pr_clanek
9. kvě 2017
535 

Měřím, měříš, měříme

Digitální a rtuťové teploměry zná snad každý. Některé z vás možná slyšely i o teploměrech bezkontaktních. Bezkontaktní teploměr je něco, co se s klasickými srovnat prostě nedá. Všechny typy teploměrů měří teplotu. Po tom, co si ovšem změříte teplotu bezkontaktním teploměrem se něco změní.

Jak vlastně bezkontaktní teploměr funguje

Při měření bezkontaktním infračerveným teploměrem je využívána skutečnost, že lidské tělo, které je zahřáté, vyzařuje energii. Množství vyzařované energie roste se vzrůstající teplotou těla. Bezkontaktní teploměr měří pomocí infračerveného paprsku právě množství vyzařované energie.

Proč měřit bezkontaktním teploměrem

Rychlý, snadný a přesný. To jsou ta přídavná jména. Přiložíte k čelu na vzdálenost 5 – 8 centimetrů a dobrodružství začíná. Skončí však velmi rychle. Během jediné vteřiny po stisknutí tlačítka je totiž po všem a na LCD displeji svítí hodnota naměřené teploty. Zní to jako pohádka, ale je to prostě realita. To vše je možné, aniž se dotknete teploměrem vašeho dítěte. Děti tak mohou nerušeně dovádět, hrát si či spát a vy je měřením teploty nerušíte. To ocení zejména maminky menších dětí, kde je měření teploty mnohdy velký boj. Bezkontaktní teploměry toho však dokáží mnohem více. Disponují velkou pamětí pro naměřené hodnoty, zvukovými signály upozorňujícími na vysokou horečku nebo ergonomickým tvarem rukojeti.

Když dokáží teploměry měřit teplotu lidského těla, proč nedokáží měřit teplotu i všeho ostatního například vody, jídla, vzduchu…je to technicky tak náročné? Tuto otázku jsem si zřejmě nepoložila pouze já. Odpověď přichází vzápětí. Dokáží! Ty nejlepší bezkontaktní teploměry disponují i touto „vychytávkou“. Na teploměru pouze stačí přejít do módu měření objektů. Většinou stisknutím jediného tlačítka. V tom případě musím přidat k přídavný jménům rychlý, snadný a přesný další přídavné jméno a to: zábavný. Měřit totiž můžete teplotu nápojů, jídel, vody ve vaně, teploty v pokoji, prostě čeho vás napadne. Teploměr tak získává úplně nový rozměr a stává se plnohodnotným pomocníkem v domácnosti během nemoci, ale i mimo ni.

Pro výběr správného teploměru doporučujeme shlédnout velké testování teploměrů v pořadu Černé ovce. Případně všechny výše uvedené parametry splňuje například bezkontaktní teploměr Metric 308 SMART od švýcarské společnosti Cemio Switzerland. Více informací o tomto teploměru získáte na www.cemiosmart.cz.