pr_clanek
31. črc 2017
861 

Jak ušetřit za oblečení aneb second hand online si zamilujete

Oblékat své děti do značkového už málem od batolecího věku je sice pěkné, ale hrozně to leze do peněz. Výdaje za oblečení často patří mezi největší položky rozpočtu, protože potomci rostou jako z vody a úžasné drahé kalhoty jim jsou kolikrát už po měsíci krátké. I já jsem měla ze začátku představu, že do oblečení pro své dítě klidně investuji vyšší částky, nicméně když jsem zjistila, jak často je potřeba výbavu obměňovat, protože z toho ten můj prcek už zase vyrostl, odhodlala jsem se k jinému řešení. Začala jsem nakupovat dětské oblečení v online second handu a kolikrát si tam vyberu i něco pro sebe.

Každý se ke zboží ze second handu staví jinak, nicméně v posledních letech obliba nákupů z druhé ruky stoupá. Já to jenom chválím, protože jsem odmala vychovávaná k šetrnosti a přijde mi škoda, když lidé vyhazují krásné použitelné oblečení. Dnešní second handy už nejsou to, co bývávaly. Možná se u vás ve městě nachází nějaký, kam jste kdysi zavítali a zděsili se ze všech těch modelů minulého století, avšak jsou i takové, kde se prodává zcela moderní textil. Často jde o značkové kousky a co je na tom, že už je někdo nosil, když jsou ještě v perfektním stavu?

Klasické secondhandy také moc nemusím, radši nakupuji online

Upřímně řečeno představa klasických second handů, kde se musíte v oblečení přehrabovat a ty nejlepší kousky jsou už stejně vybrané, mě vůbec neláká. Preferuji menší krámky s vybraným zbožím a vůbec nejraději nakupuji v second handu online. Většina maminek ani nemá tušení, že taková možnost existuje, a právě proto bych se o svou zkušenost ráda podělila.

Už několik měsíců nakupuji v second handu na snadno zapamatovatelné adrese Second-hand.cz. Možná podobných existuje více, ale já mám zkušenosti jenom s tímhle. Podle dostupných informací se jedná o největší second hand online v ČR, jak co se týče počtu zboží, tak zaměstnanců. Navíc zaměstnává převážně hendikepované lidi, a tak mám z nákupu vždy trojnásobnou radost:

1. Nakoupím levné, a přitom kvalitní i pěkné oblečení.

2. Ušetřím přírodu, protože si zakoupím oblečení, které by bylo jinak vyhozeno.

3. Podpořím chráněnou dílnu zaměstnávající hendikepované.

Vybírám si moderní oblečení, mezi desítkami tisíc položek vždy něco najdu

Výběr v online secondhandu je skutečně obrovský, sami uvádí, že mají denně skladem 50 000 kousků. Já sleduji zejména kategorie chlapeckého a dámského oblečení, takže nemůžu hodnotit ty ostatní, nicméně s těmito jsem spokojená. Kolikrát se dívám dva dny po sobě, co je nového, a vždy se objeví produkty, které jsem den předem neviděla. Vždycky bych si něco vybrala, ale platit poštovné třeba kvůli kraťáskům za 45 korun se opravdu nevyplatí. Proto obvykle čekám, než si najdu více věcí, které by se mi líbily, a za poštovné pak platím 59 korun, což není až tolik. Nad 1000 Kč sice nabízí dopravu zdarma, jenže při těch cenách oblečení byste museli mít opravdu velký nákup, abyste tisícovku přesáhli.

S výběrem textilu jsem velmi spokojená. Nevím, kdo jim ho dodává, ovšem kolikrát mám pocit, že jsou kousky snad z letošních či loňských kolekcí. Umožňují i výkup věcí, které už neunosíte, a v podmínkách mají maximální stáří tři roky. Nejspíš proto je tedy oblečení tak moderní, staré kousky prostě nevykupují.

A jak to mám s vybíráním velikostí?

U mě je to horší, už se mi stalo, že jsem si objednala překrásné šaty, které mi nakonec byly menší přes boky, u dětského oblečení jsem se ale ještě nikdy nespletla. Beru vždy kousky, které by mému zlatíčku měly být přesné nebo o něco větší. V second handu jsou vždy uváděny rozměry, mají tam i hezky vysvětlené, jak přesně oblečení měří, a uváděné velikosti opravdu odpovídají.

To je nejspíš vše, co bych vám k nakupování řekla, a dál bude asi nejlepší, když se na second hand online sami podíváte. Nebo myslíte, že má cenu dětem kupovat nové drahé oblečení, když jej kolikrát mají na sobě třeba třikrát?