pr_clanek
28. čer 2022
13 

Sjednejte si povinné ručení online a ušetřete

Každý, kdo má auto se už smířil s tím, že k tomu neodmyslitelně patří i sjednání povinného ručení. Jak to ale udělat, abyste na tom ušetřili?

Povinné ručení je pojištění auta, které má být ze zákona sjednáno na každé vozidlo. I proto patři mezi produkty, které najdete v podstatě mezi všemi pojišťovnami. Nicméně není povinné ručení jako povinné ručení. To samé krytí můžete získat za velmi rozdílné ceny, protože každá pojišťovna se k rizikům staví jinak. Co byste o výběru povinného ručení měli vědět? 

Získejte cenové nabídky od několika společností

Právě proto, že povinné ručení nabízí většina pojišťoven, dochází k velkému konkurenčnímu boji, který můžete snadno využít. Zapomeňte na to, že už po generace je celá vaše rodina věrná jedné pojišťovně a jděte na to od lesa. Nejjednodušší a také nejrychlejší cestou je prověřit si povinné ručení online. Zabere to jen pár minut a budete mít hned kalkulace od několika pojišťoven najednou. Sjednání je online také otázkou několika minut, takže se rozhodně nebude jednat o ztrátu času. 

Cenový rozdíl mezi pojišťovnami může činit i několik tisíc korun při stejných limitech a stejném doplňkovém pojištění, takže je opravdu třeba dobře vybírat. A na co byste měli myslet při porovnávání a nastavování nového povinného ručení? 

Jste zodpovědní za nehody, které způsobíte

Pokud nemáte povinné ručení, žádná komerční pojišťovna za vás škodu neuhradí a ta tedy jde kompletně na váš účet. A to jak škoda na majetku, tak i na zdraví.

Rozhodněte se, jak vysoké pojistné limity potřebujete

Kvůli cenám aut a vysokým nákladům na lékařskou péči nemusí minimální částky stačit na zaplacení všech nákladů, pokud jste viníkem nehody. Navíc pokud nehoda, kterou zaviníte, zasáhne více vozů, rozhodně vám limit několika milionů stačit nebude. Zvažte nákup více než minimálních limitů, abyste se ochránili.

Promyslete si, jaká rizika chcete pojistit

Pojištění odpovědnosti se nevyplácí za opravu nebo výměnu vašeho vozu ani za ošetření vašich zranění. Proto pojišťovny nabízí doplňkové služby, kdy povinné ručení může do jisté míry suplovat havarijní pojištění a vy tak za rozumnou cenu získáte produkt, který plní dvě funkce najednou. Může tedy uhradit škody jak na vašem vozidle, tak i na vozidle nebo majetku, který jste poškodili. 

Rozhodněte se o spoluúčasti

Spoluúčast je částka, kterou musíte dát ze své kapsy. Zbytek doplatí pojišťovna. Spoluúčast může být 0 Kč, ale také třeba 10 000 Kč. Čím nižší spoluúčast, tím logicky nižší pojistné - a tím menší riziko pro pojišťovnu, že bude muset někomu uhradit tu odřený blatník, tam naražené dveře nebo prasklé světlo. K těmto malým nehodám dochází nejčastěji a pojišťovny si jsou velmi dobře vědomy toho, že kdyby platily "vše od nuly", a nenechaly si to zaplatit, produkt by se jim nevyplatil.

Zeptejte se na slevy

Většina společností nabízí slevy, pokud se na ně zeptáte. Mezi běžné slevy patří například absolvování kurzů defenzivní jízdy nebo školení řidičů, udržování dobrých řidičských záznamů, více než jedno auto na pojistku a jiné pojistky u stejné společnosti.

Vyhněte se mezerám v krytí

Nikdy nezrušte pojistku, dokud nedostanete novou pojistku nebo písemné prohlášení, které prokáže, že jste od určitého data pojištění. Povinné ručení se dá sjednat několik měsíců dopředu, takže pokud vaše stará pojistka končí třeba až za půl roku, vůbec to nevadí. Novou můžete nastavit tak, aby začala platit až po skončení staré. 

Začni psát komentář...

Odešli