pr_clanek
26. črc 2021
124 

Šperky s Vltavíny musíte mít

Snad každá žena velmi snadno podlehne kráse Vltavínu, který často zdobí náušnice z bílého zlata nebo stříbra. Naprosto dokonale si však rozumí se zlatem žlutým. Proto jistě propadnete v pokušení, pořídit si zlaté náušnice osazené Vltavíny i vy. Teplá žlutá barva zlata spolu s odstíny zeleného Vltavínu působí vkusně a zároveň evokuje klid a harmonii. 

Vznik Vltaví

Před zhruba 14,5 milionu let dopadl velký meteorit na území dnešního Bavorska. Energie uvolněná při dopadu vytvořila kráter o průměru 24 km. Písčité sedimenty bohaté křemenem byly v místě dopadu roztaveny a ohromným tlakem vymrštěny do velké vzdálenosti, směrem k severovýchodu, tedy na území dnešních Čech.

Části roztavené skloviny tuhly při letu vzduchem do různých tvarů, např. kuliček, kapek, disků i různých nepravidelných tvarů. Působením vody a gravitace byli jednotlivé kousky rozneseny po krajině. Na jejich povrchu vytvořila voda výraznou nezaměnitelnou strukturu, odborně nazývanou skulptace.

Broušený či nebroušený Vltavín?

Vltavíny se hojně používají jak ve své přírodní podobě, tak i ve vybroušených tvarech. Obojí má však své kouzlo. Pouze způsoby uchycení Vltavínu se liší. Díky svému neobvyklému vzniku, barvě a povrchové struktuře jsou světovou raritou.

Jelikož se Vltavín brousí do nejrůznějších tvarů, je používán do všech druhů zlatých i stříbrných šperků. Broušený Vltavín bývá nejčastěji kombinován s bílými drahými kameny a nebo s českými Granáty. Tyto dvě kombinace patří k těm, ze kterých nespustíte oči. 

Pokud je Vltavín ve své neopracované přírodní formě, musí být na šperku bezpečně uchycen. Obruba, či klícka kámen dostatečně zajistí. Mějte ovšem na paměti, že přírodní Vltavín je posetý drobnými zaoblenými výčnělky, které by se nárazem mohli odlomit. Stačí si na vltavínový skvost dávat pozor a chovat se k němu s náležitou péčí.  

Pozor na falešné Vltavíny

V poslední době se díky vysoké poptávce objevili i padělané Vltavíny. Padělky pocházejí zejména z Asie, ale putují do celého světa, kde velmi málo lidí opravdový Vltavín pozná. K napodobení Vltavínů se používá obyčejné zelené sklo, které je obroušené a vyleptané žíravinou. 

Přírodní vltavíny jsou neopakovatelné, proto nemůže být více totožných kamenů. Už na první pohled mají nezvykle výrazně zelenou barvu a velmi lesklý povrch, který je naopak spíše matný. Příkladem může být asijský e-shop nabízející zboží od spodního prádla, až po bižuterní šperky. Takovému se doporučujeme obloukem vyhnout. 

Začni psát komentář...

Odešli