pr_clanek
14. dub 2020
1271 

Jak si správně vybrat a jak správně užívať železo

V období chřipek, nachlazení či aktuálně probíhající koronavirové pandemie je velmi důležité mít silnou a akceschopnou imunitu, která by nás před těmito útoky zvenčí ubránila.

Jednou z mnoha podmínek, aby naše imunita fungovala správně, je dostatečné zásobování našich tkání kyslíkem. Kyslík v těle roznáší červené krvinky. Aby tyto krvinky mohly správně plnit svou roli, musí obsahovat dostatečné množství hemoglobinu (červené krevní barvivo), jehož součástí je železo (je to speciální typ železa v hemové formě). Při nedostatku železa dochází ke zhoršenému zásobování tkání kyslíkem a je proto vhodné železo doplňovat.

Další velmi důležitou podmínkou správného fungování imunity je zdravotní kondice našeho střeva, která velmi úzce souvisí se střevním mikrobiomem (je to soubor všech mikroorganizmů, které osidlují naše střevo). 70-80% naší imunity sídlí ve střevu a její fungování je závislé na vzájemné komunikaci se střevními bakteriemi. Pokud v našem střevě převládají „hodné a prospěšné“ bakterie, máme silnou imunitu a netrpíme zažívacími obtížemi. Pokud naopak převládnou ty „zlé a škodlivé“ bakterie, oslabí se naše imunita, máme trávicí obtíže, dochází k poškozování našeho střeva a špatný mikrobiom může být i jednou z příčin obezity a chorob srdce a cév. 

Kvalita mikrobiomu je dána naším životním stylem, stravou, pohybovou aktivitou, ale i léky či doplňky stravy, které užíváme. Jednou z příčin poškození mikrobiomu může být i nadbytek nevstřebaného železa, které putuje celou trávicí trubicí a stává se růstovým faktorem pro „špatné“ střevní bakterie, které se ve střevu za normálních okolností nerozšíří. Nepříjemným projevem u těchto stavů pak mohou být křeče, nadýmání, zácpa nebo průjem. 

PROČ DÁT PŘEDNOST SPRÁVNÉMU ŽELEZU

Při nedostatku železa v našem organizmu je důležité ho včas, šetrně a dostatečně doplnit. Je vhodné si vybrat přípravek, který se z trávicího traktu velmi dobře vstřebává do těla, protože se tím minimalizuje negativní vliv na střevní mikrobiom. Pokud totiž zvolíte k doplňování železa přípravek, který se v malé míře vstřebává a ve větší míře prochází dále střevem, poškozujete si nejen střevní mikrobiom, ale budete mít i obtíže typu zácpy, průjmu, bolesti břicha apod. 

Užíváním šetrných forem železa doplňujeme jeho nedostatek a zároveň bráníme přemnožení škodlivých bakterií v našem střevu.

Mezi šetrné preparáty s železem patří unikátní GlobiFer forte.

Unikátnost tohoto preparátu spočívá v tom, že obsahuje železo s hemoglobinem, které je mnohem lépe vstřebatelné z trávicího traktu do těla. Protože je hemoglobin tělu vlastní, je schopno ho vstřebat v případě potřeby až 50%, zatímco minerálního železa je schopno vstřebat maximálně 10%. Nevstřebaný zbytek prochází dále střevem a způsobuje různé obtíže. Ale snadno si spočítáte, že u GlobiFeru forte je to 50% z obsahu tablety, zatímco u ostatních přípravků je to 90% nevstřebaného železa z tablety. GlobiFer forte tak rapidně snižuje zátěž zbytkovým železem putujícím naším střevem. 

GlobiFer forte je vhodným a velmi šetrným doplňkem železa. Je šetrný k našemu trávicímu systému, k našemu mikrobiomu a minimalizuje nepříjemné subjektivní potíže, které se při užívání jiných přípravků se železem vyskytují velmi často.

Mám velký problém s anémii, výsledky z krve jsem měla takové že hemoglobin šel pod 100. Cítila jsem se opravdu špatně. Tohle železo bych chtěla vyzkoušet, koupím ho v lékárně?

14. dub 2020

@veronikajanova jo, v lekarne ho maj, kdysi mi ho vrazili, snad hned kdyz ho uvadeli na trh... jen pri placeni jsem malem omdlela, 40 tablet skoro 500,-, tj 5x drazsi nez prumer.

14. dub 2020
14. dub 2020

@veronikajanova ale děkuji za odpověď

14. dub 2020

@veronikajanova Me ho doporucila dr na tehu anemii, a jeste toto. cenove zatim nevim. ale nedela zle ani to na predpis... https://floradix-zelezo.cz/floradix-zelezo-plus

14. dub 2020

jo a jeste kamaradka co ma anemii normalne mi doporucila zelezo zapit pul litrem vody s pulkou vymackaneho citronu a ihned me zmizela dusnost. ja mela 108, ale vysledky jsem se dozvedela az tri tydny po odberu a bez lecby to pry klesa. mela jsem velke problemy s dusnosti

14. dub 2020

Toto železo jsem.užívala celé těhotenství a beru ho stále. Ano, je dražší, ale bez vedlejších účinků. Za mě 👍

14. dub 2020

Chjo, vždyť je to jen reklamní článek.

15. dub 2020

@mourovatakocka 75% konika je reklamni clanek. Ale aspon se clovek neco dozvi no...

15. dub 2020

Globifer forte užívám a výborně ho snáším, nemám žádné nežádoucí účinky.Doporučuju.

16. dub 2020

Cca půl roku zpět jsem se zde v diskuzi ptala, co by kdo doporučil za železo. Vyzkoušela jsem na předpis a volně dostupný doplňky. Po všem jsem byla zabetonovaná brutálním způsobem. I když je tohle komerční článek, tak za sebe byl GlobiFer po tom všem jedinej, ze kterýho mi nebylo blbě, takže alespoň nekecaj.

Já chápu, že je to drahý, ale mám pocit, že jsem i někde viděla tabulku, kde vysvětlovali, že poměr cena/výkon je GlobiFer vlastně nejlevnější. Prý se vstřebá více železa a jeho tedy potřeba méně. Takže za mě teď jediná volba.

16. dub 2020

@beamarkova A nesrovnali i s Floradixem? Je troski levnejsi a je to sirup navic s vitaminem B, vaham prave ktery koupit

17. dub 2020

@kaja2016 Floradix jsem měla - ale jak jsem si srkla kafe nebo jsem si k tomu dala nějaké jídlo, tak se mi udělalo blbě. Navíc má prý vstřebatelnost od jednoho do pěti procent železa (mám to z poradny tady z webu), takže bych toho musela brát jak šílená.

Zeptejte se pana Mudr. Emmera tady z poradny, já už to s ním řešila - explicitně napsal "Lepší 3x dražší železo než špatné". Na jeho doporučení jsem si koupila Novoferrin, ale ten jsem po týdnu dala pryč - bylo mi po tom ještě víc blbě než po Floradixu.

Kdo by to byl řekl, že to bude s železem tak složité 😀

17. dub 2020

@beamarkova Aha, vidis me prave ten floradix a ten tady z clanku jako nejlepsi dobre vstrebatelne gynekolozka ( nebo spis sestra). Tak dekuji za informace. No ja uz mam necele dva tydny na uzivani ( pry jen do 36tt - takys to tak mela brat? Ja uz te sve sestre moc neverim) tak ten nakup musim udelat rychle. Jinak mala poznamka cetla jsem, ze kafe tu vstrebatelnost jeste snizuje ( i cerny caj). Jinak ja mam ted zelezo na predpis a blbe me nedela, takze v tom problem neni. Jen ta vstrebatelnost, protoze jak si ho nevezmu, tak nemuzu fakt dychat a uplne se etim texh 4 tydnu bez zeleza a porodu v rousce🙄Tak jsem doufala, ze by si telo udelalo zasoby vis.

17. dub 2020

@kaja2016 hele tak to máme opravdu hodně podobné - já jsem v 31. týdnu 🙂 a přesně - na gyndě tě odbydou železem na předpis a když si stěžuješ, že ti to nedělá dobře (dušnost je klasika), tak tě akorát pošlou do háje. Proto jsem obepsala "tři zadky" poraden a na základě doporučení pana Emmera jsem to začala řešit (viz. Novoferrin), protože se to nedalo vydržet.

Hele, jestli jsem něco z toho všeho pochopila, tak jsou na trhu dva druhy - klasický minerální železo a pak organický železo (prý to mají z krav). To minerální železo se musí užívat dlouhodobě - což pro těhotnou ženskou prostě nejde udržet, protože má údajně nízkou vstřebatelnost a čaj, kafe (sakra i pitomé mléko) tu vstřebatelnost ještě více rozmělní.

To organický železo - což je tady ten globifer a další jemu podobné preparáty, tak tam není právě ten problém se vstřebatelností, proto mi pak přestalo být blbě, dusit se a hladina železa se srovnala.

Za týden jdu na další vyšetření, tak dám vědět! 🙂
Ps.: jsem fakt ráda, že nejsem jediná osoba, která řeší železo 😀

17. dub 2020

@beamarkova No me neni dusno po zeleze, ale z te anemie.-) Je mi takhle uz pekne dlouho ale.moje gyn to bohuzel neresila, protoze me ve 12 tt vysla krev OK. Ja si myslim teda ze ten sirup je tez na stejne bazi jako ten globifer, ale nevim. Anemii ma kazda 4ta, neboj, nejsi jedina🙂.Jinak ja to zelezo od dr snazim dobre. Ale musim fakt zapit mineralkou s citronem a nezapomenout v poledne zas - nedat si to kafe, coz je narocny a vecer je me pak dobre. Mrknu pak, co ti napsal ten doktor v poradne.

17. dub 2020

GlobiFer forte bylo jediné železo, které jsem v těhotenství dobře snášela 😉👍 Dostala jsem na něj doporučení od své doktorky, protože dříve předepsané železo jsem kvůli nežádoucím účinkům nakonec moc neužívala. Musím říct, že jsem v tu chvíli byla opravdu ráda, že jsem GlobiFer forte objevila 🙂😉

20. dub 2020

Holky, já jsem u prvního těhu také řešila problém s nedostatkem železa a fakt jsem se natrápila. Teď u druhého těhotenství mi byl doporučen gynekoložkou Globifer a jsem nadšená! Mohu srovnat obě těhotenství a s Globiferem je mi dobře, netrápí mě nevolnost, železitá pachuť a mám pocit, že mám i více elánu (dřív jsem bývala strašně unavená). Doktorka mi ještě říkala, že bych ho měla užívat i po porodu během 6ti nedělí, že mi to pomůže rychle nastartovat laktaci a doplní se mi krevní ztráta z porodu. Dívám se na to tak, že během těhotenství udělám maximum pro sebe i mimi a Globiferu fakt věřím.

21. dub 2020

Začni psát komentář...

Odešli