redakce
30. lis 2016
2321 

Jaký význam má tradice adventních kalendářů?

Děti se těší, jak zítra konečně otevřou první okénko z adventního kalendáře, ve kterém jistě najdou něco sladkého. Ale tyto kalendáře nejsou jen o dětském mlsání. Skrývá se za nimi mnohem hlubší význam. Přečtěte si v následujících řádcích více o této sladké tradici.

Čas odpočinku

V neděli 27.11.2016 začal advent, děti netrpělivě odpočítávají týdny a dny do Štědrého dne, maminky se pustily do vánočních příprav a většina lidí ještě shání dárky. 

Advent je období čtyř neděl do vánočních svátků. Měla by to být doba rozjímání a dobročinnosti ale také zklidnění. Pro naše předky totiž znamenala zima čas odpočinku po intenzivní zemědělské práci od jara do podzimu. Po náročné práci během roku nastal v zimě čas na odpočinkové domácí práce - draní peří, tkaní, šití a pletení.

Tradice zůstává, podoba se mění

S adventem je spojeno mnoho tradic, které mají hlubší kořeny, než byste možná hádali. Jednou z nich je také adventní kalendář, kterým zpříjemňujeme čekání na Vánoce hlavně dětem. Děti si ho spojují se sladkostmi, které na ně během 24 dnů čekají v kalendáři. Většinou má tento kalendář podobu obrázků, za kterými se po otevření skrývá kousek čokolády. 

Dříve ale byly adventní kalendáře přímo uměleckými díly. První známý ručně vyrobený adventní kalendář pochází z roku 1851. Na adventních kalendářích, které následovaly, byly zobrazené liturgické výjevy z Bible a vypadaly jako části vesnic nebo měst s důmyslně schovanými okénky. Byly vyráběny v malých dílnách z tvrdého papíru a ve svých okénkách skrývaly obrázky, veršíky nebo citace z Bible.

Tyto kalendáře měly dětem připomínat i biblické události a čekání na příchod Ježíše Krista. Otevírací okénka v kalendářích symbolizují vnitřní otevřenost člověka k ostatním lidem, otevřenost dobrým věcem i Bohu. 

Takže s klidným srdcem zpomalte, s vánočními přípravami to nemusíte přehánět. Čas před Vánoci je časem klidu a odpočinku. Vezměte si příklad z našich předků! 

Krásný a klidný adventní čas všem!

Zdroj: cs.wikipedia.org

Začni psát komentář...

Odešli