Domácí vs. kupované příkrmy: Kterým dáváte přednost?
Vařila myšička kašičku, tomu dala kupovanou, tomu zase domácí. A co u vás?
S podáváním příkrmů přicházejí na řadu další radovánky kojeneckého života. Dětské grimasy jsou při seznamování se s novými chutěmi rozkošné! Ale někdy zábava právě zde končí.

Jedny děti nechtějí jíst domácí, jen kupované. Druhé naopak. Jiné zas nechtějí jíst vůbec nic. Jedlíci pak nemají dna. Mámy jsou na tom také různě. Některé nestíhají vařit, u jiných se vyvařuje od rána. Jsou i takové, které mají s dětmi stále nějaké aktivity a kupovanou výživu vždy po ruce. A další se vaření nevzdávají, ani když jedou na cesty. Které jsou na tom lépe?
Fyziologická fakta
- vývoj renálních a gastrointestinálních funkcí je ukončený ve věku 4 měsíců, proto se zavedení příkrmů nedoporučuje dříve,
- plně kojeným dětem se příkrmy přidají v 6. měsíci života, protože výživa výhradně mateřským mlékem je již nedostačující (pro nízký obsah zinku, železa, proteinů )
- u dětí na umělém mléce se s přikrmováním začíná v ukončeném 4. měsíci
- trávení a enzymatické funkce zažívacího traktu se musí na přechod na pevnou stravu adaptovat. Proto se tělo nastartuje jednosložkovými příkrmy zeleninového druhu, po 10 - 14 dnech se přidá maso, později ovoce.
Fakta o podávání příkrmů
- optimální konzumace tuků má být 25 % a bílkovin 15 % z celkového energetického příjmu
- zdrojem železa je maso, které se podává dětem šestkrát týdně (jinak hrozí anémie z nedostatku železa)
- od 6. měsíce může kojenec konzumovat mletou a polotuhou stravu, v 8. měsíci se jazyk stává pružnější a dítě je tak schopné žvýkat a polykat tužší "hrudkovanou" stravu. Od 9. do 12. měsíce může většina dětí dostat nakrájenou stravu. Pro lepší manuální zručnost mají v tomto období samy konzumovat potravu lžičkou nebo rukou. Pokud se dítěti mixuje strava neustále do 10. měsíce života, mohou nastat problémy v stravovacích návycích v pozdějším období - odmítá tužší stravu.
- v rámci prevence zubního kazu je důležité vyloučit sladké nápoje a džusy, které nemají být součástí kojenecké stravy
- do příkrmů nepřidávejte sůl, hrozí riziko vysokého krevního tlaku v dospělosti
- nepřislazujte cukrem, ani medem. Med by vůbec neměl být podáván dětem do 12. měsíce života pro riziko botulinismu. Může totiž obsahovat spóry Clostridium botulinum.

Domácí příkrmy
Vaření jistě zabere čas, ale při dobré organizaci a spánkovém režimu dítěte během dne, to hravě zvládnete. Pediatrička Elena Prokopová ve svých materiálech o příkrmech doporučuje přípravu ve vodě nebo v páře. Maminka může snadno nakombinovat pro dítě potraviny, které má rádo a jsou, vzhledem k jeho věku, vhodné. Domácí příkrmy tak mají pestřejší chutě. Znáte i přesný poměr jednotlivých surovin.
Pokud jsou jídla připravena z čerstvých surovin a ihned podávána, mají více vitamínů. Jsou mnohem levnější než kupované. Avšak zelenina a ovoce koupené v obchodech může obsahovat dusičnany. Pokud byste se také rozhodli pěstovat na vlastní zahradě a půdu vůbec nehnojili, přece jen se tam snadno mohou dostat. A to vodou, kterou byste je zalévali. Navštivte bio potraviny, nebo se obraťte na bio pěstitele.
Při přípravě hrozí i větší riziko kontaminace bakteriemi. Toto většinou končí průjmy. Důležité je dbát na dostatečnou hygienu i dostatečný čas vaření. Na cesty se doma připravované příkrmy moc nedoporučují. Podmínky pro skladování nejsou v tomto případě vhodné ani stálé.
Kupované příkrmy
Kupované příkrmy jsou díky sterilizaci mikrobiálně nezávadné. Ale právě při sterilizaci, která probíhá při vyšších teplotách, dochází i k větším ztrátám vitamínů. V současnosti je kontrolován obsah některých, pro organismus zatěžujících, látek. Jde zejména o obsah sodíku (maximálně 200 mg ve 100 g příkrmu), olova (0, 00 mg), rtuti (0,00 mg) a dusičnanů (maximálně 200 mg na 1 kg příkrmu).
Při nákupu si proto určitě prostudujte etiketu. Nejde jen o zmíněné složky, ale také o datum výroby. Čím je příkrm čerstvější, tím lépe. Nepřehlédněte ani věk dítěte, pro který je daná výživa určena. Pozor na alergeny.
Jednotliví výrobci dětských příkrmů jsou podrobeni testu. V českém Zdravotním ústavu, v Hradci Králové, toto testování podstoupilo hned několik značek. Obstály velmi dobře! Výsledky ukázaly, že 12 ze 14 hotových příkrmů bylo obsahově zcela v pořádku. Pracovníci ústavu připravili pro porovnání i příkrmy z domácích surovin. Kupodivu, právě ty obsahovaly více dusičnanů.
To, co je nejvhodnější, vám asi ukáže až praxe s vaším vlastním dítětem. Nezapomínejte však, že pestrá strava je základ. A to platí i pro vařené a i pro kupované příkrmy.
Zdroj informací:
Doporučujeme
Doma vařím a mrazim do zásoby a na chalupě dostává skleničky, aspoň to má pestry😉
Začni psát komentář...


My to kombinujeme. Vařím a když nestíhám sáhnu po kupovaném příkrmu. A na dovolenou je beru také. Malá sní vše a ve velkém množství, někdy má zeleninový příkrm i večer před spaním.