pr_clanek
12. lis 2018
2385 

Jak přežit nedostatek spánku s miminkem

Novorozenci spí až šestnáct hodin denně. To zní jako pozitivní zpráva. Proč jsou potom ale mateřská fóra na internetu plná nářků na únavu a vyčerpanost v prvních měsících s miminkem a dotazů jak přežít nedostatek spánku?

Protože spánkové nároky novorozenců a kojenců jsou diametrálně odlišné od návyků dospělé osoby. Těch šestnáct hodin totiž bohužel nevydrží žádný novorozenec spát v kuse. Většina z nich se budí co dvě až tři hodiny, protože potřebuje „hned, teď a okamžitě“ uspokojit některou ze svých potřeb. Buď má hlad nebo potřebuje čistou plínu nebo jednoduše chce cítit přítomnost matky. A zatímco malému uzlíčku v zavinovačce tenhle systém naprosto vyhovuje, vaše tělo přerušovaným spánkem trpí.

Co způsobuje nedostatek spánku?

U jedné třetiny čerstvých rodičů se nedostatek spánku neprojeví vůbec nijak. Maximálně budou působit trochu unaveně. Pak je tu jedna třetina, která bude mít malé potíže, které většinou zmizí samy od sebe, jakmile se všechno vrátí zpátky do normálu (ale stane se to vůbec někdy, když teď máte děti?). Malými potížemi se myslí různé poruchy koncentrace, imunity, zpomalené reakce nebo zapomínání. Typickým příkladem je matka, která si schová klíče od auta do lednice. Nejhůře je na tom ale poslední třetina. Té hrozí vyhoření, chronické potíže se spánkem a deprese.

Jak se budete s nedostatkem spánku „na mateřské“ vyrovnávat právě vy, závisí hlavně na vašich genetických předpokladech. Ale taky na vašem partnerovi (někteří se odstěhují do jiné místnosti, jiní v noci vstávají a pomáhají) a dítěti. Některá miminka se s adaptací na náš svět vyrovnávají hůře a prvních pár měsíců v noci propláčí a ve dne spí.

Jak přežít nespavost miminka?

  • SPÁT STEJNĚ JAKO DÍTĚ: Tohle je celkem známá rada. Jakmile dítě usne, doporučuje se „vykašlat se“ na praní, uklízení a vaření a jít si lehnout. Já ale musím přiznat, že na mě tahle rada nikdy nefungovala. Ať jsem unavená sebevíc, mám potíž usnout „na povel“ a ještě ke všemu přes den. Mnohem víc mi pomohla zásada jednou týdně se slepicemi/miminkem. Většina dětí má totiž nejdelší fázi, ve které vydrží spát bez probuzení, brzy večer (tedy do půlnoci). Pokud také půjdete spát hned s dítětem, sice přijdete o volný večer, ten se ale jednou nebo dvakrát týdně vyplatí obětovat, protože načerpáte energii do zásoby, ze které budete žít dalších pár dní. 
  • KÁVA, KAFE, KAFÍČKO: Nebo jiný povzbuzující nápoj s kofeinem. Já osobně jsem fanoušek černých a zelených čajů nebo chai latté. I když se ale cítíte, že byste kávu mohla pít co dvě hodiny, pozor. Doporučuje se nejvýše tři šálky denně, protože jinak si zaděláváte na poruchy spánku horší než jaké vám hrozí při jeho nedostatku.
  • MEDITACE: Pokud nemůžete přes den usnout, zkuste se někam pohodlně položit, uvolnit se, zavřít oči a na nic nemyslet. Nejlepší by bylo takto vydržet 15-20 minut. Mně se bohužel nikdy nepodařilo úplně vypnout a pořád se mi v hlavě honily seznamy nesplněných úkolů. Proto jsem si začala pouštět klidnou hudbu a zkoušela se soustředit na ni. Já osobně můžu do těchto podzimních plískanic doporučit indie/indie-folk výběry.
  • NEKOUKAT NA HODINY: Tohle u mně zabralo. Až vaše miminko v noci zase zapláče, jděte k němu a pomozte mu uspokojit jeho potřeby, samozřejmě. V žádném případě při tom ale nekoukejte na hodiny. Pokud to totiž uděláte, dostáváte se pod tlak – začnete počítat, za jak dlouho se zase vzbudí, kolik hodin ještě chybí do rána, budete ve stresu z toho, že má už po dvou hodinách hlad. Když se na hodiny nepodíváte a necháte čas jen tak plynout nebo ještě lépe si namluvíte, že jste se zrovna vzbudili po šesti hodinách nepřerušovaného spánku, budete se cítit o moc lépe.
  • ROZPROUDIT SE: Když rozproudíte krevní oběh, únavu snáze překonáte. Nejjednoduší je asi zabalit vaše dítě do kočárku a vyrazit na procházku. Pokud chcete zůstat doma, zkuste trochu jógy. Zapomeňte ale na skvělá videa, podle kterých jste cvičívala za svobodna. Nejlepší je, si udělat pár pozdravů slunci. Je to efektivní a rychlé. N rozproudění krve ale hned nemusíte cvičit. Někdy stačí trocha studené vody, ponořte obličej a lokty do umyvadla. Jako rychlá vzpruha není od věci jít si vyčistit zuby. Svěží pocit v puse se přenese do celého těla.
  • VYRAZIT VEN: Když už na vás doma všechno padá a vy padáte únavou je nejlepší zbalit křiklouna do kočárku a vyrazit ven. Studený vzduch a dostatek světla dělají divy. Rozproudíte se pohybem a ukrátíte si trochu to nekonečně dlouhé odpoledne. Variantou této rady je i vyrazit za přáteli nebo rodinou. Sociální kontakt vás také účinně nabije energií.
  • DALŠÍ BABSKÉ RADY: Hodně pijte. A nejenom kofeinové nápoje zmíněné hned v druhém bodě. Nakopne vás i dostatečné množství vody. Pokud už vás z únavy bolí hlava, zkuste místo lékům proti bolesti raději pár kapek mátového oleje. A dýchejte. Klidně, zhluboka a do břicha. Díky dostatku kyslíku v krvi únavu překonáte. A víte, že správným dýcháním do břicha si můžete vyrýsovat i pěkné břišní svaly? Dva v jednom, no nekup to! 

Co si říct na závěr? NEJSTE V TOM SAMI! I když je právě důl druhé v noci, vy vyčerpaně stojíte u okna, v ruce dítě, které chováte, protože jakmile ho odložíte začne vřískat, všude venku je tma, nikde nikdo a vy se cítíte jako nejopuštěnější člověk na zeměkouli, nezoufejte. Úplně stejně do tmy vyčerpaně zírá milion dalších lidí a snaží se vyrovnat s nespavostí miminka a vlastním nedostatkem spánku.

Ten závěr.... ten sedí 😂

24. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli