redakce
29. led 2019
685 

Má-li děťátko citlivou pokožku, volte vhodný prací prostředek. Recept na domácí prací prášek

S citlivou pokožkou to není jednoduché, obzvláště u malých dětí. Citlivá pokožka je velmi náchylná a reaguje na každý podnět, to jistě potvrdí nejedna maminka. Pak je vždy na místě, vyhýbat se všemu potencionálně škodlivému počínaje pracími prostředky. Nabízí se tedy otázka, v čem prát oblečení děťátka s citlivou pokožkou?

Základem je změna pracího prostředku

Praní je totiž skoro každodenní nutnost, zvláště u dětí, které dokáží během dne vyprodukovat horu špinavého prádla, na jejich věku přitom vůbec nezáleží. Běžné prací prostředky ale přinášejí potencionální riziko a mohou velmi dráždit. Obsahují totiž různá rozpouštědla, konzervační látky, rozjasňovače a vůně. To vše však pro citlivou pokožku vhodné není.

Jak tedy prát? Vhodným krokem je určitě změna pracího prostředku a vynechání aviváže. Výběr vhodnějšího pracího prostředku ale nemusí být tak jednoduchý, jak se zdá. Možností alternativ máme hned několik.

Možností je několik

Jako první většinou sáhneme po jiném pracím prostředku.  Prostředku pro citlivou pokožku nebo speciálnímu určenému na oblečení pro děti. Takové prací prášky obvykle nejsou parfemované, ale stále v menší míře obsahují konzervační látky, rozpouštědla či rozjasňovače, které mohou pokožku zbytečně dráždit.

Další možností je porozhlédnutí se po ekologičtějších a šetrnějších variantách, které mohou  nést označení EKO nebo BIO v názvu. Ne všechny šetrné prací prostředky ho ale nesou a naopak, ne vždy toto označení znamená, že je přípravek opravdu šetrný. 

U přípravků s označením EKO, BIO, Sensitive či dětský, nejen tedy u těch, je potřeba kontrolovat složení. Vyhýbáme se konzervantům, rozjasňovačům, rozpoštědlům, fosfátům, fosforu a dalším. 

Varianty bez potencionálně rizikových přidaných látek

Kdo se ve složení nevyzná a chce mít jistotu, že nepoužívá zbytečně dráždivé látky, může vyzkoušet mýdlové ořechy, které seženete v drogérii kamenné nebo na internetu v obchodech, které se specializují na přírodní produkty, kosmetiku i drogerii. Nejde o mýdlo v pravém smyslu slova, ale o plody stromu mýdlovníku. Používají se skořápky plodu, které obsahují přírodní látku saponin, ta má podobný účinek jako mýdlo. Jejich použití  je šetrné a jednoduché, stačí je přidat k prádlu(na jedno praní stačí 4 -6 skořápek) a můžete prát.

Chcete-li prát bez zbytečných přidaných, a potencionálně dráždivých, látek, můžete také ještě vyzkoušet starou dobrou prací sodu a vyrobit si prací prostředek doma. Na internetu koluje mnoho návodů, obvykle si ale vystačíte se smícháním prací sody, mýdlových vloček a případně perkarbonátu na bělení prádla. Všechny suroviny lze sehnat na internetu, v obchodech zaměřených na přírodní produkty či v drogérii. 

Pro začátek můžete vyzkoušet následující recept na domácí prací prášek na barevné prádlo:

  • 300g marseilského mýdla (nastrouhané vločky)
  • 2 kg prací sody

Vše pečlivě promíchejte a uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Dávkujte v množství přibližně 2 - 3 lžíce přímo do bubnu pračky. Nutno dodat, že množství, respektive podíl, jednotlivých surovin i následné dávkování je třeba zkoušet, účinnost totiž závisí na tvrdosti vody a ta je různá. 

Místo aviváže můžete přidat obyčejný ocet, cca 2 lžičky přidejte do nádržky na aviváž a dolijte vodou. Nemusíte se bát, prádlo cítit po octu nebude.

A jaké prací prostředky používáte vy, pokud máte děťátko s citlivou pokožkou? Podělte se o vaše tipy.

Zdroje informací:

ekoprani.cz

proalergiky.cz

byclaire.cz

Mydlove orechy pouzivam a jsou super.Nejenom,ze jsou setrne k detske pokozce ale pouzivam je i na tmave pradlo protoze nemaji belidla takze nevyziraji barvy.A hlavne jsou levnejsi,koupila jsem kilove baleni za cca 300 a pri prani nekolikrat tydne mi vydrzely neco pres rok.

31. led 2019

Já bych ma dětskou pokožku doporučila i řadu Natural Pure Mimi z Eurony🙂 Sama používám a jsem spokojená a kamarádky už začaly taky🙂 Je pro děti s atopickým ekzémem parádní🙂

5. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli