pr_clanek
15. říj 2018
471 

Kam jet s dětmi na lyže, aby se vlk nažral a rodina zůstala celá

Spokojení rodiče, spokojené dítě. Akorát pro lyžování to tak úplně neplatí. Na horách jihnete při pohledu na kilometry sjezdovek, ale váš syn se odmítá odlepit od sněhuláka u vleku. Nadchlo vás množství restaurací ve středisku, jenže vaše dcera brečí po aquaparku. A společné zážitky ze svahu? Škoda slov! Naštěstí existují lyžařské areály, kde umějí rozdílné zájmy členů rodiny milosrdně sladit.

Chytře zvolené rodinné lyžařské středisko dokáže zařídit, že se nejen nebudete neustále hádat, protože všichni chcete něco jiného, ale jako rodina si zimní dovolenou dokonce i užijete. Jen musíte vybírat s rozmyslem. Dnes už se prakticky každý lyžařský areál prezentuje jako vhodný pro rodinu – stačí, že provozuje dětský park a lyžařskou školu pro děti. To všechno je prima, ale jsou tu i další okolnosti, které byste měli jako rodiče brát v potaz, protože jsou možná důležitější než existence animačního programu pro nejmenší.

Toužíte po velkém a vyhlášeném středisku, protože máte rádi místa, kde „to žije“? Jenže velké obvykle znamená rozlehlé – jste připraveni překonávat s dětmi velké vzdálenosti? Příjemný ruch se snadno může zvrhnout v nepříjemné davy. Jak budete s potomky zvládat polední fronty v bufetu u sjezdovky nebo kličkování v zástupu lyžařů na sjezdovce, minimálně v dolní části, kde obvykle bývají i mírné svahy vhodné pro výuku?
Malé středisko bude klidnější (a jistě i levnější) a do centra to budete mít cobydup, ale zas pravděpodobnost, že tu najdete největší snowpark, pět dokonale zásobených supermarketů nebo restauraci vyhlášeného světového kuchaře, není velká. Každá varianta má tedy pro a proti, záleží čistě na vašich potřebách a očekáváních. Nač si ještě dát pozor?

Kdy už tam budéééém?

Věta, která vám dokáže vyhloubit bolavý kráter v hlavě, zejména když ji slyšíte během cesty zhruba stodvacetpětkrát. V duchu zuříte. Měli jste raději zůstat doma a nevláčet se za lyžováním přes půl zeměkoule jen proto, že kolega tohle středisko vychvaloval až do nebe …

A víte, že máte pravdu? Jste-li rodiče malých dětí, vykašlete se pro tentokrát na lyžování ve Francii či Itálii a vydejte se někam za humna. Pokud chcete mermomocí do velehor, hledejte mezi rakouskými středisky. A protože ani štreka tam nebude úplně krátká, nezapomeňte přibalit malým cestovatelům dostatek hraček a her a dělejte pravidelné zastávky na protažení těla a občerstvení.

TIP: Modrá je dobrá
(Tiroler Zugspitz Arena, Rakousko)

Na úpatí nejvyšší německé hory Zugspitze se z tyrolské strany nachází několik menších až středně velkých areálů (Ehrwald, Berwang Bichlbach Rinnen, Lermoos - Grubigstein, Biberwier - Marienberg), kde vystačíte s jediným skipasem a bude se tam líbit vám i vaší rodině. Vyzkoušejte speciálně na děti zaměřený areál Ehrwalder Almbahnen. Od auta k dolní stanici lanovky je to skok a pak už si budete užívat krásného výhledu na krajinu. Děti nechte vyzkoušet bílý sport v jedné ze dvou lyžařských škol anebo s nimi vyrazte na některou z mnoha modrých sjezdovek. Teenageři budou nadšeni ze snowparku Better Park.

(více na https://www.zugspitzarena.com)

Pospěš si, máme to už jen tři kilometry

Argument „je jedno, kde budeme bydlet, stejně trávíme všechen čas na lyžích“ v případě dovolené s dětmi neplatí. Denně se trmácet s malými lyžaři dva kilometry na zastávku skibusu a pak předpokládat, že vydrží na svahu celý den, je rychlý způsob, jak zošklivit celý pobyt sobě i všem zúčastněným.

Mnohem příjemnější je možnost (v případě předškolního dítěte skoro nutnost) moct si přes poledne odpočinout na pokoji. Nehledě na to, že v zimě bývá brzy tma a stojí za zamyšlení, jak zabavíte potomka po návratu z lyží. A v tom vám může být hotel či penzion rovněž nápomocný – třeba hernou či bazénem. Podtrženo a sečteno: vezměte v potaz jak vzdálenost penzionu či hotelu od vleku, tak také vybavenost ubytovacího zařízení.

TIP: Animační programy od rána do večera

(Val Gardena, Itálie)

Údolí Val Gardena je součástí bezmála sedmadvacetikilometrového okruhu kolem překrásného skalního masivu Sella, díky čemuž můžete projet za jediný den čtyři významná lyžařská střediska: Val Gardena, Alta Badia, Val di Fassa a Arabba. Skutečným rodinným rájem ve Val Gardeně je Ortisei, konkrétně Cavallino Bianco Family Spa Grand Hotel. Chcete-li si v klidu zalyžovat nebo užít lázeňských procedur a současně obstarat zajímavý program dětem, spolehněte se na zdejší zaměstnance. Animační programy tu běží od rána až do večera. Součástí hotelu jsou nejen dětské koutky, ale především obrovská herna Lino Land o rozloze 1000 metrů čtverečních.

Podívej se, jak blbě zatáčíš! 

Který lyžař by nesnil o tom, jak předává své zkušenosti potomkům? Pak dojde na realitu, vyrazíte s dítětem na svah… a jde to skvěle! Objevíte v ratolesti talent a v sobě pedagogické nadání, moře trpělivosti, pochopení a hravosti… Anebo si potvrdíte, že jste ten největší nervák pod sluncem a žákova nepozornost ve vás budí vražedné choutky.

Jsou-li synovi či dceři sotva dva nebo tři roky, nechte ho žít, na lyžování má ještě čas. Dovolte mu blbnout a klouzat se, aby si zvykl na sníh a pobyt v zimě a potom ho přihlaste do lyžařské školy – i v zahraničí najdete takové, kde mluví „po našem“. Kromě času na vlastní lyžování budete mít jistotu, že potomek nezíská chybné návyky, které by se musel pracně odnaučovat.

TIP: Dinosauři, medvědi a teta Berta
(Serfaus Fiss Ladis, Rakousko)

Tři lanovkami propojené horské vesničky Serfaus-Fiss-Ladis na náhorní plošině, nazývané „sluneční terasa Tyrolska“, sice patří ke vzdálenějším destinacím, ale tuto nevýhodu kompenzují velkorysou nabídkou: jen a výhradně dětem je zde vyhrazena plocha 125 tisíc metrů čtverečních. Dinosauří les, zoo, jeskynní svět, sáňkařská dráha, horolezecká stěna, medvědí sjezdovka – které dítě by odolalo? Vaši potomci se tu vyřádí na cvičných loukách i ve třech velkých dětských parcích Kinderschneealm, Murmli-Park a Berta's Kinderland. Ve vyhlášené lyžařské škole Skischule Fiss-Ladis, kam lze přihlásit dítě od tří let věku, vám zařídí na požádání výuku s česky mluvícím instruktorem.

Neutrácejte za vybavení

Rodinná dovolená na horách rozhodně není levná záležitost, na čem však můžete ušetřit, je vybavení. Zvlášť malým dětem, které rychle rostou, nemá smysl kupovat nové lyže ani boty a je mnohem rozumnější jim výbavu vypůjčit v některé z renomovaných půjčoven.

Například v síti obchodů a půjčoven Happy Sportdostanete dětský lyžařský komplet do 99 cm (lyže, boty a helma zdarma) na celou sezónu za 1599 Kč, děti do 129 cm vybavíte na hory za 2099 Kč. Nebudete se muset starat o servis a v případě, že dítěti během sezóny vyroste noha, ochotně vám vymění přezkáče za větší. Ušetřené peníze můžete investovat do lepší bundy nebo dražšího ubytování.

TIP: Za kouzlem pyrenejských vesnic
(Saint Lary Soulan, Francie)

Pyrenejské lyžařské středisko Saint-Lary Soulan tvoří tří menší osady: Saint-Lary s atmosférou autentické pyrenejské vesnice, Saint-Lary 1900 (Espiaube) a Saint-Lary 1700 (Pla d'Adet), což je oblast vyhrazená čistě pro rodiny s dětmi. Najdete tu sjezdovky odpovídající náročnosti a dále několik dětských hřišť, dvě sáňkařské dráhy, lyžařské školy a rekreační KIDpark. Po lyžování si společně s dětmi odpočinete ve velkém termálním parku s jeskyní, vodopády a saunami. 

Děti nechte lyžovat zadarmo

Další na čem můžete ušetřit a díky uspořeným financím si zpříjemnit pobyt, je investice do dětského skipasu. V Rakousku například mají lanovky a vleky zdarma děti do šesti let lyžující s rodiči, v Itálii se obejdou bez skipasu až do osmi let, někde dokonce do desíti.

Před začátkem sezóny nebo naopak na jaře jistě vypátráte zvýhodněný balíček zahrnující ubytování a k němu skipas zdarma.

TIP: Ve stopě norského národního týmu
(Paganella, Itálie)

Navzdory skutečnosti, že v Paganelle pravidelně trénují národní týmy Norska a USA, je toto italské lyžařské středisko ideální i pro rodiny s dětmi. K dispozici je 35 kilometrů sjezdovek a značný podíl z nich jsou modré a červené. K tomu velká hřiště se skákacími hrady, sněžné motorky a také menší snowpark se skokánky a pojízdným kobercem. Po lyžování na vás čeká akvapark a Fauna park (nedaleko ve Spormaggiore) s vlky, rysy a medvědy.

V případě více dětí mi přijde mnohem výhodnější pořídit bazarové vybavení (za cenu uváděného půjčovného), které pak mohou děti dědit a dá se pak i dál prodat, než všechno půjčovat. Holt musíme být nízkonákladoví a tak i jezdíme za levno do malých českých středisek🙂

19. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli