redakce
24. únor 2018
1249 

Přivydělat si na mateřské není nemožné

Pokud se žena ocitne na rodičovské dovolené, nemůže si většinou moc vyskakovat. Příspěvek od státu nepostačuje ani na to nejnutnější a tak se žena ocitne v závislém postavení na svém partnerovi. I na mateřské je ale možné si nějakou tu korunu přivydělat.

Co na to zákon?

Nemusíte se bát, že pokud byste začala na rodičovské vydělávat peníze, ztrácíte automaticky nárok na rodičovský příspěvek. Prakticky je tomu tak pouze tehdy, pokud byste dítě umístila do obecních jeslí či do školky, která hlásí zde umístěné děti České správě sociálního zabezpečení. Ta vyplácení příspěvků zastaví, pokud nepečujete  o dítě celý den.

Přivydělat si lze i na mateřské dovolené. Musí jít ale o jinou práci, než tu, kterou žena prováděla před nástupem na mateřskou dovolenou.  Pokud budete chtít pracovat pro svého původního zaměstnavatele, nesmí to být na stejnou pracovní smlouvu, ze které čerpáte mateřskou. Podle zákoníku práce totiž platí, že pokud si chcete přivydělat u svého zaměstnavatele, pak byste v tomto „náhradním“ pracovněprávním vztahu neměly vykonávat tutéž práci, respektive práci stejného druhu, jakou pro něj děláte běžně. 

 Co se formy zaměstnání týká, přichází do úvahy například zaměstnávání na dohodu o provedení pracovní činnosti nebo na živnostenské oprávnění.

Kdo se vám postará o dítě?

Pokud chcete pracovat na rodičovské dovolené, je třeba si zajistit také péči o dítě. V naprosté většině případů s dítětem pracovat nelze, tříští se pozornost, vše trvá příliš dlouho a snadno vzniknou chyby. Pokud máte nepracujícího prarodiče, ochotné se o děti postarat, máte vyhráno. Kdo takové štěstí nemá, je nucen sehnat si hlídání profesionální. Využít lze buď soukromých jeslí a školek, nebo chůvy. Potom ale musíte dobře počítat, abyste si na hlídání vydělali a práce se vám vyplatila.

Nenechte se napálit

Bohužel na maminky na rodičovské míří mnoho podvodníků, kteří předstírají, že nabízí práci. Ve skutečnosti je ale pouze chtějí připravit o peníze. Jak takovou podvodnou nabídku poznat? V první řadě v ní není nikdy přesně specifikováno, o co přesně jde. Stejně tak vám nikdo neřekne, jaká bude mzda, ale zadavatel se vás snaží ohromit naprosto nereálnými sumami, které si můžete vydělat, protože prý vše závisí na vaší aktivitě.

Za podobnými nabídkami se zpravidla skrývá práce, kdy budete muset nabízet někomu nějaké produkty, služby, a to za provizi. Takže se vám může stát, že budete pracovat zadarmo. Pokud navíc po vás chce někdo nějaký vstupní poplatek, rozhodně se o tuto práci dále nezajímejte. Chtějte vždy vědět zcela přesně, jaká je náplň vaší práce a kolik za ni dostanete. 

Čím si přivydělat?

Pochopitelně každá máme jiné schopnosti, které můžeme zadavateli práce nabídnout. Je jasné, že ty nejjednodušší práce, které zvládne každá, budou nejhůře placené. Čím vyšší odbornost můžete nabídnout, tím vyšší výdělek lze očekávat. Pokud disponujete znalostí jazyků, lze se doma vrhnout na překlady, byť třeba jen překlady popisků do e-shopů, po kterých je často sháňka. Dále je možné nabídnout výuku či doučování jazyka, a to i přes internet.

Můžete vyplňovat dotazníky, rozdávat letáky, doplňovat zboží na prodejně. Pokud jste manuálně zručné, můžete vyrábět vlastní výrobky. Háčkovat dětské čepičky a nabízet je prostřednictvím internetu. Mnohé maminky si také v době mateřské rozjedou vlastní e-shop, třeba s dětským zbožím. Máte-li blízko ke sportu, můžete se stát instruktorkou cvičení s kočárky, a tak vlastně vydělávat, i když nemáte hlídání pro dítě.

Pracujete i když se staráte o prcka? Kolik času práci věnujete a jak jste ji našla? 

Poraďte se s maminkami v diskuzích ve fóru:

Práce na mateřské dovolené. Dá se sehnat?

Přivýdělek na mateřské. Máte zkušenost?

Začni psát komentář...

Odešli