pr_clanek
19. črc 2022
73 

Jaké druhy čajů mohou pít i děti?

I když se černý či zelený čaj kvůli obsahu kofeinu malým dětem nepodává, na trhu je velká spousta jiných druhů, které zachutnají i těm nejmenším. Bylinkové i ovocné čaje mohou pomoci při nachlazení, ale vhodné jsou i na pravidelné každodenní popíjení. Obzvlášť v případě, kdy si děti nezvyknou na pití čisté vody, je vhodné po neslazeném čaji sáhnout.

Pitný režim na prvním místě

Popíjení čaje je oblíbeným způsobem, jak tělu dopřát dostatek tekutin. Zatímco my dospělí obvykle sáhneme po černým nebo zeleným, dětem je vhodné nalít šálek ovocného či bylinkového. I když je na trhu velká spousta čajů, která jsou vhodná již od prvních dnů života miminka, hlad i žízeň u kojeného děťátka spolehlivě uspokojí právě mateřské mléko. Po konzultaci s pediatrem je ale možné, zejména v horkých letních dnech, čaj nebo vodu po lžičkách nebo z lahve podávat i těm nejmenším. Zhruba kolem šestého měsíce je na místě začít miminko společně s příkrmy zvykat i na další způsoby dodržování pitného režimu. I když jde zpočátku o malé množství, které pravděpodobně malý človíček vypije, i tak samozřejmě záleží na kvalitě podávaných tekutin. Kromě kojenecké vody jsou oblíbené právě již zmíněné čaje, které mohou navíc ulevit trávení a přivolat klidnější spánek. Popíjet je mohou z kojeneckých flaštiček, později pak ze sportovních láhví s brčkem. Jak již bylo zmíněné – zatímco u kojených dětí není nutné hlídat příjem tekutiny, u starších dětí je dostatek tekutin klíčový ke správné funkci organismu.

Bylinky proti nemoci i na všední dny

Sílu přírody se snaží využít stále více a více lidí, a bylinkové čaje jsou tak oblíbeným způsobem, jak zatočit z bacilem i obyčejnou žízní. Většina dětských bylinných čajů je k dostání zejména v nálevkových sáčcích, tudíž je jejich příprava více než jednoduchá. Bylinkové i ovocné čaje pak slibují posílení organismu i účinnou pomoc v případě nachlazení. Takové čaje se tak nemusíte obávat podávat i na každodenní pití. Ideální je ale děti neučit na ty slazené – med si tak proto nechte spíše na chvíle, kdy děťátko trápí viróza a vy chcete ulevit namáhanému krku od kašle. Celodenní popíjení sladkých nápojů má neblahý vliv jak na kvalitu zoubků, tak na vstřebávání kvalitnějších živin ze stravy. Pro děti i dospělé je skvělou variantou zvolit čaj z kopřivy. Kopřiva: stále nedoceněný pomocník na mnohé neduhy, pomůže zatočit s nedostatkem železa a posilní organismus. Vhodná je ale až pro děti starší dvou let. Pro batolátka je tak vhodné připravit čaj z šípku nebo heřmánku. Právě šípek je skvělým způsobem, jak tělu preventivně pomoci od nachlazení či infekcím. Díky množství vítamínu C, rutinu a vápníku totiž dokáže podpořit imunitní systém nebo předcházet onemocnění dásní. Heřmánek zase uklidňuje mysl, usnadňuje usínání a bojuje proti chřipce nebo nechlazení. I tato bylinka působí preventivně nastartováním imunitního systému. Na trhu je množství cenově dostupných čajů, které zachutnají větším i menším – nevěste tak hlavu, pokud se netrefíte do chuti vašeho zlatíčka hned napoprvé. 

Více se toho o čajích dozvíte na webu cajovy.blog. Tam najdete nejen recepty na přípravu oblíbených čajů, ale také spoustu užitečných informací, které jste o čajích dost možná ještě nevěděli.

Začni psát komentář...

Odešli