Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    raggedymum
    11. říj 2017    Čtené 127x

    Svět není na jedno použití

    Dnešní uspěchaná doba nedává člověku prostor dělat věci po staru, v souladu s přírodou. Nutí nás používat jednorázové hygienické potřeby, jednorázové pleny... Život si tím sice podstatně zjednodušíme, ale co s tím odpadem pak bude? Nad tím už se málokdo z nás zamyslí a dál raději neřeší. Někdo má možná strach na to vůbec pomyslet.. a to z dobrého důvodu: Například rozklad jednorázových plenek je odhadován na 250 až 500 let a průměrné dítě spotřebuje takových plenek za plenkové období až tunu. A to je odpad, který se nedá recyklovat! Málokdo si také uvědomuje, že skládky odpadu nejsou bezedné a že pomalu ale jistě bude docházet místo pro jeho uložení. Například skládka za naším městem už musela být rozšířena a když ji vidím z okna vlaku, mrazí mě z toho. Hotové svahy odpadu, které tu budou až 5krát déle než trvá jeden lidský život!

    Majákem v temnotách jsou skupinky uvědomělých žen a matek, které cítí, že svět není na jedno použití. Používají látkové plenky a menstruační kalíšky namísto jednorázových plenek a vložek či tampónů. Nechci opomenout ani ty, kteří poctivě třídí odpad a zamýšlí se nad jeho minimalizací alespoň na úrovni spotřebitele. Všichni ti učí své děti hodnotám důležitějším, než peníze na kterých je dnešní společnost založena.

    A proč tohle všechno píšu právě tady a teď? Protože doufám, že tím přesvědčím další lidi, aby se připojili ke snaze zachránit tenhle svět pro své děti.

    To stojí za zvážení, ne?

    ------raggedymum--------

    info o délce rozkladu a spotřebě plen z článku viz odkaz http://streetzurnal.cz/jednorazove-pleny-tikajici-bomba-na-ekologickem-poli/