubovou saunu, která navodí atmosféru horské chatky. Zajímavá jsou i moderní futuristická pojetí. Jestli máte rádi skandinávský styl, tak neváhejte a vyzkoušejte sudovou saunu, která snad každého zaujme nevšedním designem. Pro zcestované jedince je dobrou cestou mobilní sauna, kterou můžete brát všude s sebou.

Vrhněte se do práce

Když si postavíte saunu sami, můžete si vytvořit něco, na co budete pyšní. Správný kutil si s tvorbou sauny poradí. Obecně se ale vyplatí svěřit se do rukou specialistům, kteří dané problematice rozumí.
Odborníci z Finskasauna.cz vám poradí s výběrem optimálního typu a velikosti sauny, dřeviny, saunových doplňků i osvětlení, a pomohou vám vytvořit saunu na klíč přesně podle vašich představ.

Začni psát komentář...

Odešli