Když kojení už nestačí: Jak by měla vypadat svačinka pro roční dítě?
Ještě před rokem to byl jen malý uzlíček štěstí, kterému stačilo jednou za dvě hodiny mateřské mléko. Jenže tenhle uzlíček je teď spíše pytel blech, který objevuje svět kolem sebe. K tomu potřebuje slušnou dávku odvahy a také energie. Jak by měla vypadat svačinka pro roční dítě? To se dozvíte v našem dalším článku.

Dítě do jedno roku
Dítě ve věku do jednoho roku by mělo přijmout přibližně 3 000 – 3 500 kJ denně. Pro představu: to jsou dvě koblihy nebo také pět banánů či devět malých kelímků bílého smetanového jogurtu. V tomto období je často ještě kojeno a bude se vám tedy velice těžko odhadovat jeho celkový energetický příjem.Vycházejte z toho, že pokud je dítě zdravé a dobře prospívá, netrpí žádným nedostatkem. Nemějte přehnané obavy, jste matka a sama nejlépe poznáte, co je pro vaše dítě dobré.
O tom, že všechny potraviny, které svému dítěti podáte by měly být v prvotřídním stavu se asi nemusíme bavit. BIO výrobky jsou dobrou variantou, ale pokud je neseženete, pečlivě sledujte alespoň složení a původ toho, co mu kupujete.
Jako první nabídněte svému miminku zeleninový příkrm (nebude pak vyžadovat pouze sladkou chuť ovoce). První ovoce by mělo pocházet z našeho teplotního pásma (pozor na exotické druhy, mohou vyvolat alergii). Nové potraviny zavádějte postupně a sledujte reakci dítěte. Snadno pak můžete odhalit případnou nesnášenlivost či alergii.
Mléko a mléčné výrobky nepodávejte dříve jak v 10. měsíci věku dítěte a to ještě pouze tepelně zpracované. Potraviny s lepkem zavádějte taktéž postupně, abyste se vyvarovali případné intoleranci lepku.
Od jednoho roku
Energetická potřeba dítěte v tomto věku se pohybuje od 4 500 – 5 500 kJ za den. Závisí na pohlaví, váze, fyzické aktivitě dítěte a v neposlední řadě také na růstové fázi, ve které se nachází.
Základ stravy by měl bát spíše rostlinného původu (obiloviny, ovoce, zelenina a luštěniny), mléčné výrobky zařaďte bez obav: a to 300 ml denně – to jsou asi dva malé kelímky jogurtu. Jednou týdně připravte rybu a vajíčka. Maso volte libové (kuřecí či vepřové) kolem 50 gramů za den – to jsou asi tři plátky šunky. Nezpracované obiloviny (cereálie a celozrnné výrobky) až do dvou let věku dítěte a houby dokonce až od tří let.
A jak by tedy měla vypadat chutná svačinka?
Obilná bezmléčná kaše
- 300 mililitrů kojenecké vody
- 50 gramů jemných ovesných vloček
- 1 čajová lžička slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička hroznového cukru
1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte ovesné vločky a vařte asi 15 minut na mírném plameni.
2. Přidejte olej, cukr a promíchejte.
3. Kaši nechte mírně zchladnout a poté podávejte.
4. Pro oživení zkuste kaši ochutit ovocným pyré.

Jablkovo-mrkvový salát
- 1 mrkev (250 gramů) mrkve
- 1 střední (400 gramů) jablko
- 1 čajová lžička citrónové šťávy
1. Mrkev omyjte a oškrábejte, jablko oloupejte a zbavte jádřince.
2. Obojí pak nastrouhejte na jemném struhadle.
3. Přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a podávejte.
4. Salát můžete podle chuti přisladit medem.
TIP: Pro oživení přidejte pár hrozinek (asi 50 gramů), posekané lískové oříšky nebo polévkovou lžíci smetany.

Pomazánka z červené čočky
- 300 mililitrů vody
- 100 gramů červené čočky
- 50 gramů mrkve
- Polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 špetka soli
1. Mrkev omyjte a oškrábejte.
2. Do hrnce nalijte vodu, přidejte čočku a mrkev a vařte do změknutí všech surovin (asi 20 minut – červená čočka je uvařená za chvilku a navíc i lehce stravitelná a plná bílkovin). Pokud je třeba, přidejte vodu.
3. Poté slijte přebytečnou vodu, přidejte slunečnicový olej a sůl.
4. Vezměte si k ruce tyčový mixér a vše důkladně rozmixujte na hladké pyré podle vaší preference. Klidně v něm nechte kousky, záleží na vaší a prckově chuti.
5. Podávejte s pečivem.

Brokolicová pomazánka
- 100 gramů brokolice
- 20 gramů konzervované cizrny
- 30 gramů másla
- špetka soli
1. Brokolici rozdělte na růžičky a uvařte ve vodě na skus a nechte zcela zchladnout.
2. Růžičky brokolice vložte do mísy, přidejte scezenou cizrnu, máslo, sůl a rozmixujte.
3. Opět záleží na vás. Nejlepší ale bude, když v pomazánce necháte větší kousky.
4. Podávejte s plátkem oblíbeného pečiva.
TIP: Pro zachování co nejvíce vitamínů a živin je nejlepší způsob přípravy brokolice (a jiné zeleniny) na páře.

Sýrové kuličky
- 1 rohlík
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
- 1 čajová lžička bazalky
- 50 gramů mandlí
- 100 gramů sýru ementálského typu
- 150 gramů sýru cottage
- 1 vajíčko
- špetka soli
1. Bylinky omyjte, osušte a pokrájejte nadrobno. Rohlík taktéž pokrájejte na co nejmenší kousíčky, případně použijte adekvátní množství strouhanky (klidně i kukuřičné nebo jemné panko).
2. Mandle prožeňte tyčovým mixérem. Výsledkem bude jemná moučka, kterou přidejte do mísy k bylinkám a rohlíku.
3. Ementál nastrouhejte na jemno a také přisypte do mísy. Stejně jako cottage, vajíčko a sůl. Na tu pozor, sýry mohou být slané už samy o sobě.
4. Všechno důkladně promíchejte a spojte v jednu kompaktní hmotu asi jako na karbanátky.
5. Troubu předehřejte na 180 °C.
6. Ze směsi vytvořte malé kuličky (asi jako pingpongový míček) a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
7. Kuličky pečte 15 minut do zlatova. Záleží na vašem typu trouby.
Podávejte teplé i studené, ideálně se salátem nebo jako hlavní chod s bramborem.

Meruňková pomazánka
- 80 gramů sušených meruněk
- 200 gramů krémového sýru
- 100 gramů plnotučného bílého jogurtu
1. Sušené meruňky vložte do mísy a prožeňte je tyčovým mixérem. Velikost kousků nechám na vás a počtu zoubků vašeho miminka.
2. Přidejte krémový sýr i jogurt a ještě jednou řádně umixujte nebo promíchejte, až se všechny suroviny spojí.
3. Podávejte s piškoty nebo pečivem.

Sladká rýže s malinami
- 600 mililitrů mléka (klidně i sójové nebo rýžové)
- 10 gramů cukru
- špetka soli
- 200 gramů kulatozrnné rýže
- 1 vanilkový lusk nebo 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 60 gramů malin
- med k servírování
1. Do hrnce nalijte mléko, přisypte cukr, sůl a přiveďte k varu.
2. Mezitím nožem podélně rozpulte vanilkový lusk a vyškrábněte z něho do mléka semínka.
3. Přidejte rýži (a případě i vanilkový extrakt, pokud jste neměli lusk) a vařte do měkka. Trvá to kolem 20 minut. Občas promíchejte, rýže s mlékem se ráda připaluje.
4. K téměř hotové kaši přidejte 2/3 malin a vařte ještě 3 minuty. Nezapomeňte míchat!
5. Poté nechte směs v hrnci zchladnout.
6. Sladkou rýží naplňte sklenice, dozdobte zbylými malinami, pokapejte medem a servírujte.

A jaké svačinky připravujete svým dětem vy?
Doporučujeme
Začni psát komentář...


díky za tipy, něco určitě zkusím, nicméně ten cukr není úplně super, lepší je dávat dítěti rýžový sirup nebo datlový sirup když už se musí sladit 😉