pr_clanek
23. zář 2022
36 

Jak se pozná spolehlivý dodavatel elektřiny

Zorientovat se ve změti dodavatelů energií dá někdy pořádně zabrat. A přitom každý chce jediné – spolehlivost v dodávkách a co možná nejnižší cenu. V praxi byste se však měli zaměřit ještě na několik dalších aspektů. Vyplatí se to!

Pokud již delší dobu uvažujete o změně dodavatele elektřiny, ale obavy byly zatím silnější, nyní nastal ten správný čas. S každým dalším měsícem v nejistotě se totiž zbytečně obíráte o peníze na zálohách. 

Víte, že přechod k jiné společnosti vás nebude stát ani korunu? A délku smlouvy si určíte vždy sami. 

Cena na prvním místě?

V konečném důsledku je to právě cena, co rozhoduje. A je to zcela pochopitelné. První kroky vašeho průzkumu by však měly vést i dalšími směry. Zaměřte se také na aktuální počet zákazníků společnosti či poplatky za přechod k jinému dodavateli elektřiny. Veškeré ceníky a obchodní podmínky by vždy měly být k dispozici na jednom místě. Transparentně.

A na jak dlouho je vhodné uzavřít smlouvu? V nejistých dobách je kolikrát výhodnější smlouvu zafixovat alespoň na 24 měsíců. Jestli ale cítíte, že by cena energií mohla v dohledné době klesat, spolehlivý dodavatel vám bez problémů sestaví i pouhý roční kontrakt.

Nemůžete se v aktuálních cenách vyznat? Vyzkoušejte některou z internetových kalkulaček. Stačí zadat vaší aktuální výši záloh a o možné úspoře budete mít okamžitě jasno. 

Dodavatel elektřiny, který nespěchá

Pokud se s novým dodavatelem energií domluvíte na atraktivnějších cenách, než které jste museli hradit doposud, je to senzační. Určitě to ale neznamená, že odteď už nad vším ostatním mávnete rukou. Seriózní dodavatel elektřiny se totiž pozná i podle toho, že vám nabídne podmínky, kterým bude rozumět i naprostý laik.

Nesrozumitelná čísla, malé písmo a cizí slova jsou vždy prvním varováním. Leckdo by se mohl domnívat, že na tak typicky známé prvky nespolehlivých smluv už dnes ani nenarazíte. Opak je ale pravdou, a proto se ostražitost vyplácí. Doslova.

Dalším znakem kvalitního partnera je jednoduchá možnost výpovědi smlouvy. U dodavatele elektřiny SPP můžete kontrakt vypovědět dokonce i 15 dní po první dodávce. Jestliže vám společnost dává dostatečný prostor na zamyšlenou, riziko špatné volby rapidně klesá. 

Vždy podepisujte s rozmyslem a dostatečným časovým odstupem. I kdyby to byla omezená nabídka od toho nejlevnějšího dodavatele elektřiny, co jste kdy viděli.

Jak přejít k jinému dodavateli elektřiny

Našli jste na trhu příznivější podmínky? Volejte třikrát hurá! A pak rovnou svému novému dodavateli elektrické energie. V ideálním případě by to měl být totiž právě on, kdo vaším jménem vyřeší samotný převod. U dodavatele elektřiny a plynu SPP stačí udělit společnosti plnou moc a vy už si můžete jenom užívat levnějších energií.

Tomu však předchází ještě sestavení smlouvy přímo na míru. Do té můžete libovolně zasahovat. Před samotným podpisem je vhodné vyjasnit si veškeré nesrovnalosti se zástupcem firmy. 

Při přechodu k jiné společnosti se nemusíte obávat žádných výpadků dodávek. Vy prakticky změnu nepoznáte. Akorát na konci roku bude pohled na váš bankovní účet o poznání příjemnější. 

Nestojí to alespoň za uváženou?

Začni psát komentář...

Odešli