pr_clanek
23. bře 2021
727 

Univerzální pomocník jménem šampon - jak může pomoci v domácnosti?

Věděli jste, že mytí vlasů není zdaleka to jediné, co se dá se šamponem dělat? Šampon je totiž univerzálním pomocníkem, který vám usnadní život v mnoha situacích – jen o nich musíte vědět.

Skvělou volbou pro univerzální použití je zejména dětský šampon, díky čemuž můžete třeba odstranit asfalt či žvýkačku ze zvířecí srsti, aniž by to mazlíčka jednak bolelo a jednak dráždilo kůži nevhodnými chemikáliemi. Podívejme se na další šikovné triky s dětským šamponem!

Lepivé cosi zapatlané do dětských vlasů nebo zvířecích chlupů

Už jsme tenhle trik načali, tak se mu věnujme jako prvnímu. Možná i vaše dítě nebo mazlíček už si nalepili žvýkačku, asfalt nebo třeba karamelový bonbon do vlasů či chlupů. Abyste nemuseli zalepený pramen stříhat nebo z něj lepivou hmotu bolestivě tahat, pomozte si šamponem, nejlépe tím dětským, který nedráždí. 

Že doma děti nemáte, a tak dětské šampony ani nekupujete? Nevadí – za skvělou cenu je najdete třeba v Avon katalogu

Jak postupovat? Do slepeného místa v srsti nebo ve vlasech vetřete trošku šampónu a nechte jej působit. Šampon naneste i na zbytek pramenu vlasů či srsti – připravte kluznou dráhu. Žmolek budete brzy moci díky šamponu posouvat ke konci pramenů, až ho nakonec odstraníte. 

Zaseknul se zip, šroubek v matičce?

Další skvělou příležitostí pro využití šamponu je zaseknutý zip nebo příliš utažený šroubek. Do zaseknutého zipu vetřete kapku šamponu, nechte jej chvilku se rozlít po vnitřním prostoru – a hned to se zipem půjde snáz. Podobně tomu bude u matičky, která je příliš utažená. Na ni samozřejmě můžete použít mazací olej, ale na druhou stranu – šampon pak snadněji opláchnete

Lázně pro chodidla

Dětské šampony jsou dokonalou lázní pro namáhaná chodidla. Stačí teplá voda, trocha dětského šamponu a lázeň může začít. Po takové lázni bude pokožka měkká a jemná, navíc bude velmi snadné ostříhat i trochu zarostené nehty nebo odstranit zatvrdlou starou pokožku. Je tu však i jiný způsob použití. Trochu dětského šamponu můžete večer vmasírovat do chodidel, pak si nasadit bavlněné ponožky a jít spát. Ráno bude kůže měkoučká. 

Náplast nechce dolů?

Někdy máme náplast velmi přilepenou a její sundávání rozhodně není příjemné. Pokud není nad otevřenou ránou, ale například jen nad otlakem nebo po očkování, můžete na ni nanést trochu šamponu a chvilku počkat. Šampon zatím rozpustí část lepidla, díky čemuž bude sundání náplasti snazší.

Zanesené hřebeny a kartáče

Stejně jako si vlasy myjeme šamponem, je občas nutné vyčistit hřebeny a kartáče, kterými se češeme. Vzhledem k tomu, že se dostávají do kontaktu se stejným typem mastné špíny, je jasné, že ta nejlépe pustí právě díky šamponu. Takže vzhůru do toho! 

Začněte odstraněním všech vlasů a chlupů, pak (pokud je to technicky možné) naneste šampon přímo na štětiny kartáče a na hroty hřebenu. 

Posléze ponořte kartáče i hřebeny do teplé vody se šamponem a nechte látky šamponu chvíli pracovat. Nakonec všechno opláchněte pod proudem vody – a kartáče i hřebeny budou jako nové. Nezapomeňte je nechat pořádně vyschnout, hlavně kartáče.

Upatlaná obrazovka počítače, mobilu, tabletu nebo i televize

Tenhle problém taky všichni známe. Na monitory notebooků a obrazovky tabletů i mobilů saháme záměrně, abychom je ovládali. Na televizi nám rády ťapají děti, zkrátka obrazovky elektronických zařízení dostávají zabrat, co se mastných nánosů a prachu týče. 

Naštěstí stačí rozmíchat ve vodě trochu šamponu, namočit do toho mikrovláknový hadřík a po obrazovce přejet. Čistá je hned!

Ať se okna lesknou!

Úplně stejně jako na obrazovky zabere šampon také na okna. Už žádné šmouhy po nedokonalém umytí a vyleštění. Stačí dát do kyblíku teplou vodu se šamponem – a ten odstraní veškerou obtížnou mastnotu. Pak jen vezmete bavlněnou plenu nebo jiný bavlněný hadr, případně mikrovlákno – a je hotovo. Jarní a podzimní mytí oken bude hračka. 

Perete v ruce? Zkuste to šamponem

Některé kousky musíme vyprat v ruce, ať se nám to líbí nebo ne. Někdy cestujeme a potřebujeme přeprat propocené kousky, či jsme si dokoupili na cestách chybějící prádlo – ale bez vyprání jej nosit není dobrý nápad. Na všechno jemné prádlo, ať jste v jakékoliv situaci, je skvělým pracím prostředkem šampon. 

Jen pozor, nepoužívejte ho na praní v pračce, příliš totiž pění!

Nouzově odlíčit nebo oholit – to půjde s dětským šamponem též

Zůstaňme chvilku u cestování. Možná jste si zapomněli sbalit odličovač, případně pěnu na holení a na hotelu zrovna tohle na pokoji k mání není. Pomoci si můžete šamponem, samozřejmě tím dětským. Nedráždí a službu v obou činnostech odvede velmi dobrou.

Mýdlové stopy na umyvadle či ve sprše

Mýdlový povlak není ničím pěkným. Mýdlo je ekologičtější než sprchové gely, navíc se dá vyrobit nebo pořídit v neskutečném množství přírodních variant, a tak je jasné, proč jej většina z nás používá i ve sprše. Jenže podle toho pak sprcha vypadá. 

Nevadí. Stačí ji při úklidu postříkat roztokem vody a šamponu a vydrhnout. Šampon totiž výborně odstraňuje mýdlový povlak, ale hlavně: nezanechává stopy. Když jej k úklidu použijete jednou za týden, tolik se proti ekologii neprohřešíte.

Přijde vám divné kupovat si dětský šampon i pro sebe?

Pokud si u čtení článku celou dobu říkáte, proč zrovna vy byste měli mít doma tolik dětského šamponu, když děti už dávno odrostly prvním vláskům, případně jste zatím bezdětní, pak vězte, že důvodů k používání dětského šamponu dospělými je víc než dost. 

Nedráždí tolik pokožku, většinou se lépe rozkládá a hlavně, jak jste si už mohli přečíst, je skvělým pomocníkem i s jinými úkony, než s pouhým mytím vlasů!

Začni psát komentář...

Odešli