pr_clanek
31. pro 2018
721 

Jak se zbavit rýmy u kojenců a malých dětí

Pokud máte více než jedno dítě, určitě víte, že už nám dávno začalo tzv. přechodné období. Trvá zpravidla od jednoho léta k druhému (zahrnuje tedy podzim, zimu i jaro) a vyznačuje se nevrlou náladou a upatlaným a odřeným nosem.

Ale bez legrace. Malé děti a kojenci obzvlášť, při rýmě skutečně trpí. Miminka totiž dýchají převážně nosem a pokud je ucpaný, neví si rady. Neumí totiž smrkat tak jako dospělí. Navíc jim nejde ani pořádně jíst a pít, právě proto, že neumí vědomě korigovat dýchání pusou a polykání. Ubránit se rýmě ale není vůbec lehké, zvlášť, když už má miminko starší sourozence, kteří navštěvují školu a školku. Rýma je způsobená nejčastěji rhino- a adenoviry a ty se přenášejí kapénkovou infekcí, tedy vzduchem, rukama, případně kontaktem s cizími infikovanými hračkami. Jak miminko uchránit?

Hygiena je základ

Vím, že někdy je to úkol věru nadliský, ale pomůže. Donuťte všechny členy domácnosti dodržovat několik pravidel:

  • umýt si ruce po každém použití toalety, před jídlem a po každém příchodu z venku
  • při kýchání ruce před pusu
  • neskladujte použité kapesníky (zní to neekologicky, ale opravdu to pomůže, naučte děti se jednou pořádně vysmrkat a použitý kapesník hned vyhodit)
  • často větrejte a hodně času buďte venku v přírodě
  • nepřetápějte
  • zvlhčujte vzuch
  • posilujte imunitu, vaši i dětí
  • zkuste pěstovat rýmovník

Rýma je u nás jako doma

Pokud žádné z preventivních opatření nezabralo, nezbývá než s rýmou zabojovat. Jak? Na tom se neshodnou ani lékaři. Podle některých je nejlepší, pokud se jedná o „tekutou dětskou rýmu“, nechat hleny z nosu volně odtékat. I když to není moc estetické. Při smrkání totiž vzniká přetlak a viry se snáze dostávají do dutin a do středního ucha. Další skupina zase preferuje pravidelné odsávání nosní odsávačkou. Poslední skupina tvrdí, že s nácvikem smrkání je možné začít už od šestého měsíce věku a dítě si pak s ucpaným nosem snadno poradí. Kterou z variant můžu doporučit já?

FYZIOLOGICKÝ ROZTOK/MOŘSKÁ VODA

Tohle je moje oblíbená metoda boje s rýmou. Fyziologický roztok či mořská voda zvlhčí sliznici, zregenerují ji, očistí od hlenu a uvolní ucpaný nos. Já osobně ráda používám jednotlivě balený fyziologický roztok. Můžou ho bez obav používat i novorozenci. U těch a malých dětí se lépe pracuje s jednotlivým balením než s mořskou vodou balenou většinou ve sprejích nebo kapkách. Mým favoritem je Libenar, protože balení mi přijde dostačující, zkoušela jsem i konkurenční prostředky, ale ampule měly malý obsah a bylo potřeba jich použít víc, což vzhledem k trochu obtížnější aplikaci nebylo ideální. Ano, aplikace je bohužel trochu složitější, hlavně proto, že miminka u ní často pláčou. Toho se ale nelekejte a nejlépe si použití vyzkoušejte přímo na sobě. Zjistíte, že je to sice trochu nepříjemné, ale velmi účinné.
Starší děti potom mohou zkusit výplachy pomocí speciální konvičky. Údajně se jedná o velmi zdravý způsob boje s původci nemocí. Alespoň to tvdí indičtí jogíni, kteří tyto výplachy provádí dokonce preventivně.

KAPKY A SPREJE

Doporučuji šetřit si je na závažnější případy, kdy se dítěti opravdu velmi špatně dýchá. Tehdy pomůžou velice dobře a díky nim se provzdušní i vedlejší dutiny. Na kapkách do nosu ale velmi snadno vzniká závislost. Když je dítěti podáváte, vždy dbejte na správné dávkování a neužívejte je déle než je doporučená doba (obvykle 5 dní). Mohli byste dítěti více ublížit než pomoci. Doporučuji vybírat rovnou kapky či spreje s obsahem hojivých a regeneračních látek, ušetříte si tak aplikaci dalšího podpůrného prostředku a s ní spojený řev.

ODSÁVAČKA  

Tenhle zbraň v boji proti rýmě u dětí je velmi kontroverzní. Jedni ji zatracují, druzí na ni nedají dopustit. Já razím zlatou střední cestu – používám, ale opět jen v závažnějších případech. Odsávaček existuje celá řada. Nejvíc populární jsou modely na vysavač, kde v případě nouze můžete nástavec použít i s vlastním dechem (nebojte se, „nevcucnete nudle“, vyzkoušeno). Variantou je balónková odsávačka nebo hadičková, u nichž je hlavním kladem nízká cena. Mně to ale s balónkovou odsávačkou vůbec nešlo, doporučit ji tedy nemůžu. Pořídit si můžete i odsávačku na baterky nebo USB, což se může hodit hlavně na cestách. Tyto odsávačky jsou ale výrazně dražší, takže je otázkou, kolik chcete do tohoto začízení investovat.

Na závěr bych vás ráda uklidnila, že zvláště mladší děti v rodině mají rýmu opravdu velmi často. Normální je až 12 takových nemocí za rok. Pokud ale trvá déle než 7 dní, přidá se teplota nebo pozorujete další zvláštní symptomy, neváhejte a navštivte dětského lékaře.

Začni psát komentář...

Odešli