redakce
13. zář 2019
2024 

Jak na baby friendly úklid? Sáhněte po "zelených" přípravcích

Příchod nového miminka do rodiny je velká věc. Tak malá bytost a jak velké změny s sebou přináší! Změní se od základů nejen život členů domácnosti, ale dokonale obrátí naruby i její chod. A změny, které nastávají jsou obrovské. Jak se ale mění péče o domácnost s příchodem děťátka?

Na co si dát pozor při výběru čistících prostředků pro domácnost se všudepřítomným batoletem? Lze vůbec nepolevit z hygienických nároků a zároveň udržet domácnost přátelskou nejen k dětem ale i k domácím mazlíčkům a k přírodě? To vše vám prozradíme v tomto článku.

Mami, jsem tady, budeme uklízet?

Tuhle otázku by své mamince nepoložilo žádné novorozené miminko (za předpokladu, že by umělo mluvit), právě naopak. Pro nově narozené děťátko je přirozené mít maminčinu pozornost a péči orientovanou na sto procent na sebe. Je to ale paradox, jelikož s jeho příchodem má maminka spoustu povinností navíc proti životu před porodem. Většina maminek usiluje o to, aby jejich malý andílek vyrůstal v hezkém, čistém a hygienickém prostředí. Přestože je tedy času na úklid méně, často nároky maminek stoupají. A tak utírají, vytírají, vyvařují, umývají, omývají, dezinfikují… Je to přirozené. Matka vždy chrání své mládě a to nejen před predátory, ale i před hrozbami, které volným okem nevidíme.

Jak miminko roste, mění se i středobod pozornosti, co se týče úklidu. Prvních pár měsíců si novorozenec vystačí s čistým oblečením, povlečením, případně dudlíkem, lahvičkou či kousátkem a uprostřed jeho vesmíru je máma. S větším zájmem o okolí ale trénuje i nové dovednosti, a tak se novopečení rodiče ani nenadají a jejich zlatíčko začíná objevovat svět. Plazení, lezení, stoupání, to vše probíhá ve většině domácností na podlaze, a to i přes veškerou snahu rodičů udržet dítě na pro něj vyhrazené podložce. A tak se úklidová četa přesouvá na zem. Když už na ní tráví drobeček většinu dne, ať je alespoň čistá.

Může být úklid baby friendly?

S batolecím věkem přichází i čas příkrmů a tak se k podlaze přidávají i skvrny na oblečení a kupy nádobí. A maminka stojí před nelehkým úkolem, jak udržet vše čisté. Dnešním trendem je nabízet dětem od prvních soust potraviny v bio kvalitě obsahující co nejméně škodlivin. Máme ale stejné nároky i na nádobí, na které jídlo pokládáme? Na plochy, se kterými potraviny přijdou do kontaktu? Čistota v kuchyni musí být, to je jasné, nicméně, prostředky, které používáme by měly splňovat kritéria pro potravinářské provozovny. V opačném případě můžou na plochách zanechávat zbytky látek, které bychom rozhodně požívat neměli a nechtěli.

A stejným způsobem bychom měli přistupovat i k volbě pracích prostředků a to nejen pro naše nejmenší, ale pro také sebe. Přece naše oblečení je v nepřetržitém kontaktu s naší kůží v podstatě 24 hodin denně a na zbytky chemikálií v prádle často pokožka reaguje v podobě vyrážky nebo ekzémů. Abychom nežádoucím reakcím předcházeli, je nezbytné dbát na správný výběr a pečlivě číst složení a vyhedávat přípravky s co nejvyšším podílem biologicky odbouratelných složek.

Účinných prostředků pro úklid, které obsahují biologicky odbouratelné složky a jsou proto ideální volbou pro domácnosti s dětmi, nalezneme naštěstí širokou škálu. Právě díky těmto produktům nemusí být úklid strašákem, a přestože jsou prostředky šetrné, nemusíme polevit ze svých požadavků, co se týče účinnosti a výsledného efektu. Navíc, šetrné nejsou jen pro povrchy, na které jsou aplikované, ale taky pro všechny, kteří s nimi přicházejí do bezprostředního kontaktu.

Proč volit nature friendly prostředky?

Dnes, v době internetu, kdy je dostupné až neuvěřitelné množství informací, ke kterým jsme dříve neměli přístup, zvyšuje se povědomí o dopadu lidského jednání na přírodu a svět kolem nás. Proto čím dál víc lidí dbá nejen na to, aby měli domácnost uklizenou, ale taky na to, aby prostředky, které k úklidu používají, byly ohleduplné jak lidem, tak i k životnímu prostředí. A čím jsou prostředky šetrné k přírodě tak výjimečné? Jejich složení je pečlivě vybráno tak, aby byly biologicky odbouratelné a nezatěžovalo prostředí. Nicméně, nic z toho neubírá na jejich účinnosti a tak může být domácnost dokonale čistá a provoněná zároveň.

Nabídka prostředků pro kompletní úklid celé domácnosti se zárukou biorozložitelnosti použitých složek je široká. A tak lze šetrně k povrchům i k přírodě uklidit nejen koupelnu či toaletu, ale taky podlahy, kontaktní plochy v kuchyni anebo umýt nádobí a to v rukách i myčce. Dokonce ani praní, i ve vegan kvalitě, už není pouhá fantazie.

Bezpečně a zeleně

Je důležité zdůraznit, že pro zachování šetrnosti prostředků nejen vůči přírodě, ale také vůči peněžence, je potřeba dodržovat doporučené dávkování. U biologicky rozložitelných prostředků je navíc vhodné dodržovat několik zásad a to zejména:

  • uchovávat je v původním obalu,
  • chránit před přímým sluncem,
  • vždy je pečlivě uzavírat a tím neohrozit jejich trvanlivost ani účinnost,
  • nádoby po tekutých čistících prostředcích vždy důkladně vypláchnout a dle instrukcí na obale je umístit do příslušných nádob na třídění odpadu.

Nezapomínejme ale, že i u prostředků šetrných k přírodě pořád platí, že mají být všechny čistící přípravky udržovány mimo dosah dětí.

Biologicky odbouratelné výrobky jsou ideálním řešením pro hospodyňky s malými dětmi, které chtějí udržovat svoji domácnost hygienicky čistou, ale taky přispívat k blahu životního prostředí.

-----------------------------------------------------------------------------------

Tento článek vyšel s podporou Zenit

V dnesni dobe lze uz hodne mist cistit i parou, ktera vse dezinfikuje.

15. zář 2019

Začni psát komentář...

Odešli