pr_clanek
23. srp 2022
33 

Kde hledat úsporu v rodinném rozpočtu?

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, co všechno zdražuje. Maso, rohlíky, máslo a další potraviny, stejně tak stavební materiál, služby i energie. Jinak na tom nejsou ani pohonné hmoty, jejichž cena mnohé z nás přinutila využívat MHD a vůbec omezit svoje výpravy autem.

Rodinný rozpočet to všechno stojí stovky i tisíce korun měsíčně navíc, nejeden z nás tak přemýšlí, zda by se na něčem přece jenom nedalo ušetřit. Kde v rodinném rozpočtu najít nějakou tu úsporu?

Když se řekne rodinný rozpočet

Rodinný rozpočet můžeme označit jako plán finančního hospodaření domácnosti. Když si ho sestavíte a budete ho dlouhodobě dodržovat, lépe porozumíte nejen příjmům, ale i výdajům své domácnosti a získáte také kontrolu nad celkovou finanční situací vaší rodiny.

Nejprve si sepište všechny příjmy a výdaje

Finanční gramotnost Čechů se sice zlepšuje, přesto lidé nemají o svých příjmech a výdajích takový přehled, jaký by mít měli. Schválně. Víte, kolik měsíčně utratíte za potraviny, kolik z vaší kreditní karty zmizí za pohonné hmoty, kolik stojí vedení vašeho běžného účtu v bance, kolik zaplatíte za telefon, zábavu a další věci?

Nevíte, že? Nejvyšší čas to napravit! Vezměte si k ruce malý sešit a tužku a pusťte se do díla. Určitě zjistíte, že na některé z položek můžete nějakou tu korunu ušetřit. A dost možná nejen na jedné.

Využít můžete i excelovskou tabulku, do které napíšete nejprve kompletní příjmy domácnosti, a pak se pustíte do výdajů. Nezapomeňte ani na výdaje za kroužky pro děti, školné, obědy ve školní jídelně, výdaje na bydlení, splátku hypotéky, benzín, stavební spoření, penzijní spoření, nákupy, poplatky za telefon, zábavu a další. Sepište prostě všechno.

Možná se vám to bude zdát zdlouhavé a otravné, ale opravdu si zapisujte každou korunu, kterou za něco vydáte. Časem oceníte, že jste si vše zapisovali a nevzdali se. Vše vám začne dávat smysl, snížíte riziko zadlužení a určitě i nějakou tu korunu ušetříte.

Náš tip: Projděte si výdaje a rozdělte je na ty nezbytné (náklady na bydlení, školné, energie, dopravu apod.) a ty vedlejší, bez kterých se můžete obejít (návštěva kina, stravování v restauraci apod.).

Máte více půjček? Nevyplatila by se vám jen jedna?

Jakmile máte přehled o všech příjmech a výdajích, je na čase postoupit zase o krok dál. Dnes není výjimkou jedna nebo více půjček na domácnost. Platí to i u vás? A nepřemýšleli jste, že byste si půjčky konsolidovali do jedné? Platili byste tak jen jednu splátku, která bývá nižší než součet těch, které aktuálně splácíte.

Aktualizujte pojistné smlouvy

Máte sjednané autopojištění, životní pojištění, pojištění domácnosti apod.? Každou takovou smlouvu byste měli pravidelně aktualizovat. Třeba právě povinné ručení nebo havarijní pojištění. Cena vozidla se mění, na pojistném by se to mělo odrážet. Navíc se na trhu s pojištěním může objevit aktuální produkt, který vám poskytne nejen výhodnější podmínky pojištění, ale také lepší cenu.

Víte, že podobně to může být i s tarifem za telefon a jinými finančními produkty? I tam nám může unikat docela velká částka z rodinného rozpočtu naprosto zbytečně. Využijte některý ze srovnávačů a spočítejte si tu nejvýhodnější hypotéku, vyberte lepší tarif na telefon, spořící účet nebo pojistku. Případně můžete využít i služeb finančního poradce.

Zkontrolujte nastavení účtu

Máte běžný účet u banky, za který každý měsíc platíte nějaké poplatky? A jak to máte s výběry z bankomatu. Nemáte je náhodou také zpoplatněné? Zkontrolujte si nastavení účtu.

Zkuste ušetřit i na energiích

Náklady na energie ukrajují velkou část z rodinného rozpočtu. Elektřina, plyn i voda něco stojí, proč platit víc, než je nutné? Kontaktujte svého dodavatele a poptejte výhodnější nabídku, případně se poohlédněte po jiném dodavateli. Jejich nabídky se mohou diametrálně lišit.

Náš tip: Víte, jak ušetřit za vodu? Stačí se sprchovat místo koupání, při čištění zubů si vyplachovat ústa vodou z kelímku, nádobí mýt v myčce nebo zalévat zahrádku dešťovkou.

Sestavte si jídelníček na týden dopředu a podle něj nakupujte

Kolikrát už se vám stalo, že jste šli do obchodu jen pro jednu nebo dvě věci a odcházeli jste s plnou náručí, to, pro co jste hlavně šli, jste ale nekoupili? Další den jste se do obchodu vypravili znovu. Stojí vás to víc peněz, než si vůbec uvědomujete.

Naplánujte si jídelníček na týden dopředu, na lísteček sepište, co všechno potřebujete koupit, a vyrazte na velký nákup. V průběhu týdne maximálně dokoupíte ovoce, zeleninu nebo pečivo (pokud si ho tedy nepečete doma).

Začni psát komentář...

Odešli