pr_clanek
6. srp 2020
241 

Jak zhubnout po porodu ve 4 krocích

Hubnutí po porodu je časté trápení maminek. Celodenní péče o miminko je náročná, a to hlavně když pláče větší část noci a uspávání je práce na dvě hodiny. V takovém stavu přináší otázka “jak zhubnout po porodu” další stres. Podívejte se s námi, jak se přirozeně dopracovat k úbytku nasbíraných tuků.

1. Na hubnutí po porodu nespěchejte

Není kam chvátat. Po porodu nastupuje hormonální bouře a nejlépe ji zvládnete s miminkem ve vaší blízkosti, nikoliv v posilovně. Dopřejte si čas na srovnání se s novým členem rodiny a rozjetí laktace. Pokud budete chtít hned po porodu všechno vrátit do původních kolejí, zbytečně se budete stresovat. 

"Nastavte si reálný cíl – devět měsíců jste přibírala a nosila své dítě, za dalších zhruba devět měsíců budete na stejné váze jako před otěhotněním. K tomuto cíli směřujte," radí Monika Divišová v knize Zdravé hubnutí po porodu.

2. Jezte!

Další rada, jak zhubnout po porodu proto zní: začněte pravidelně a vyváženě jíst. Zapojte babičky i tatínka, aby si miminko na chvíli převzali, zabavili ho, provětrali a vy jste měla čas najíst se. Nebo ještě lépe - rovnou požádejte babičky, aby vám uvařily. Nejspíš si také uvědomí, že jim v začátcích s miminkem také příliš času na jídlo nezbývalo. Jídlo si můžete zamrazit. Přijde chvíle, kdy se bude určitě hodit. 

3. Jak zhubnout po porodu sportem

Jakmile budete po porodu schopna chůze a nebudete padat únavou, vyražte s kočárkem do přírody na čerstvý vzduch. Udělejte si z každodenní procházky rituál. Zvyknete si na to a mrně brzy také a cestu vám prospí. Zapojte aplikace s měřením délky trasy, nebo zkuste Geocaching. Vše se vám může hodit. Další vhodné sporty jsou třeba jóga nebo pilates, které posilují tělo. 

4. Zapojte do hubnutí po porodu dietu

Na diety po porodu nespěchejte. Kojení má přednost. Dokud dítě přijímá veškeré živiny z mléka od vás, nemá smysl začínat se snižováním cukrů nebo tuků a řešit, jak zhubnout. Až přejde na příkrmy, můžete se do toho pustit. Chválu si zasloužila ketodieta. O co se jedná? 

Ketodietu můžeme také nazvat tuková dieta. Hlavní zdroj energie jsou tedy tuky, naopak sacharidy je potřeba ze stravy “vyházet”. Bílkoviny se dávají jen pro  zachování svalové hmoty. Pokud se podaří držet cukry na uzdě, nastupuje tzv. ketóza, při které se tuky použijí jako palivo. A přesně těch se potřebujeme po porodu zbavit. 

“Ketóza je naprosto přirozený energetický stav organismu. V situaci, kdy vyčerpal veškeré zásoby cukru a nebylo z čeho brát, organismus přeskočil na druhý energetický systém - pohon ketolátkami,” říká výživový poradce Petr Havlíček. 

Sestavit si správný jídelníček není snadné. I zelenina obsahuje sacharidy, z nadbytečných bílkovin si organismus vyrobí opět sacharidy a může vám překazit cestu jak zhubnout po porodu. Ideální je oslovit lékaře či výživáře, který se na dietu podívá a poradí, jak na ni. Naštěstí jsou dostupné ověřené a předem sestavené balíčky jídel a koktejlů, které zaručí správný poměr všech částí. 

Začni psát komentář...

Odešli