redakce
5. únor 2018
7901 

Dáváte dětem pít colu? Jaký vliv má složení tohoto nápoje na jejich zdraví?

Znáte ten "vědecký" pokus, kterak zašlá mince ponořená do coly se zázračně zbaví rzi? Nebo že se s její pomocí perfektně vyčistí znečištěné nádobí, disky u aut či mastnota? A co "výbuch" poté, co vložíte do láhve s colou mentolové bonbony? Co všechno asi tento nejprodávanější nápoj na světě dokáže s dětským organismem?

Je to marné, ale sklenice ledově vychlazené coly je lákavé pokušení, kterému rádi podlehneme všichni. Alespoň jednou za čas určitě. Věděli jste, jak vlastně coca-cola vznikla? Před 120 lety namíchal americký lékárník medicínu proti migréně, bolesti zubů a zad, nachlazení, pro zlepšení trávení a celkové posílení nervové soustavy. Použil přitom narkotického kokainovníku (koky - odtud název "coca" v názvu nápoje). Z léku se postupem času stal hit, jen koku nahradil přijatelnější kofein. Zajímavé, že?

„Coca-cola pomáhá obecně na podrážděný žaludek, když člověk pořád zvrací a žaludek se točí, i když už v něm nic není. Ta cola se má ale ledově vychlazená a po malých lžičkách! Fakt to zabírá, ale člověk to nesmí vypít najednou. Jen tu lžičku a pak třeba pět minut počkat a zas jednu. Mám to z vlastní zkušenosti,“ luccisek z diskuzního fóra Nevolnost v těhotenství – jak ji předejít?

Rizikové látky obsažené v Coca Cole

  • Kyselina fosforečná

Už jste někdy pili colu? Asi ano, že? Víte, že onen štiplavý ocásek má na svědomí právě kyselina fosforečná? Kromě nápojů se používá při výrobě sýrů, tuků margarínů a (jak už její název napovídá) představuje cenný zdroj fosforu. Ten udržuje naše zuby a kosti pevné a zdravé.

V momentě, kdy ho budeme přijímat více, než naše tělo potřebuje, přemění se na fosforečnan vápenatý, který naopak z našeho těla vápník odvádí. To znamená, že začnou řídnout kosti a slábnout zubní sklovina, která chrání naše zuby před kyselinami z jídla.

Vysoký příjem slazených nápojů obsahující jak kyselinu fosforečnou, tak přidané cukry má za důsledek vyšší kazivost dětských zubů a zadělání na problémy s křehkostí kostí v pozdějším věku. Prevenci představuje omezení pití těchto nápojů a především pravidelné návštěvy dětského zubaře.

  • Kofein

Kofein najdete kromě kávy a coly také trochu v čaji, kakau a třeba i v čokoládě z kakaa. Bezpečná denní dávka kofeinu pro dítě se pohybuje kolem 200 miligramů. To je pro představu jedna tabulka mléčné nebo hořké čokolády. Děti reagují na kofein poněkud jinak než dospělí: může u nich vyvolat pocit úzkosti či podrážděnosti.

Navíc značná část dětí přijímá kofein ve slazených nápojích, což jde ruku v ruce s obezitou. Naopak: dětem s hyperaktivitou může malé množství kofeinu dokonce prospět.

Navíc: kofein je mírné diuretikum: zvyšuje tvorbu moči, takže se více tekutin z těla odvede, než by se mělo vypitím nápoje získat.

Na Coca-cole mi vadí kofein a kyselina fosforečná,“ llluckaaa z diskuzního fóra Dáte dítěti sladkou limonádu nebo raději nealko pivo?

  • Benzoan sodný, Benzen

Benzoan sodný neboli sodná sůl kyseliny benzoové - bílý prášek, který je dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant. Najdeme jej často v nealkoholických nápojích, v kyselých okurkách, omáčkách, ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech apod.

Existuje silné podezření na způsobování dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. 

  • Aspartam

Jde se o syntetické sladidlo. Aspartam je cca 200x sladší než cukr a proto se používá jako jeho náhrada. Především při výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, pudinků, snídaňových cereálií, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových doplňků a další.

Pediatři a odborníci na hygienu výživy se již několikrát zabývali možností podávat nápoje s aspartanem školákům a předškolákům.

Neexistují studie, které by prokázaly jednoznačně škodlivý vliv na dětské zdraví. Nicméně někteří pediatři se přiklání k názoru, že jeho nadměrná konzumace může způsobovat hyperaktivitu. 

  • Přidaný cukr

Sladká chuť je spojena s příjemnými pocity a děti ji milují. Jenže velký přísun cukru vede nejen k obezitě, ale také zvyšuje riziko srdečních onemocnění, osteoporózy, zubních kazů, vysokého tlaku nebo cukrovky. Často se také spekuluje o tom, že rafinovaný cukr urychluje stárnutí buněk a přispívá tak k vytváření předčasných vrásek.

Cola je nápoj s velkým obsahem cukrů, který tělu přináší velmi malou výživovou hodnotu. V jednom litru coly najdete cca 108 gramů cukru, což je více než 27 kostek cukru. Tyto „prázdné kalorie“ vedou k vyššímu energetickému příjmu, než je běžná potřeba. Při nedostatečné pohybové aktivitě dochází k nepoměru mezi příjmem a výdejem energie ve prospěch energetického příjmu. Děti (ale i dospělí) pak tloustnou, čímž zvyšují riziko metabolických onemocnění (cukrovka, osteoporóza či kardiovaskulární choroby). 

A co vy, maminky? Jak řešíte pitný režim vašich dětí? Dáváte jim sladké limonády?

Zdroj informací:

Bakalářská práce Ivy Jeřábkové Konzumace slazených nápojů u dětí předškolního věku, MU, pedagogická fakulta, katedra Výchovy ke zdraví, 2015

Neni nahodou uz aspartam zakazan a necim nahrazen? :-/

5. únor 2018

já dávám běžně vodu, kávu Inka a pro radost birella 🙂

5. únor 2018

@kackakastanka Haha, vždycky mě pobaví rodiče, kteří nás div nehlásej na sociálku, když dětem koupíme v restauraci birella, zatímco jejich děti popíjej colu..

5. únor 2018

@kajalka jo, jo, občas se někdo podivuje, včetně rodinných příslušníků, ale mám to nastudované a i prodiskutované s lékařem, takže vím, co dělám, a blázen ani letadélko nejsem 🙂

5. únor 2018

@makacenka zakazan tezko, bohuzel. To by museli stahnout z trhu vsechny zvykacky bez cukru a napoje light atd.. to driv zakazou stevii nebo xylitol😂

5. únor 2018

my pijeme vodu,neslazeny caj a obcas slazenou mineralku 🙂))) a musim rict,ze syn si uz da radeji vodu nez mineralku (nejak starne .-))))

5. únor 2018
5. únor 2018

@veg
@golla aha :( tak to jsem si s necim asi spletla :( skoda :D

5. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli