icon
avatar
rebe
23. říj 2019
795 

Podzimní inspirace s Lässigem

Podzim!!! 

Dokud jsem neměla děti, bylo to pro mě to roční období, kdy jsem s kafem v ruce postávala kdekoli, kde na mě svítilo slunce, a dobíjela paprsky, nežp řidjou plískanice, zima, chřipky, a vůbec celé to období, které by bylo lépe prospat. O nějakém tvoření, procházkách po lese a společně strávených chvílích jsem chtěla slyšet nejdřív na jaře. Od té doby, co mám děti, je to přesně naopak. Až na to kafe. A vůbec té změny nelituju!

Jestli to máte aspoň trochu podobně, nabízím pár nápadů a námětů na naše tvoření. Uznávám, že všechny ty věci by možná vypadaly o něco profesionálněji, kdybych je pro focení vyrobila sama (hlavně  naše výrazně povedené perníčky 😀), ale věřím, že vy mě pochopíte...

Námět na tenhle článek vlastně vymyslela Monča @monny3, když jsme spolu vymýšlely lamí dvoujsoutěž – dnes o lamu Fisher Price , zítra o jídelní sadu Glama Lama Lässig. A zítra zase s kreativními tipy od Moniky. Přidaly jsme k ní hastag #nebudlama. Budeme moc rády, když s námi budete soutěžit i tvořit. A pokud se s námi o své výtvory podělíte s hastagem  #nebudlama, budeme úplně nejšťastnější 🙂

Pro hezké počasí – hrátky s čamrdou

Původně jsem se plánovala podělit o jiné oblíbené venkovní aktivity (a že jich máme), ale když děti ze školky přinesly čamrdu a já si s ní poprvé zatočila kolem hlavy a zaposlouchala se do svistu jejích perutí, bylo jasno. Dokonale návyková záležitost! Dá se s ní točit, tancovat, házet na dálku a na cíl, a výroba zabere sotva pár minut. Vyrobili jsme s dětmi čamrd pro všechny bratrance a sestřenice na narozeninovou oslavu, za hodinku bylo hotovo a na oslavě jsme je pak skoro museli prosit, aby nechali čamrdy čamrdami a šli sfouknout svíčky na dortu 🙂 

(Pozn.: Ano, vím, že čamrda je spíš káča, ale lepší název pro tuhle hračku vážně nemám).

Co budete potřebovat: 

Barevné krepové papíry, nůžky, kaštan, vrtačku a provázek.

Jak na to?

1. Z krepového papíru nastříhejte proužky, roztáhněte je a nastříhejte na cca 80-100 cm dlouhé kousky. Naskládejte vždy několik barev na sebe a uprostřed zmáčkněte k sobě.

2. Vrtačkou provrtejte kaštany a s pomocí vrtáku protáhněte provázek. 

3. Připevněte krepové fáborky. Jsou dvě možnosti - protáhněte smyčku tak, aby oba konce zůstaly na druhé straně, očkem protáhněte fáborky, aby na každou stranu visela polovina délky, utáhněte očko, aby přehyb fáborek zajel až do ústi dírky v kaštanu, a konce zauzlujte. Nebo protáhněte i konec provázku, přivažte fáborky uprostřed, uzel zatáhněte co nejhlouběji do kaštanu. Obě možnosti jsou vyfocené v posledním políčku mozaiky.

4. Hotovo: můžete točit, přeskakovat a házet 🙂

Tvoření pro podzimní plískanice – lampiony

Od dětství miluju lampionové průvody – ty kouzelné večery s korálky světýlek na šňůrce rozblácených cest, pára stoupající od úst a červené nosy. Naše děti tuhle vášeň podědily po mně, takže jsme začali už s mimi Davídkem v šátku a malou Terezkou, mlátící lampionkem tatínka, který ji nesl na ramenou. A jeden průvod nikdy nestačí! Ještě nikdy jsme ale neměli koupený lampionek z obchodu, vždycky ho vyrábíme doma. Ten první, vyráběný společně i s taťkou, s nakresleným náklaďákem a kytičkami, měla Terezka dokonce dlouho pověšený nad postýlkou.

Pokud jde o lampionky pro úplné prcky, doporučuji buď volit elektrické světýlko (stačí základ vánočního řetězu), nebo tělo lampionu vytvořit ze skleněné zavařovací sklenice. Papír a svíčka, to holt není ideální kombinace pro veselé mávání světýlkem.

Co budete potřebovat:

Pro výrobu lampionku budete potřebovat karton, dortový karton (není nutný, ale zlatá vrstva odráží a zesiluje světlo), nůžky, papír na pečení, lepidlo na papír, lepicí pásku, voskovky (nejlépe hranaté) a listy s výraznou žilnatinou.

Jak na to?

1. Z kartonu vyrobte dno a vršek lampionu: nakreslete kruh, kolem něj asi o 2 cm větší soustředný kruh. Vystříhněte a nůžkami nastřihněte do proužků k obvodu toho menšího, proužky pak poohýbejte nahoru - k nim přilepíte boky lampionu. Vršek lampionu vyrobte stejně, jen ještě vystřihněte uvnitř menší kruh pro vkládání světýlka.

2. Podle obvodu kruhu odměřte délku pečicího papíru. Přidejte pár cm rezervy, protože papír nejde přilepit úplně přesně, bude se hrnout.

3. Pod papír vložte listy žilnatinou nahoru a hranou voskovky obkreslete kresbu. Jde to i naplocho položenou kulatou voskovkou, ale kresba pak není tak výrazná.

4. Na nastříhané proužky po obvodu dna naneste lepidlo, opatrně přilepte spodní okraj ozdobeného pečicího papíru a nakonec přelepte izolepou tak, aby polovina vedla přes pečicí papír a druhá polovina se přilepila ke dnu. Jde to špatně 😀 Stejně přilepte i vršek lampionu, to jde ještě o fous hůř. Nakonec lepicí páskou slepte oba okraje papíru, aby dovnitř nefoukalo.

5. Na závěr připevněte drátek, za nějž bude lampion videt na tyčce, a vložte zvolené světýlko.

3. Omyjte z prstů vrstvy lepidla, z šatů odstraňte zbytky lepicí pásky a nevypijte všechno červené víno, které doma máte, aby vám zbylo na svaření k pečení perníčků! 

TIP 1: Lampion jde pochopitelně ozdobit i úplně jinak. Nejlépe se ale rozhodně kreslí voskovkami. Pokud máte papír hodně pevný a málo průhledný, jemně ho potřete olejem, zprůhlední.

TIP 2: Listy po skončení výroby nevyhazujte. Přilepte je oboustranně lepicí páskou na velkou zavařovací sklenici a máte další lampionek nebo lucerničku.

Pečení s dětmi - perníčky a svařené víno pro maminku

 V prosinci se každoročně sociální sítě zaplní recepty na perníčky, které jsou měkké hned, i bez odležení. Moje perníčky jsou tou dobou dávno měkké jako máslo. Podle mě je totiž nejlepší doba pro pečení perníčků právě teď, v říjnu – ideální program pro upršené dny, kdy vám vůně perníkového koření provoní celý byt a svařené víno spraví náladu a vyžene bacily počínajícího nachlazení. Pravda, s narůstajícím počtem pomocníků roste i počet ochutnávačů, takže je potřeba zásadně navýšit množství použitých surovin, aby alespoň vzoreček dožil Vánoc – ale víc pečení znamená víc vůně doma a víc společně strávených chvil 🙂 Nicméně, jestli budete na perníčky chvátat, mám tip i na to, jak je mít měkké a máslové hned po upečení!

Co budete potřebovat:

100 g medu a 30 g cukru (nebo méně, většinou nedávám vůbec), 70 g másla, 300 g hladké mouky (většinou dávám 2:1 špaldovou a pšeničnou), 1 lžíce kypřicího prášku, 1 lžíce kakaka, 1 lžička koření do perníku (skořice, hřebíček, anýz, badyán, nové koření, muškátový oříšek a zázvor) a 1 vejce.

Jak na to?

1. Velmi opatrně rozehřejte med s cukrem a rozpusťte máslo. Stačí rozehřát rendlík s tlustým dnem, pak vypnout sporák a nechat pomalu pracovat teplo.

2. Vyškrábněte směs robotu a zapracujte všechny tuhé složky, nakonec zapracujte vejce. Nepřidávejte vejce jako první, teplem z rozpuštěného medu by se mohlo srazit.

3. Nechte těsto odpočinout! Tento krok je pro úspěch pečení naprosto zásadní, čím déle necháte těsto odpočívat, tím lépe se sním bude pracovat a tím měkčí perníčky budou. Minimálně pár hodin, ideálně v lednici do druhého dne, klidně ho nechtě ležet i několik dní.

4. Těsto znovu důkladně propracujte, pokud se trhá a drolí, navlhčete ruce a zapracujte do něj trochu vody. 

5. Vytvarujte tvary a upečte na 180 stupňů cca 10-12 minut. 

TIP 1: Pokud chcete měkké perníčky hned po upečení, jsou zásadní dvě věci: doba odpočinku těsta a tloušťka těsta po vyválení. Čím čerstvější těsto a tenčí pláty, tím křupavější perníčky. Čím odpočinutější těsto a tlustší perníčky, tím měkčí budou. A nepřepečte je, jakmile zrůžoví, ven z trouby! Budou ještě měkké na povrchu, zpevní se až při chladnutí. Pokud je před pečením potřete, ať už bílkem, žloutkem, nebo rozšlehaným vajíčkem, musíte je kontrolovat o to pečlivěji, mají tendenci se připalovat.

TIp 2: Netrvejte na vyvalovaných a vykrajovaných perníčcích a nechte děti tvořit. Vyvalování je zpravidla přestane bavit dřív, než zpracujeme celou dávku těsta. Nechávám je modelovat, tvarovat, hrát si, a pak pečeme bochánky, nočky, morčata a nejšílenější patvary. Bochánky u nás patří k nejoblíbenějšímu cukroví, vymyslela je Rézinka. A čím víc tvarů, tím víc druhů cukroví můžete prezentovat 🙂

Tip 3: Nalákala jsem vás na to svařené víno? Nejraději ho dělám podle Kuchařky pro dceru. Uvařím si základ a víno samotné pak jen ohřeju, nesvařuju, takže ho zbytečně neničím. Recept najdete tady: https://www.kucharkaprodceru.cz/svarak-punc-glo...

#lassig

#fisherprice

#nebudlama

avatar

Mic krásné nápady ☺

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Moc se mi líbí, jak jste kreativní rodina...krásné tipy na podzimní tvoření...❤️

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Jee dekuji za tip urcite si taky doma zkusime vytvorit lampion 😍

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Jee, to jsou skvělý nápady 🤩

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Já jsem dost lama, tvoření není nic pro mě. Celkem se děsím, až budu mít děti dost velké, že se do toho budu muset pustit! 😂

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Návod na lampion je super, moc děkuji 👍🏻👍🏻

Odpověz
23. říj 2019
avatar
rebe
autor

@verunkanatalka Kreativní je hlavně Rézka, já jsem trochu ve vleku jejího neustálého tvoření 🙂

@la_amanita To je právě super, že můžeš jen nakupovat pomůcky a nechat je, většinu věcí zvládnou děti samy!

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Nádhera. 💚

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Paráda!

Odpověz
23. říj 2019
avatar

Krása!

Odpověz
24. říj 2019

Začni psát komentář...

sticker
Odešli