redakce
28. dub 2020
3189 

Mateřství: největší změna v životě

Když jsem na těhotenském testu spatřila dvě čárky, netušila jsem, jak se můj život změní a co všechno s sebou přinese. Jako těhotná jsem se snažila zdravě stravovat, jíst dostatek vitamínů, vyhýbat se zakouřenému nebo znečištěnému prostředí a být co nejvyrovnanější a nejklidnější nastávající maminkou. Ne vždy se mi ale dařilo být v psychické pohodě. Hormony si totiž občas dělaly, co chtěly. Někdy mě dokázala rozplakat i obyčejná reklama na šampón. Televizní zprávy jsem pro jistotu ani nesledovala. A co se týče těhotenských chutí, o tom se radši nebudu ani zmiňovat.

S blížícím se porodem jsem si stále častěji kladla otázku, zda budu dobrou mámou. Na internetu a z knížek pro nastávající matky jsem denně nasávala množství informací, takže teorii jsem měla v malíčku. V praxi to však bylo o dost horší, těžší a rozmanitější. První týdny (spíše měsíce) s miminkem byly pro mě jako prvorodičku doslova masakr. Návod na rodičovství neexistuje. Učila jsem se, tak jako každá máma, za pochodu.

Martínek se narodil spontánně pár dní před termínem, byl krásný a křehký jako porcelánová panenka. Bála jsem se, abych mu svými nemotornými pohyby neublížila. Měla jsem stres z převlékání, koupání a nejvíce z kojení. Jak jsem si byla v těhotenství jistá, že mi to půjde samo od sebe, tak jsem narazila na tvrdou realitu. Nejprve byl problém s přisátím, který jsme vyřešily s laktační poradkyní. Co jsme však už nerozlouskly, byl můj nedostatek mléka. Přes veškerou snahu a podporu bylinek malý stále ztrácel na váze. Byl nervózní a uplakaný. Já samozřejmě také. Celé dny jsem s ním, svlečeným a přiloženým na mé nahé hrudi, pochodovala, pila litry čaje a jedla neskutečné množství polévek. Tolik jsem jich nesnědla za celý svůj dosavadní život. A nic. Cítila jsem bezmoc, ale i vztek, že mu neumím dát to, co potřebuje.

Dnes už vím, že dobrou matku z nás nedělá to, zda kojíme, ale ten pocit selhání byl obrovský. Pro synovo dobro jsem se rozhodla, že to už stačilo, a začala jsem přikrmovat.

Na výběru mléka jsem si dala záležet a poradila se i s pediatričkou. Já sama trpím alergiemi a můj manžel měl v dětství astma. Když jsem si díky této kalkulačce vypočetla riziko rozvoje alergie u našeho děťátka, skoro jsem omdlela. Bylo až 90 %. Byla jsem však odhodlaná kvůli mému synovi i hory přenášet, jen aby v budoucnu netrpěl potravinovými alergiemi nebo atopickým ekzémem.

Po rozhovoru s doktorkou jsem zjistila, že rozvinutí alergie se dá zabránit, a to i navzdory genetické predispozici. Jedním z klíčových faktorů, které pomáhají předejít vzniku alergie, je vhodná výživa dítěte a budovaní imunity od raného věku. Nejlepší prevencí je samozřejmě mateřské mléko. Jelikož to moje nestačilo a máme v rodině alergii, bylo jasnou volbou hypoantigenní mléko.

Vybrala jsem Nutrilon HA PROSYNEO, který má opravdu unikátní složení. Obsahuje částečně naštěpenou bílkovinu (hydrolyzovanou bílkovinu HB), dále Synet ™ - unikátní směs GOS / FOS a Bifidus Breve.

Vím, že kvůli hydrolyzované bílkovině mají HA mléka o něco více hořkou chuť než běžná kojenecká výživa. Martínkovi ale k mé velké radosti mlíčko zachutnalo a dobře ho snášel. Když jsem ho viděla spokojeného a usměvavého, nebylo, co řešit. Momentálně má 15 měsíců a mlíčko Nutrilon HA PROSYNEO 3 pije každé ráno i večer. Je to první věc, kterou chce po probuzení, a poslední před spánkem. Teda kromě pusy ode mě 😊

Za výhodnou cenu se dá koupit během dubna ZDE. Během května můžete zase využít tuto akci.

Kromě výběru vyhovujícího mléka (pokud kojení není možné), jsou při předcházení alergiím důležité vhodně zvolené první příkrmy. Jelikož byl Martínek částečně kojen a částečně na umělém mléce, začala jsem se zeleninovými příkrmy, když měl pět měsíců. Z prvního pečlivě připraveného mrkvového menu snědl asi půl lžičky. Ale časem se to zlepšilo. Ze začátku jsem do jeho jídelníčku přidávala méně druhů potravin a každý jsem zaváděla samostatně, abych při případné nesnášenlivosti věděla, která potravina byla příčinou potíží. Také jsem vše tepelně upravovala v páře, až později jsem zkoušela dávat syrovou zeleninu nebo ovoce. Vybírala jsem nejprve méně alergizující potraviny, pak i ty potenciálně alergizující. Samozřejmě, zpočátku v malé dávce, a když je dobře toleroval, množství jsem zvýšila.

Budování imunity, kromě správné výživy, ovlivňují i životní podmínky a vnější prostředí. Čistý domov (ale ne sterilní) s čistým ovzduším je samozřejmostí. Manžel je příležitostný kuřák, ale nikdy v bytě nekouřil. Popravdě, kdyby si uvnitř zapálil cigaretu, letěl by (obrazně řečeno) ven zavřenými dveřmi.

Imunitu také posilujeme každodenním pobytem na čerstvém vzduchu a dostatkem spánku. Jelikož venku se spí nejlépe, chodíme s kočárkem na dlouhé procházky. Od té doby, co Martínek začal chodit a objevovat svět zblízka, chodíme ven za každého počasí. Neexistuje přece špatné počasí, jen špatně oblečené dítě 😊

Na závěr bych napsala, že děťátko je velký dar a jeho zdraví je potřeba chránit. Jako rodiče bychom pro to měli udělat vše, co je v našich silách a možnostech.

------

Důležité upozornění: Nutrilon 3 HA PROSYNEO je potravina pro zvláštní lékařské účely určená na dietní režim pro děti s alergií v rodinné anamnéze. Přípravek musí být používán pod dohledem lékaře.

Způsob použití a další informace na obalech a webových stránkách www.nutriklub.cz.

Tento článek vyšel s podporou značky následných a batolecích mlék Nutrilon

Začni psát komentář...

Odešli