redakce
7. únor 2018
4903 

Aby nás rodičovství bavilo: Co dělat pro svou psychickou pohodu?

"Pocity vyčerpání, hněv a výbušnost ve chvílích, kdy dítě zlobí, jsou příznakem narušené biochemické regulace. Místo, abyste zapojili vyšší mozková centra a promysleli, jak co nejlépe zareagovat, neustále se vám spouští procesy v systému 'vzteku' v nižších etážích mozku. Mozková kůra je zaplavená chemickými látkami a v důsledku toho ztrácíte empatii a schopnost jasně myslet. Chce se vám křičet!"

Kdo by to neznal.

Věda zvaná rodičovství v kapitole "Péče o sebe sama" občas přichází na každého rodiče. Na někoho méně často nebo v mírnější formě, na někoho často a intenzivně.

Můžeme v tomto ohledu pro sebe něco udělat? V článku Akademie rodičovských radostí I. jsme potvrdili, že čas bez dětí věnovaný jen sobě nebo partnerovi může k psychické pohodě nemálo přispět. Co dalšího radí odborníci přes neurologii "vyšťaveným" rodičům?

Jezte zdravě

"Některé z významných chemických látek ovlivňujících emoční rozpoložení v organismu vznikají z přijaté potravy. Zařazením některých potravin do jídelníčku a vyřazením jiných můžete ovlivnit či zlepšit to, jak se tělesně i duševně cítíte."

Zaměřit bychom se měli především na stravu, udržující stálou (a podporující dobrou) náladu. Serotonin, látka zlepšující náladu, zajišťuje emoční stabilitu a kvalitní spánek.  Nízká koncentrace pak způsobuje úzkosti, agresivitu a deprese.

"Tryptofan je stavební jednotka, ze které serotonin vzniká a člověk jej získává potravou. Dostatek tryptofanu zajistí banány, chléb, těstoviny a tučné ryby jako jsou losos nebo makrely. Lze také užívat doplňky s rybím tukem."

Pro tvorbu serotoninu je také třeba jíst hodně potravin obsahujících vitamíny B6 a B12 a kyselinu listovou. "Pro produkci serotoninu je důležitý především vitamín B6 - stačí o miligram denně méně, abyste se necítili dvakrát nejlépe." Nejlepším zdrojem vitamínu skupiny B je krom zmíněných banánů a ryb dále avokádo, zelenina, brambory, kuřecí a hovězí maso. Užívat se dají také vitamíny v tabletách, ideálně v podobě B komplexu, neboť  vitamíny skupiny B působí společně.

"Optimální hladina dopaminu je spolu s ostatními chemickými látkami v mozku podstatná pro zajištění psychické energie nezbytné pro to, abyste žili naplno a mohli se věnovat dětem. Silně aktivovaný dopamin může zvrátit negativní dopad mírnějších stresových vlivů, které k výchově dětí neoddělitelně patří. Jestliže je dopaminu v mozku méně, člověk je otupělý, podrážděný, deprimovaný a chybí mu motivace organizovat činnosti, které by bavily i jeho samotného."

 Pokud se v tomto popisu poznáváte, zařaďte do svého jídelníčku více tučných ryb, masa, ořechů nebo sýra. Ze zdrojů bílkovin totiž centrální nervová soustava čerpá tyrosin, který je nezbytný k tvorbě dopaminu.

"Jestliže se člověk pořádně nenají, nebo má nevhodně složený jídelníček, může to výrazně ovlivnit průběh celého dne. Pokud vynecháváte hlavní jídla nebo jako životabudič používáte kofein či sladkosti, budete vůči svým dětem úzkostní, podráždění a bez energie. ... Lidé, kteří nesnídají, bývají dvakrát častěji depresivní a čtyřikrát častěji trpí úzkostí", dodávají autoři knihy.

Jak tedy výkyvům nálad předcházet a čím podpořit pocity pohody?

•             konzumujte snídani bohatou na bílkoviny, které dodají tyrosin a zlepší soustředěnost, a polysacharidy například ve formě ovesných vloček, které zvýší koncentraci cukru pomalu, čímž zachovají dostatek energie a zajistí stabilní náladu

•             obědvejte jídlo opět bohaté na bílkoviny (ve formě masa nebo ryb), vysoký obsah sacharidů může naopak vyvolat v odpoledních hodinách ospalost

•             vyhýbejte se sladkostem a sladkým nápojům, které krátkodobě sice přinášejí pocit pohody, vyplavený inzulin následně sníží množství cukru v krvi a následovat může spíše podrážděnost a únava

•             k dodání energie mlsejte sušené nebo čerstvé ovoce (fruktóza nestimuluje sekreci inzulinu) nebo ořechy

•             dodržujte pitný režim

•             zvažte užívání doplňků stravy (rybí tuk, B komplex, L-tryptofan)

Pokud musíte dodržovat nějaké dietní opatření a nejste si jistí, jakou alternativu doporučovaných potravin zvolit, mnoho receptů, názorů a rad lze nalézt  na Modrém koníku ve skupinách, které se zabývají nejrůznějšími potravinovými intolerancemi a alergiemi.

Obnovujte energii

"Emoční energie se obnovuje časem stráveným bez dítěte a činností, která vás baví a při níž se uvolníte. Každý jakkoli schopný rodič, který se rozhodne pro asketické plnění povinností a nemyslí na sebe a své emoce, má zanedlouho negativně nastavený mozkový chemismus ... Potřebu obnovy emoční energie poznáte podle základních příznaků: s dětmi jednáte podrážděně a popudlivě, máte čím dál menší chuť si s nimi hrát, spontánně se s nimi pomazlit nebo je pochválit. Nejsou vám radostí ale spíše je vnímáte jako nekončící řadu požadavků. " Emoční energie se dá obnovit dvěma základními způsoby. O "autoregulaci"  - aniž bychom ji tak přímo pojmenovali - se mnoho psalo v článku Čas pro sebe. Autoregulace znamená změnit mozkový chemismus samostatnou činností: přečíst si knihu, zajít na procházku, dát si teplou koupel. Druhý způsob se nazývá "interaktivní regulace" a k té dochází ve společnosti jiných lidí. Káva s kamarádkou, večerní posezení s partnerem či přáteli.

Pro emoční zdraví člověk potřebuje pravidelně oba způsoby regulace.

Obnovujte rovnováhu

"Jestliže si najdete činnost, která vás uklidňuje a uvolňuje, pravděpodobně při ní došlo k uvolnění oxytocinu, jenž má velmi příznivé protistresové účinky." Jakmile takovou aktivitu najdete, odborníci radí - vykonávejte ji pravidelně, ne jednou do měsíce, ale ideálně každý týden. Tím lze udržet hladinu oxytocinu na optimální úrovni. Výzkumem je prokázáno, že stimulaci oxytocinu a protistresových látek napomáhají činnosti jako meditace, akupunktura, masáž a láskyplný dotek, jóga, teplá koupel, pobyt na světle, ať na denním nebo při dobrém umělém osvětlení.

"Ať je vám ve společnosti dětí jakkoliv dobře, je to pouze emočně vnímavý dospělý, kdo vám může poskytnout emoční regulaci, kterou potřebujete. Pouze emočně vnímavý dospělý disponuje vyššími nervovými funkcemi, jako jsou soucit, empatie, zájem o druhé a zároveň schopnost vyjádřit je slovy." Přesně to, co musí rodiče každodenně poskytovat pro správný vývoj svým dětem, pak potřebují pro obnovení rovnováhy sami zažívat také z "druhé strany".  Čas strávený s emočně vřelým člověkem je tak jednou z nejlepších cest ke zmírnění stresu. Podnětný rozhovor s tím správným člověkem navozuje optimální hladinu dopaminu a noradrenalinu a snižuje množství stresových látek v těle. "Chvíle strávené s milovaným člověkem, vedle něhož se cítíte v naprostém bezpečí a klidu, rovněž výrazně stimuluje sekreci opioidů v mozku a dodává úžasný pocit pohody". Proto rozhodně nelitujme času, který věnujeme rozhovoru s přítelkyní nebo prolenošené chvilce s partnerem.

Popřemýšlejte o příčinách vašich silných emocí

"Některým rodičům se podařilo úspěšně se odříznout od bolestných emocí z vlastního dětství. Potom když mají vlastní dítě, všechno se vrací v původní síle ... pláč či záchvaty vzteku dítěte v rodiči vyvolávají pocity zoufalství či chuť vybuchnout nebo se agresivně projevit, ať již slovně či fyzicky." Pokud se takto cítíme často, odborníci doporučují nejprve zjistit, zda tento emoční stav není způsobený nějakou z již zmiňovaných příčin - únavou, hladem, nevhodnou stravou, nadmírou kávy nebo příliš častou samotou. Pokud se o nic takového nejedná, mohla by být příčina ve vzpomínkách z dětství.

Dětský mozek může zachovat pocitové vzpomínky aniž by byly vytvořeny spoje umožňující ukládat vzpomínky na konkrétní událost. Proto je možné, že si člověk nevybaví nic konkrétního, ale pouze pocity, jako je sklíčenost nebo zoufalství.

"Jestliže vás tyto pocity přepadají často, je nejlepší vyhledat psychologa nebo psychoterapeuta. ... Někteří rodiče afekty svých dětí snášejí velmi těžce a možná ani nechápou, že zcela odpovídají věku dítěte a vývojové fázi, jíž právě prochází. Bývá to nejčastěji způsobeno tím, že jejich vlastní emoce v dětství nikdo dostatečně nereguloval, což v nich zanechalo přesvědčení, že intenzivní city jsou "nebezpečné". Následkem toho si takoví rodiče důsledně přejí, aby měly jejich děti pouze "příjemné pocity", trestají vývojově adekvátní projevy a žádají na nich, aby si s nezvládnutelnými emocemi poradily samy. Psychoterapie nebo psychologická pomoc pro rodiče je darem i pro dítě. Rodič se naučí, jak zvládat intenzivní emoční prožívání dítěte a přestane mu svým přístupem sdělovat, že vášeň a vzrušení jsou nepřijatelné"

Doplňte vědomosti, vyhledejte podporu

Velkým pomocníkem při zvládání emočních výkyvů dítěte můžou být také různé "výchovné" kurzy a podpůrné skupiny, ve kterých jsou rodiče vedeni k poznání, jak děti vnímají svět v emočně náročných situacích, jak k dětem v takových chvílích přistupovat, co podpořit a čeho se vyvarovat. 

I Modrý koník nabízí řadu skupin, ve kterých lze s jinými maminkami sdílet své pocity z náročného údělu rodičovství. Některé koníkovské  skupiny se zabývají zdravými výchovnými styly a podporují rodiče ve správném přístupu k dětem i jejich emocím, jiné se zaměřují na podporu a sdílení rodičů v náročném období akutních i chronických psychických indispozic.

Jednotlivé skupiny lze podle jejich zaměření vyhledat v seznamu skupin. Další variantou je možnost stát se členem skupiny Kudy kam na Modrém koníku a požádat o link na skupinu, která vás zajímá. Ochotné moderátorky nebo členky skupiny vám rády poradí.

Zdroj: SUNDERLAND, Margot. Věda zvaná rodičovství. V Praze: Ikar, 2008. ISBN 978-80-249-1004-8. 

igthhth0\0s0hyt

20. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli