redakce
24. lis 2016
39300 

Jak oblékat děti v zimě? 6 zásad, které byste měli dodržovat

Vypravit se v zimě ven už není tak jednoduché jako v letních měsících. A zvlášť s dětmi. Děti jsou velmi náchylné k prochladnutí nebo naopak k přehřátí. Dbejte proto na správné vrstvení oblečení, vhodnou obuv i doplňky. Nezapomínejte chránit ani dětskou pokožku proti mrazu! Těchto 6 zásad vám pomůže s vybavením dětí na zimu.

Tělíčka dětí do 5 let a zvlášť novorozenců ještě nejsou schopna udržet si stálou teplotu. Takzvaná termoregulace se u nich vyvíjí postupně. V praxi to znamená, že děti prostě rychleji prochladnou nebo se naopak zpotí.

Pokud vám teploměr ukáže venkovní teplotu pod -5°C, doporučuje se zůstat s miminkem doma. Počkejte si na teplejší den, který bude pro procházky vhodnější. 

Zásada číslo 1: Vrstvení!

Osvědčená rada pro všechny maminky, které chtějí správně obléknout své dítě v zimě, je "Oblečte dítěti o jednu vrstvu navíc, než byste oblékly sobě." Zásada vrstvení platí jak u miminek, tak i u dětí předškolního věku. Větší děti oblékněte klidně tak, jak oblékáte sebe. Pokud budou vyvíjet venku větší pohybovou aktivitu, není nutné je zbytečně balit do teplé vrstvy navíc.

První vrstva by měla splňovat úlohu odvádění potu a zároveň udržení teploty. K takovému účelu je nejvhodnější pořídit funkční termoprádlo. Miminku můžete obléci například body, dupačky či košilku a punčošky.

Druhá vrstva by taktéž měla splňovat účel odvádění potu z předchozí vrstvy, tepelné izolace a hlavně by měla být prodyšná. Jako druhá vrstva jsou vhodné roláky, mikiny nebo trička. Nezapomeňte ani na punčošky. Pro miminka se hodí například mikina nebo svetřík.

Třetí vrstva má chránit dítě před počasím a jeho vlivy. To znamená, že by tímto oblečením neměl proniknout sníh ani déšť. Tato vrstva by měla vaše nejmenší udržet v teple. Nejlépe se hodí nepromokavá bunda, zimní kalhoty nebo  kombinéza. Kombinéza je méně praktická, když přijde na vyčůrání dítěte venku. Její výhodou naopak je to, že má dítě zakrytá celá záda a vrstvy se mu nemohou vykasat.

Zásada č. 2: Pro miminka fusak

Miminka, oblečená a připravená na procházku ven, zabalte v kočárku do vhodného fusaku. U miminek můžete vynechat třetí vrstvu a místo kombinézy použít právě fusak. Vybírejte fusak přesně na míru miminku. Ve větším fusaku hrozí, že se miminko tak rychle nezahřeje a prochladne. 

V dnešní době už je mnoho variant fusaků. Můžete vybírat z různých přírodních materiálů, z více možností zapínání  a dokonce z vrstvených fusaků, ze kterých libovolně ubíráte vrstvy nebo přidáváte. 

Zásada č. 3: Rukavice, šála, čepice

Nezapomeňte ani na tyto doplňky zimního oblečení. Rukavice by měly být vzhledem k aktivitě dětí zateplené a nepromokavé. Aby si dítě nesundávalo čepici, můžete pořídit takovou se zavazováním pod bradičkou. 

V případě, že je velká zima, je u miminek vhodné použít dvě vrstvy čepiček. První čepička by měla být tenká a nejlépe z bavlny. Na ni pak oblečte pletenou čepici, která bude držet hlavičku v teple. U miminek totiž uniká nejvíce tepla právě přes plochu na hlavičce.

Zásada č. 4: Nepromokavé boty

Děti milují sněhové koulovačky, sáňkování a prostě sněhové radovánky všeho druhu. Proto jim pořiďte nepromokavé boty se zateplením. Při výběru bot také sledujte, jestli jsou boty vybaveny protiskluzovou podrážkou. 

U miminek je to s obuví jednodušší. Stačí jim na nožky ve fusaku navléknout teplé ponožky nebo bačůrky s kožešinou.

Zásada č. 5: Mažte

Před odchodem s dětmi ven jim nezapomeňte namazat obličeje krémy nebo mastmi. Dětská kůže je totiž citlivá nejen na sluneční paprsky, ale také na mráz. Hrozí omrznutí kůže a proto je raději chraňte mastmi proti mrazu. Vybírejte takové, které neobsahují velké množství vody. Voda v mastech a krémech by mohla při nižších teplotách způsobit právě to nechtěné omrznutí.

Zásada č. 6: Kontrolujte teplotu

Když už vyrazíte s dětmi ven, nezapomeňte je občas zkontrolovat, jestli nejsou přehřáté nebo jim není naopak zima.

Jak to ale poznat, když vám dítě nic neřekne? Spolehlivým ukazatelem je podle pediatrů dětský zátylek. Ten by měl být teplý, což je znamení, že je dítě přiměřeně oblečené. Vlhký zátylek značí, že by bylo vhodné dítěti jednu vrstvu oblečení odebrat.

Použité zdroje:

https://www.babyonline.cz/pece-o-dite/dite-v-zime

https://www.maminka.cz/clanek/jak-deti-oblekat-aby-nezchoulostively

https://vasemiminko.cz/clanky/jak-oblect-dite-v-zime/

Začni psát komentář...

Odešli