pr_clanek
5. srp 2020
2196 

Recepty pro děti: 10 jednoduchých a zdravých tipů na pečení

Zdroj: Pixabay.com

Každý rodič pro svoje děti chce to nejlepší. Součástí toho je i zdravá strava, o které děti většinou nechtějí ani slyšet. Proto se vám bude hodit 10 jednoduchých a zdravých receptů, na kterých si děti pochutnají.

O zdravá jídla pro děti bude vždycky nouze. Děti milují sladké, a tak se musí zdravé recepty pro děti přizpůsobovat jejich chuti (to ale neznamená, že mezi recepty nenajdete i pár skvělých slaných jídel).

Jednoduché pečení pro děti

Nejen že jsou tyto zdravé recepty určené pro děti ke konzumaci, ale můžete je i zapojit do přípravy. Ocení kreativitu při přípravě, pocit důležitosti a úspěchu a také to, že budou moct udělat trochu nepořádku. Můžete je zaměstnat tím, že budou předčítat ingredience, válet těsto, vykrajovat sušenky nebo hníst rukama těsto.

Tip: Pokud musíte při pečení neustále hlídat, zda se vaše dítě náhodou nedotkne rozpálené trouby, oceníte moderní sporáky od českého výrobce MORA. Všechny sporáky od této značky jsou vybaveny dvojitým zasklením trouby, což způsobuje, že dvířka jsou při pečení chladná. 

Dýňové tiramisu

Podzimní zdravá varianta na oblíbené tiramisu.

Ingredience:

  • Malá dýně hokkaido
  • 500 g mascarpone
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1-2 kávové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce medu
  • Asi 30 cukrářských piškotů
  • Čokoláda a 2 lžíce mléka nebo káva
  • Kakao na posypání
  1. Dužinu dýně nakrájíme na malé kousky, které rozprostřeme na pečící papír. Pečeme 15 minut na 200 °C.
  2. Necháme rozpustit nalámanou čokoládu s mlékem.
  3. Upečenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem a i s čokoládovým mlékem necháme obojí vychladnout (dospělí mohou namáčet piškoty v kávě namísto čokolády).
  4. Přimícháme mascarpone, skořici a med a lehce promícháme. Poté přidáme našlehanou smetanu a opět promícháme. Tím máme směs hotovou a může se podávat.
  5. Piškoty máčíme v čokoládě nebo kávě a vrstvíme na sebe společně s nachystanou směsí. Posypeme kakaem.

Lentilkové sušenky se špaldovou moukou

Klasické jednoduché sušenky se špaldovou moukou zpestřené o veselou výzdobu.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g hladce mleté špaldové mouky 
  • 3-4 malé krabičky lentilek
  1. Máslo necháme změknout a s přidaným vanilkovým a třtinovým cukrem vyšleháme do pěny.
  2. Do pěny vmícháme vejce, přidáme jedlou sodu, špetku soli a hladkou i špaldovou mouku.
  3. Na desce posypané moukou těsto ručně propracujeme. Následně z těsta odebereme kuličku, kterou “rozplácneme” na plech vyložený pečícím papírem a dozdobíme lentilkami.
  4. Sušenky pečeme 8 minut na 180 °C.

Bezlepkové palačinkové obálky s malinami a kakaem

Zdravé kakaové palačinky se sladkým ovocným překvapením.

Ingredience:

  • 70 g bezlepkové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 20 g proteinu
  • 250 ml mléka (může být sójové)
  • Půl lžičky pečící sody
  • Maliny
  • Vanilkový cukr
  • Šlehačka
  • Nasekané mandle
  1. Všechny ingredience kromě malin promícháme tak, aby zmizely hrudky.
  2. Těsto vylijeme na pánev a na sucho pečeme 1-2 minuty z obou stran.
  3. Doprostřed palačinek umístíme maliny (může být jakékoliv jiné ovoce, marmeláda, tvaroh…) a zabalíme tak, aby vznikla kapsička. 
  4. Můžeme dozdobit vanilkovým cukrem, šlehačkou a nasekanými mandlemi. Servírujeme teplé.

Zdroj: Pixabay.com

Banánová bábovka s čokoládou

Výborná vláčná bábovka s banánovým nádechem a kousky čokolády.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladce mleté špaldové mouky 
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 250 g tučného tvarohu
  • 3 banány
  • 100 g 70 % čokolády
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  1. Změklé máslo rozšleháme v misce s třtinovým a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme žloutky oddělené od bílků. Bílky dáme bokem. Směs našleháme na jemný krém.
  3. Přimícháme tvaroh a rozmačkané banány. Pak přisypeme špaldovou mouku s kypřícím práškem a promícháme.
  4. Vložíme čokoládu nalámanou na kousky.
  5. Bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Postupně vmícháváme do těsta.
  6. Těsto přelijeme do formy na bábovku, kterou předtím vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  7. Pečeme 50 minut na 200 °C.

Banánové lívance

Velice jednoduché lívance s banánovou příchutí.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 banán
  • cukr
  1. Banány nakrájíme na úzká kolečka a rozmixujeme s vejci.
  2. Můžeme přidat cukr, pokud chceme lívance sladší.
  3. Těsto vylijeme na pánev nebo lívanečník a smažíme dozlatova.
  4. Podáváme se šlehačkou, marmeládou, tvarohem, ovocem… anebo samostatně. 

Zdroj: Pixabay.com

Avokádový pudink

Rychlý a snadný recept na zdravý banánovo-avokádový pudink bez prášku.

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička medu
  • 2 menší banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 ml mléka
  1. Z avokáda vyjmeme pecku a beze šlupky vložíme do mixéru.
  2. Přisypeme i všechny ostatní igredience a rozmixujeme.
  3. Lze konzumovat samostatně nebo použít jako sladkou polevu.

Cuketový koláč

Díky cuketě je koláč krásně vláčný, lehký a nadýchaný, aniž by mu cuketa ubrala na chuti. Je to ideální buchta pro děti.

Ingredience:

  • 1 střední cuketa
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladce mleté žitné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce světlého karobu
  • 4 vejce
  • 6 polévkových lžic datlového sirupu
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • Tuk a kokos na vymazání a vysypání pekáče
  1. Cuketu okrájíme, vyjmeme dužinu a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme s datlovým sirupem a slunečnicovým olejem a zamícháme.
  3. Přidáme polohrubou i žitnou mouku, prášek do pečiva, karob a skořici.
  4. Vše promícháme a dáme na vyšší plech vymazaný tukem a posypaný kokosem.
  5. Pečeme 45 minut na 180 °C.

Tip: Pokud jste si cuketu v kuchyni oblíbili, podívejte se i na další recepty z cukety. Pochutnat si můžete na buchtách, pomazánce či zapékaných dobrotách s cuketou.

Muffiny se špenátem, feta sýrem a sušenými rajčaty

Vynikající slané muffiny bez mouky a s těmi nejlepšími surovinami.

Ingredience:

  • 100 g baby špenátu
  • 80 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g sýru feta
  • 6 ks vajec
  • Sůl
  • Pepř
  1. Špenát prolijeme v cedníku a nasekáme na drobno. 
  2. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky, sýr rozdrobíme.
  3. Ušleháme vejce a vmícháme do nich špenát, polovinu sýra a rajčat. Osolíme a opepříme. 
  4. Na plech s pečícím papírem vyskládáme košíčky na muffiny (vždy dva do sebe) a nalijeme směs kousek pod okraj. 
  5. Navrch přidáme zbylý sýr a rajčata. 
  6. Pečeme 15 minut na 180 °C.

Pizzové koláčky z ovesných vloček

Pokud je na vás klasická pizza příliš velká, můžete si vyrobit malé pizzové koláčky z ovesných vloček. Každý člen domácnosti si jej vyzdobí podle svého gusta.

Ingredience na 8 pizzových koleček:

  • 300 g mletých ovesných vloček
  • 4 ks vajec
  • Sušená bazalka a oregano
  • Špetka soli
  • Zdobení podle vlastní chuti
  1. Mleté ovesné vločky smícháme s vejci a okořeníme bylinkami.
  2. Až bude těsto dostatečně tvárné, vypracujeme z něj menší kolečka (10--15 cm v průměru).
  3. Vypracujte tvárné těsto, ze kterého budete vyrábět malá kolečka.
  4. Každý člen domácnosti si pizzu ozdobí podle vlastní chuti. (Vyzkoušejte třeba s hráškem, kukuřicí a mrkví. Dospělí si mohou potřít pizzové těsto česnekovou pastou - v poslední době populární úprava pizzy).
  5. Pečeme 15 minut na 190 °C.

Tip: Přečtěte si tipy na pěstování česneku na vlastní zahrádce. Zjistíte, jak vybrat odrůdu, jak česnek mořit, jak jej vysadit, hnojit, chránit proti škůdcům, sklidit i jak jej skladovat.

Veganské brownies

Které dítě nemiluje brownies? Tuto zdravou náhradu běžných brownies si zamilují úplně stejně a nebudou se muset bát zkažených zubů.

Ingredience:

  • 2 banány
  • 80 g kokosového oleje
  • 400 g předvařených bílých fazolí
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g mletých ovesných vloček
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml ovesného mléka
  1. Banány rozmícháme s kokosovým olejem a fazolemi.
  2. Přidáme mléko a promícháme.
  3. V druhé míse smícháme kypřící prášek, mandle, ovesné vločky, kakao a vanilkový extrakt.
  4. Vše smícháme.
  5. Pečeme 30 minut na 170 °C na plechu s pečícím papírem.

Začni psát komentář...

Odešli