redakce
12. dub 2021
835 

Kojit, chránit, milovat

Kojení přináší miminku i mamince řadu nenahraditelných výhod a je nejpřirozenějším způsobem výživy miminka. Kojení je sice přirozené, ne vždy se však zadaří se s miminkem sladit a utvořit harmonický pár. Někdy to trvá i pár dní či týdnů, někdy to i může být nepříjemné (hlavně zpočátku). Ale když to zvládnete, je to úžasná věc na dlouhý čas.

Výhody kojení

Benefity kojení jsou nesporné. U miminek je prokázaný nižší výskyt rizika cukrovky, alergie, nádorů prsu, obezity nebo anémie. Kojené děti jsou také více chráněné před infekcemi dýchacích cest a před průjmy. U kojících maminek se děloha po porodu rychleji vrací do původního stavu a poporodní ztráty krve jsou menší. Kojení také velmi podporuje tvorbu citové vazby mezi matkou a dítětem.

Zahájení kojení

Dítě by se mělo být k prsu přiloženo ihned po porodu, nejdéle však do dvou hodin. Sací reflex je totiž během první hodiny po porodu nejsilnější a současně je také nejvyšší úroveň sekrece prolaktinu a oxytocinu-hormonů potřebných pro kojení. Okamžité přiložení miminka po porodu také pomáhá k tvorbě optimálního množství mateřského mléka pro další kojení. Z počátku je běžné kojit i 8-12krát denně nebo i častěji, je vhodné nabízet obě prsa a kojit tak dlouho, jak dítě potřebuje. Velmi důležitá je správná technika kojení, nepoužívání náhrad prsu (jako je dudlík, lahvička nebo kojící kloboučky), vhodná poloha matky a dítěte i technika přisátí, to napomáhá předejít nepříjemným a bolestivým ragádám (trhlinkám) na bradavkách. 

Problémy s bradavkami a jak je řešit

Trhlinky, bolestivé a popraskané bradavky jsou často následkem nesprávné techniky kojení. Při ragádách bradavek je sání dítěte pro maminku nepříjemné až bolestivé a problém se může dále zvětšovat. Kojení se pak stává noční můrou maminek a důvodem proč jsou děti nespokojené. Řešením může být návštěva laktační poradkyně (jejich seznam je zde), která vám pomůže techniky kojení upravit a přidá jistě další důležité a praktické rady. Může vám ukázat, jak před kojením stimulovat uvolnění mléka přiložením teplého obkladu, jak a zda používat chrániče bradavek a určitě vás bude nabádat ponechávat bradavky co nejčastěji volně na vzduchu větrat a zkontroluje vám techniku přiložení a sání dítěte. Trhlinky by vždy měly být v koutku úst dítěte, kde je sání nejmenší. Důležité rady ohledně kojení naleznete na webu Laktační ligy

Péče o bradavky je důležitá k tomu, aby se předcházelo ragádám a s tím vám může pomoci mast Bepanthen Baby s obsahem panthenolu a dalších složek.  Bradavky, které jsou kojením zpočátku hodně zatížené, lze pro rychlejší regeneraci denně ošetřovat, a tak předcházet nepříjemným stavům. Je vhodné aplikovat ochrannou mast Bepanthen Baby, kterou můžete používat každý den, snadno se nanáší a před kojením se nemusí smývat-jen případné viditelné zbytky masti. Kosmetická mast vytváří na pokožce prodyšnou ochrannou vrstvu a přispívá k posílení jejích přirozených regeneračních procesů. Výhodou Bepanthen Baby je jeho multifunkční použití, je totiž vhodný také pro každodenní péči o pokožku zadečku miminka a pomáhá chránit před vznikem opruzení. Díky panthenolu pomáhá pokožku hydratovat, přirozeně regenerovat a chránit ji před zarudnutím. Tato trojitá péče je navíc velmi šetrná a vhodná i pro předčasně narozené děti. 

Bepanthen Baby přispívá trojitou péčí ke spokojenosti celé rodiny.


LMR-CH-20210330-52

Tento článek vyšel s podporou Bepanthen

Začni psát komentář...

Odešli