redakce
29. čer 2020
1345 

Když je třeba další pár „očí“

Chceš mít zdravé oči? Jez hodně mrkve! A tak jsem jedla. Syrové, strouhané, v koláčích či v polévce. Ale i tak jsem si dokázala splést sloup s kamarádem. Z dálky mávala cizím lidem. A když jsem se chtěla na něco nenápadně podívat, byla jsem nenápadná asi jako Eskymák na poušti. Protože zaostřování a mžourání je viditelné i na sto honů.

I vy znáte ten pocit, když se na svět díváte jako přes rozbitý objektiv? Namísto lidí vidíte čmouhy. Špatně zaostřené obrázky. Mhouříte a snažíte se rozpoznat obrysy a barvy. Vítejte v našem světě, světě slepýšů, jejichž rána začínají ne kávou, ale druhým párem očí. Ať už jsou to brýle, nebo čočky.

Brýle jsou jednoduchým řešením, to ano. Ale pokud jednou objevíte kouzlo čoček, nevzdáte se té svobody, kterou nabízejí. A že brýle mohou být trendovým doplňkem? Samozřejmě, že mohou. A i jsou. Ale pouze pokud jsou možností, ne nutností. Mnohdy dokáží být totiž na obtíž. Nemůžete si dosyta užít letní radovánky u vody. Ani sport s nimi není to pravé ořechové. Zvláštní kategorií jsou kuchyňské příhody při otevírání trouby nebo myčky nádobí. A dovádění s dětmi se stává adrenalinovou disciplínou, kdy doufáte, že vám alespoň nějaké oči zůstanou - ačkoliv jsou poloslepé 🙂 Při (nejen) těchto situacích je ideální čas sáhnout po kontaktních čočkách. Ale pozor, tímto ztrácíte výmluvu, proč se vyhýbáte sportu :P Avšak ta svoboda a ten komfort za to jednoznačně stojí. Navíc získáte rozšířené zorné pole, které čočky oproti brýlím nabízejí, a tak budete mít vylomeniny vašich ratolestí více pod kontrolou. Protože jak se říká, mámy by měly mít několik párů očí. A ideálně i na zádech.

Jako dlouholetá nositelka kontaktních čoček se držím 3 základních pravidel:

HYGIENA

„Ruce je třeba si umýt vždy, když přijdeme z venku a před každým jídlem!“ To zdůrazňujeme našim potomkům neustále. Pokud používáte čočky, rozšiřte si tuto poučku o důležitý doplněk: „A i vždy předtím, než budete jakkoliv s čočkami manipulovat.“ Žádná z nás nechce mít záněty či podrážděné oči. Oči jako angorák zvládáme mít přece i za běžného stavu, no ne? ;)

DŮKLADNÉ PROBUZENÍ

Dbejte na to, abyste při vkládání čoček do očí byly skutečně probuzeny. Abyste v sobě měly svou ranní kávu a abyste fungovaly naplno, ne pouze jako polobdělá zombie. Protože z vlastní zkušenosti nedoporučuji nandavat čočky v polospícím stavu. Výsledek je totiž velmi nejistý :P

NEZAPOMEŇTE SI JE VYNDAT

Na pohodlnost čoček si zvyknete okamžitě, to vám mohu zaručit. Nezapomínejte proto, že je máte a vyhraďte si večer čas, kdy si je budete pravidelně vyndavat. Aby se nestalo, že se vzbudíte na gauči (na který jste si chtěly jen na sekundu sednout a dát nohy nahoru) ráno a s čočkami v očích. Také nedoporučuji noční výpravy do koupelny v rozespalé stavu, protože pak se vám může snadno stát, že do nádobky na čočky namísto roztoku nalijete pleťovou vodu. Stává se ;)

Případně můžete třetí zásadu zcela vypustit a pořídit si kvalitní kontaktní čočky Biofinity, které tento problém vyřeší. Jsou to měsíční čočky, které jsou vhodné pro kontinuální nepřetržité nošení. Po doporučení očního specialisty je tak můžete mít v očích bez vyndavání až po dobu 30 dní. Ve dne, v noci, během spánku, zkrátka nonstop. Vaše noční vstávání na kojení nebo k plačícímu děťátku budou tak jasnější a snadnější. A noční vycházky na toaletu (nebo do ledničky : P) budou bez zbytečných nárazů ;) Velkou výhodou je i to, že je eliminováno hygienické riziko, protože s čočkami nemusíte dennodenně manipulovat. Tuto vymoženost oceníte i při cestování, kdy vám v kosmetické taštičce přibude místo, které bylo určeno na roztok. Tyto silikon-hydrogelové čočky mají však i další výhody, například ojedinělou kombinaci vysokého obsahu vody a extrémní propustnosti pro kyslík. V dnešním světě smartphonů a jiných obrazovek bych ráda zmínila i technologii Digital Zone Optics. Ta se postará o to, že oči nebudou unavené ze sledování digitálních zařízení. Protože i když se o to mnohokrát snažíme, v dnešním světě se digitálním obrazovkám nedokážeme tak snadno vyhnout.

A jaká je další, v létě obzvlášť podstatná, výhoda čoček? Sluneční brýle. Ochrana očí před škodlivým UVA / UVB zářením je nesmírně důležitá, proto byste z domu neměly vyjít bez slunečních brýlí s ochranným UV filtrem. A to nemluvíme o tom, že každá maminka ocení maskování brýlemi. Nemusíte se malovat a ještě i zakryjí ty kruhy a váčky pod očima, které se staly součástí mnohých z nás ;)

Oči máme pouze jedny, proto si je chraňme kvalitními slunečními brýlemi. Široký výběr ověřených a kvalitních brýlí najdete i v tomto specializovaném e-shopu. Jejich cena je „mama-friendly“, takže vám nenaruší rodinný rozpočet, design je trendy a navíc vás potěší i to, že si je můžete online „vyzkoušet“.

Ženy toho zvládají mnoho, přičemž musí mít oči téměř neustále na stopkách. Proč si život nezjednodušit šikovnými pomocníky, jakými jsou i kontaktní čočky? Vidět ostřeji, barevněji, jasněji, ale především být ve větším bezpečí, není vůbec nemožné. Myslete na své oči. Vždyť se neříká nadarmo, že jsou oknem do duše 🙂 

------

Tento článek vyšel s podporou Alensa

A je nějaká kontraindikace? Např. Alergie a senná rýma, kdy svědí oči? Díky tomuto mi byly před lety kontaktní čočky vymluveny přímo očním lékařem

30. čer 2020

@priefi Co se týče alergie a nošení kontaktních čoček, existuje více možností. První z nich je zkrátit dobu výměny čoček (tedy měsíční např. nosit jen 14 dní). Dobrou variantou také je pořídit si denní čočky, které ráno nasadíte a večer vyhodíte, odpadne tak riziko, že by na čočce i přes čištění a desinfekci roztokem zůstaly zbytky alergenu, které by Vám mohly dráždit oči a případně způsobit alergickou reakci. Další variantou by byla změna typu roztoku (například peroxidový roztok je skvělým pomocníkem, když chcete mít jistotu, že jsou Vaše čočky perfektně čisté). Také existují oční spreje s obsahem látek účinných proti alergenům, které zabrání vstupu alergenů do oka a tím jeho dráždění a kontaminaci čočky. Pro zvolení způsobu, který bude pro Vás nejlepší, doporučujeme konzultaci s odborníkem - očním lékařem či kontaktologem. Více informací o kontaktních čočkách najdete na https://www.alensa.cz/caste-dotazy.html. Alensa

1. črc 2020

Začni psát komentář...

Odešli