Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    prekvapenamatka
    14. dub 2022    Čtené 193x

    Kozí mléko

    Trápí vaše děťátko alergie na bílkovinu kravského mléka? Cesta nemusí vést pouze přes drahá speciální mléka, za úvahu stojí mléko kozí. Jistě byste tuto možnost měli probrat s pediatrem.

    Pokud děťátko, ať již kojené či na umělém mléku, trpí průjmy, kolikami či dokonce kožními problémy, je na místě zvážit intoleranci na bílkovinu kravského mléka. Ověřit, zda je příčinou právě kravské mléko, není složité. U kojených dětí maminka vynechá produkty obsahující mléko, a to minimálně na několik týdnů, poté je pomalu začne zařazovat s tím, že sleduje, zda se znovu objeví příznaky alergie.

    Ani odborníci se neshodnou, zda je nutné při prokázané ABKM vynechat veškeré mléčné produkty, a to i kozí a ovčí. Je však na místě zkoušet, co je možné do jídelníčku zařadit a co ne. Už jen proto, že u většiny dětí do jednoho roku postupně alergie vymizí. A tak je kozí mléko možnou alternativou nejen v jídelníčku dítěte, ale také v jídelníčku kojící matky. Zkuste proto konzultovat možnost kozího mléka s dětským lékařem.

    Věděli jste, že kozí mléko je podobnější mateřskému mléku než mléko kravské? Tuky v kozím mléce jsou stravitelné obdobně jako tuky obsažené v mateřském mléce, protože tvoří také malé kapičky. Obdobně je tomu v případě bílkoviny. Navíc obsahují zásadní minerály jako je vápník, draslík, hořčík a fosfor. Kozí mléko je šetrnou alternativou ve stravování dětí. Stále ale platí obezřetnost, volbu mléka byste měli konzultovat s pediatrem.

    Pokud se rozhodnete jít cestou kozího mléka, nabízí se na českém trhu několik dostupných možností. Kojeneckou výživu z kozího mléka vyrábí rodinná firma Goldim. Ta má v sortimentu nejen kojenecká mléka, ale také sušená mléka (tedy využitelná pro kojící maminky) a kozí kaše, takže lze pak vhodně navázat i při zavádění příkrmů. 

    Další možností je švýcarská receptura mléka Loulouka, která nabízí počáteční a pokračovací kozí mléko v BIO kvalitě. Bio kvalitu garantuje také mléko Holle, které je v dostání dokonce ve třech různých stupních. Obě značky lze zakoupit na e-shopu ILOVEMYBABY nebo v online lékárnách.

    S alternativou kozího mléka přišla také značka Kendamil, která je značně populární především ve světě Instagramu. U tohoto mléka je ale výrazně vyšší cena než u předchozích variant.

    Ačkoliv je kojení v současnosti propagováno a boří se tabu kojení větších dětí, může se stát, že to z nějakého důvodu nejde. Nabízí se samozřejmě služby kvalitní laktační poradkyně, to by měl být vždy první krok.

    I v případě, že bylo dítě kojené, můžeme zpestřit jídelníček staršího dítěte právě umělým mlékem. Nabízí se odpolední svačina, kdy si dají rodiče koláč a kávu, pro malého strávníka se nabízí hrníček mléka, proč tedy nenabídnout kozí mléko? Čím pestřejší chuťovou škálu si dítě prožije, tím lépe bude přijímat novinky v jídelníčku.

    prekvapenamatka
    27. únor 2022    Čtené 130x

    Přílohy pro děti

    Vhodně vybrat správnou přílohu není až tak složité. Někdy mi ale dochází nápady, někdy něco nezkombinuji dobře a dcerku bolí bříško. Jaké přílohy volit? A kdy je správný věk na jejich zavedení?

    Pro přehlednost jsem se pokusila rozdělit jednotlivé druhy příloh do kategorií, jak by k sobě mohly patřit.

    OBILOVINY

    Rýže

    Druhů existuje nespočet. Pro děti zvolíme na první příkrm co nejobyčejnější, později můžeme zavést i rýži jasmínovou či indiánskou, pro větší děti pak i rýži natural.

    Rýže je přirozeně bezlepková. Je dobře stravitelná, vhodná je i při průjmech (staví stolici, nenadýmá, je šetrná k zažívání), ale pokud má dítě potíže naopak se zácpou, měli bychom s rýží postupovat opatrněji, stejně jako s mrkví.

    Navíc je variabilní, má obdobné využití jako kuskus či quinoa – hodí se k omáčkám, do polévky, ale také jako základ do rizota (tím mám na mysli verzi tzv. srbského rizota, nikoli italského – to je hůře stravitelné a pro nejmenší děti se nehodí, navíc do italského rizota upotřebíme kulatozrnnou rýži arborio či carnaroli).

    Jáhly

    Mezi poněkud opomíjené přílohy patří bezlepkové jáhly, které byly v minulosti základem jídelníčku, avšak později byly vytlačeny rýží, která je bezpochyby snazší na přípravu.

    Jáhly jsou vyrobené z loupaného prosa a mají podobu maličkých kuliček. Využití naleznou v jahelníku, ať již nasladko (obdoba rýžového nákypu) či naslano (obdoba rizota), v jáhlové kaši, použít se dají ale také jako příloha.

    V současné kuchyni nacházejí uplatnění spíše jako předpřipravená potravina (třeba v instantní kaši), roli v tom jistě hraje náročnost přípravy – jáhly je dobré před přípravou propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nežádoucí nahořklé chuti.

    Polenta

    Jedná se o kukuřičnou kaši, která je oblíbená v řadě evropských kuchyní, ať již se jedná o Rumunsko, Maďarsko nebo Itálii. U nás je poněkud opomíjená a je to škoda, protože se skvěle hodí k tučným pokrmům – fantasticky vyvažuje třeba tučný pečený bůček.

    V dětském jídelníčku nalezne polenta uplatnění hravě. Konzistence je dětem milá, příprava instantní polenty je snadná (doporučuji postupy z Kuchařky pro dceru).

    I pro dospělé jistě stojí za zkoušku, třeba zaujme. Nemusíme ji použít jen jako přílohu v podobě kaše, zapečené polenty či placek. Podává se také samotná se sýrem, lze ji využít k zahuštění polévky či zapéct.

    Chcete o přílohách vědět více? Tak mrkněte na můj blog!

    prekvapenamatka
    26. únor 2022    Čtené 406x

    A tvoje holčička ještě neleze?

    A tvoje holčička ještě neleze? Ne, neleze! Až na to bude připravená, začne lézt. (A nestarej se, řeš si svoje – ale to už křičí jen hlas v mé hlavě…) Znáte to? A naše Mařenka tohle, sousedovic Jeníček tamto! A v hlavě mi akorát rezonuje: jsi špatná matka, máš zabrzděné dítě. Tohle snad poznala každá z nás. A stejně tak každá z nás má pocit, že má to nejúžasnější miminko na světě. Je normální, že se mamince nelíbí žádné děťátko tolik, jako její vlastní. A je to tak správně. Jenže jako by nestačily sousedky, kamarádky, nebo kolegyně babiček z práce, jsou tu chytré matky na FB, které šíří zvěsti o tom, jak jejich dítě válí násobilku už v půl roce. Pravda, zatím jen malou, ale to dožene! Aranžované fotky na Instagramu, čisté a rozkošné miminko, vyfiknutá máma. A vy držíte telefon, rozhlížíte se po svém bordelu, vlasy v rozpadajícím se drdolu, vytahané triko, je vám do pláče. Znáte to? A pokud u fotky krásného miminka stojí, že já zrovna 10m a umí nespočet slov? Chcete si skočit. A nebo vám je alespoň líto, že vaše děťátko to tak nemá. Málokterá z nás se racionálně zamyslí a řekne si, že je to blbost. Když dítě v roce zvládá 2-3 smysluplná slova, je to adekvátní, některé děti k tomu dospějí ve dvou letech – a ani to není problém. Vždycky se cítím sklesle, když čtu, že si miminko v 10m třeba samo čistí zoubky. Vždyť je to blbost! Dcera si v roce vezme kartáček a kouše si ho. Jasně, chválím ji, jak si zoubky krásně čistí, ale proboha, vždyť jen kouše kartáček, stejně, jako předtím kousala plyšovou hračku a bude kousat klidně tubu od zubní pasty, je jí to prostě fuk! Těžko influencerky s desetitisíci followers budou řešit, že je z jejich postu někdo smutný, nejsem blázen, nikdy si můj postřeh nepřečtou. Ale třeba si ho přečte některá normální máma, co má normální dítě a občas ji trápí pocit, že její děťátko není tak top, jako to instagramové. Ale ono je. Je úplně stejné. A pokud si náhodou opravdu desetiměsíční hošíček čistí zuby sám a zvládá nespočet slov, tak alespoň můžeme být rády, že sledujeme cestu mladého genia od kolébky až k Nobelovce.

    (https://prekvapenamatka.blogspot.com/2021/03/a-tvoje-holcicka-jeste-neleze-aneb-jak.html)

    prekvapenamatka
    26. únor 2022    Čtené 43x

    Jak jsem vybírala umělé mléko

    Milé maminky, chtěla bych se s vámi poděli o to, jak jsem vybírala umělé mlíčko. Na začátek musím říct, že jsem měla velké štěstí – podařilo se mi hezky se rozkojit ještě v porodnici a ač já sama jsem měla několik komplikací v průběhu kojení, zvládla jsem je překonat a dceru kojit.

    O umělém mléce jsem toho tedy mnoho nevěděla, u dětské doktorky mi doporučili Hipp. Ze všech stran se na mě primárně valil Kendamil a Sunar. Instagra je plný influencerek, které tato mléka doporučují a stále nabízejí promo kódy. Jsou tak aktivní, že dokonce zapůsobily na mou maminku, která se rozhodla, že Kendamil je určitě to nej mlíčko a že by měla dcera mít to. Já stále váhala, kamarádky v okolí používaly Bebu.

    Tím, že jsem nemusela s výběrem spěchat, jsem se rozhodla jít na to jinak a nenechat se ovlivnit reklamou. Potřebovala jsem šetrné mléko, protože dcerka má dost citlivé zažívání. Začala jsem porovnáním složení. Dále pro mě byl důležitý původ surovin, věděla jsem, že bych chtěla upřednostnit bio produkt. To nahrávalo tomu Hippu.

    Úplně náhodou jsem narazila na mléko Loulouka. Zaujal mě design balení, stejně jako název, o kterém jsem nikdy dříve neslyšela.

    Mléko vzniká v holandsko-švýcarské spolupráci (autoři projektu jsou Holanďané, suroviny pocházejí ze Švýcarska a ve Švýcarsku se i mléko vyrábí). Obsahuje probiotika, vitamíny, poměr kaseinu a syrovátkového proteinu odpovídá mateřskému mlíčku. Co naopak neobsahuje, to je cukr, škrob nebo palmový olej. No a že je v biokvalitě? To už jen potvrdilo mé rozhodnutí Loulouku vyzkoušet.

    Zvažovala jsem variantu kozího mléka, protože s kozí kaší mám dobré zkušenosti a dceři velmi chutná. Nakonec jsem ale dostala strach, takže jsem zkusila klasiku: na snídani s cereáliemi, do nemléčné kaše (kupuji různé příchutě nemléčných kaší a do všech dávám stejné UM), do milkshake. U Loulouky jsem zůstala, vyzkoušela jsem i verzi kozí, ale o tom zase jindy.

    prekvapenamatka