pr_clanek
19. led 2017
803 

Vybíráte mezi dětskými postelemi? Poradíme Vám, pro jakou postel se rozhodnout.

Při výběru dětských postelí je důležité myslet na několik faktorů. Kolik místa máme v dětském pokoji? Pro kolik dětí lůžko vybíráme? Chceme, aby nám postel vydržela do dospívání, či pouze během dětských let apod.? Od odpovědí na tyto otázky se bude odvíjet výběr té správné postele pro Vás a Vaše děti.

Máte malé dítě a potřebujete pro něj vybrat postel? Naše doporučení: vybírejte dětské postele levně a účelně. Nebojte se nábytek do dětských pokojů vybírat z levnějších materiálů jako je lamino. Nábytek vyrobený z lamina vnímá spousta lidí jako nekvalitní, ale dávno tomu tak není. I lamino může být více i méně kvalitní, stejně jako dřevo. U postelí i ostatního nábytku by vás měla kromě vzhledu a rozměrů dětské postele zajímat i tloušťka lamino desky, ze které je postel vyrobená. Nejběžnější tloušťkou lamino desky je 18 mm a menší tloušťku opravdu nedoporučujeme. Předností lamina je jeho otěruvzdornost, odolnost proti krátkodobé vlhkosti a široká škála dekorů. Protože malé děti dříve nebo později nábytek poškodí, nebo dorostou do věku, kdy jim už nestačí je dalším důvodem, proč se rozhodnout pro variantu levnějšího nábytku. Nebude Vám tak líto, odstranění nábytku z dětského pokojíku, jako v případě drahých masivních kousků.

Počítáte s přespáváním kamarádů Vašeho dítěte? Pro případy nečekaného i očekávaného přespání dětských kamarádů je ideální dětská postel s přistýlkou. I když je postel s přistýlkou přizpůsobena pro každodenní spaní, využívá se většinou k příležitostnému přespání pro návštěvy. Hitem posledních let je přistýlka v podobě výsuvného šuplíku s matrací. Pokud víte, že noční návštěvy nejsou u Vás časté, můžete šuplík/přistýlku využívat jako úložný prostor (např. na povlečení, polštáře, sezónní oblečení či hračky). Návštěvě pak v případě potřeby vložíte matraci do šuplíku a vytvoříte z ní plnohodnotné a pohodlné lůžko.

Velmi oblíbeným typem dětských lůžek je dětská postel se zábranou. Dětská lůžka se zábranou jsou vhodná především u menších dětí, kterým ve spánku hrozí spadnutí z postele. Zábrana obvykle dosahuje do ¾ lůžka. Až dítě povyroste a zábrana bude nepotřebná, můžete ji kdykoliv odmontovat. Většinu postelí se zábranou můžeme nazvat multifunkčními. Lůžka jsou často vyvýšená a zkombinovaná například s druhým lůžkem, skřínkou, psacím stolíkem, poličkami nebo šuplíky. Tyto postele jsou vhodné pro děti v předškolním i školním věku. Dítě má vše důležité na jednom místě a zbytek pokoje může využívat na zábavu a hraní. Multifunkční vyvýšená lůžka ocení především rodiny s omezeným prostorem.

Praktickou a kvalitní variantou dětského lůžka je dětská postel s úložným prostorem. Postele jsou dostupné v různých barvách a odstínech a vybírat můžete z několika materiálů a provedení. Nejběžnější formou úložného prostoru je šuplík, dva či tři, které jsou umístěné pod celou ložní plochou, nebo její polovinou. Pokud se jedná o vyvýšené lůžko s úložným prostorem, může být jeho součástí skříňka, komoda, polička i psací stůl. Do úložného prostoru můžete uschovat nepotřebné hračky a hry, nepoužívané oblečení, upomínkové předměty nebo také školní potřeby. Výhodou je, že v případě nečekané návštěvy můžete neuklizené oblečení a hračky jednoduše zasunout pod postel.