redakce
30. kvě 2018
4604 

Jak jsem přišla na to, že moje dítě má diabetes

Diabetes I. typu postihuje stále více dětí v předškolním věku. Zkušenost s tímto onemocněním mají i maminky na Modrém koníku, které radí, co nepodcenit při prevenci a jak se s cukrovkou u svých dětí naučit žít.

Jde o autoimunitní onemocnění, při kterém si organismus, často po nějakém prodělaném 'stresu', začne ničit vlastní buňky. Imunitní systém se 'zblázní' a tvoří protilátky proti svému vlastnímu tělu. Zatím se neví, proč u někoho vznikne a u jiného ne. Nejčastěji jde o selhání tvorby inzulínu v Langerhansových ostrůvcích pankreatu. Na vině není člověk samotný. Zkrátka je to nemoc, které se dá těžko zabránit.

Proč vzniká?

Do jisté míry se na vzniku diabetu u nejmenších může podílet genetika. Pokud cukrovku máte vy nebo váš partner, je o to větší šance, že s ní bude zápasit i vaše dítě. Ale jak dokazují mnohé zkušenosti maminek, diabetes I. typu se často objevuje i u dětiček, u kterých se nikdo v rodině s podobným problémem nesetkal. Zažila to například i Andrea: "Mojí dcerce je 6 let a má diabetes I. typu. Pícháme jí inzulín už rok. Není to jednoduché, ale ani tak hrůzostrašné. Zvykli jsme si. Je to zejména o kázni a kvalitě stravy, kterou jí. Spustila to u nás štítná žláza. Nikdo v rodině dosud cukrovku neměl."

S vlastní zkušeností se podělila i Anna, u její dcery zjistili diabetes I. typu, když jí byly 4 roky: "Od té doby jsme na inzulínu, nyní je to už 8. rok. Je to velmi náročné. Přitom nemáme v rodině nikoho, kdo by měl cukrovku tohoto typu. Dovolím si dát jednu dobrou radu - nedávejte dětem příliš mnoho sladkostí. Raději zvolte ovoce. Ať si příliš brzy nezvyknou na sladké chutě."

Velká žízeň napoví

Které příznaky vlastně mohou napomoci vytušit, že něco není v pořádku? Dítě je velmi často žíznivé, hodně vypije, a to i v noci. Často močí, stěžuje si na únavu, může pohubnout. Později se může přidružit i zvracení.

Právě abnormální žízeň může být varovným signálem pro návštěvu pediatra. "Testovat svou dcerku jsem dala po tom, co se mi nezdálo, jak mnoho tekutin denně příjme. I v noci dokázala stáhnout 2 litry vody," přibližuje svoji zkušenost další maminka na fóru.

Pokud u svého prcka zjistíte cukrovku dostatečně brzy, je to jen pozitivní. Díky včasnému zjištění je pro děti přirozenější zvykat si na omezení, než když to zjistíte později a musíte měnit dlouholeté návyky. Zároveň mnoho lidí, ať už děti nebo dospělí, o svém problému dlouhodoběji ani neví a sami si tak stav zhoršují.

Zdravý životní styl jako prevence

Vzniku diabetu u dětí není jednoduché předcházet. Zdravým životním stylem však skutečně nemůžete nic pokazit. Snažte se tedy svým dětem dopřát dostatek pestré a čerstvé stravy, vitamínu D, hodně pohybu a málo stresových chvil.

Plnohodnotný život

Maminky dětí - cukrovkářů se shodují, že je to především o zvyku. Diabetes I. typu je nemoc, se kterou se dá vést zcela plnohodnotný život. Dítě sice bude mít jistá omezení, ale postupem času si na ně i ono zvykne a naučí se s nimi žít.

V první řadě samozřejmě není žádoucí podléhat panice a zbytečně se ještě více stresovat.

"Postupně i dítě  samo pochopí a zjistí, co mu škodí a naučí se to rozeznávat. Moje děti například sice nejsou cukrovkáři, ale rovněž od malička některé potraviny nemohly a časem to pochopily. Když dostaly od babiček nebo sousedů potravinu, která jim škodí , přinesly mi danou věc, já ji odložila nebo někomu dala a děti dostaly za odměnu to, co mohou, " popisuje na fóru Katka a dodává, že je důležité dítěti zejména vysvětlit, proč něco může a něco nemůže. Nejde jen o samotný zákaz.

Pardon, tento článek je s prominutím o ničem. Diabetes I. typu prevenci nemá. Prostě se projeví a bum! S příznaky se musí okamžitě k lékaři a bez inzulinu, měření glykemie a úpravy stravy se děti neobejdou, zatím to nejde vyléčit. Jakýkoliv extrém glykemie přímo ohrožuje život člověka. Pro rodiny s dětmi diabetiky I. typu to není lehké, ale jde s tím žít. Pokud tento článek měl být osvětou, tak docela dost zavádí.. ☹

30. kvě 2018

Nezlobte se na mě, ale přijde mi ten článek trošku neodborný. Jakoby si autor kapku pletl diabetes 1. a 2. typu. Např. celý odstavec "Pokud u svého prcka zjistíte cukrovku dostatečně brzy, je to jen pozitivní. Díky včasnému zjištění je pro děti přirozenější zvykat si na omezení, než když to zjistíte později a musíte měnit dlouholeté návyky. Zároveň mnoho lidí, ať už děti nebo dospělí, o svém problému dlouhodoběji ani neví a sami si tak stav zhoršují." je napsaný tak, jako by ani nebyl o diabetu 1. typu, "dlouhodoběji nevědět" o tomto typu diabetu totiž znamená být v ohrožení života a otázka dlouhodbých návyků je opravdu vedlejší, toto onemocnění změní životní styl celé rodině až drasticky. Krom toho u dospělých je prvovýskyt diabetu 1. typu ve srovnání s dětským a mladistvým věkem mnohem vzácnější a takhle napsáno to celé vyznívá dost divně teda.

30. kvě 2018

souhlas s jiz napsanym ve dvou komentářích vyse, a jen dodavam, ze nektere zahranicni studie dokladaji narust cukrovky u malych deti po zahajeni ockovani proti hib, které je soucasti hexy...

30. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli