redakce
17. lis 2016
9870 

Světový den předčasně narozených dětí

Předčasný porod je zátěžovou situací pro narozená miminka i pro jejich rodiny. Dnešní den se slaví na jejich počest. Než se pro dnešek zahalíte do purpurové stejně jako světové metropole, přečtěte si, jak důležitý význam a souvislosti tento den má.

Co je den předčasně narozených dětí?

U nás v České republice známe 17. listopad jako státní svátek boje za svobodu a demokracii. Další význam má toto datum i pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Celosvětově je toto datum totiž také známé jako World prematurity day a u nás se do češtiny překládá jako Světový den předčasně narozených dětí.

V tento den by se mělo šířit povědomí o problematice předčasných porodů a zároveň má tento den za cíl podpořit a povzbudit všechny rodiče, kterým se narodilo nedonošené miminko. Symbolem tohoto dne je purpurová barva a proto se na jeden den světové metropole barví do purpurova. 

Světový den nedonošeňátek vznikl v roce 2008 na prvním setkání členů evropské organizace EFCNI. Tato organizace propojuje rodiče, doktory z různých oborů a vědce za účelem stálého zlepšování zdraví předčasně narozených miminek. Jejich základními hodnotami jsou prevence, léčba, péče a podpora.

Purpurové ponožky pro miminka

Znakem tohoto dne je purpurová barva a purpurové ponožky. Tyhle malé dětské ponožky v logu jsou symbolem životní cesty, jak člověk vyrůstá z dětského věku až do dospělosti. Dětské ponožky jsou často první věc, která se miminku pořizuje před jeho příchodem na svět. Pro předčasně narozená miminka je životně důležité, aby měla svoje maličké nožičky v teple a udržela si tělesnou teplotu. 

Předčasně narozené děti v České republice

Ani Česko nezůstává pozadu a připojuje se již od roku 2010 ke Světovému dnu předčasně narozených dětí. Kromě toho patří naše republika dokonce ke světové špičce v péči o nedonošené děti. Díky vysoké úrovni naší péče je u nás i míra přežití dětí jedna z nejvyšších na světě.

Přesto však počet předčasných porodů stoupá a každý rok se zhruba každé dvanácté dítě narodí před ukončeným 37. týdnem těhotenství. Na vině je hlavně stoupající věk rodiček a i vyšší počet umělých oplodnění. 

Existují u nás i organizace, které se zaměřují na podporu rodin nedonošených miminek. Jedná se buď o organizace, které mají za cíl spojovat odborníky, veřejnost a rodiny nedonošeňátek, nebo o nadační fondy, které pomáhají vždy konkrétní rodině a jejich konkrétní potřebě spojené s předčasně narozeným dítětem.

Šiřte to dál!

Předčasné narození je spojeno s mnoha zdravotními komplikacemi samotného miminka. Rodiče jsou vystaveni velkému psychickému stresu. Krásné představy o tom, jaké to bude, až se jim miminko narodí, se najednou rozplynou a musí čelit mnoha problémům, na které nejsou připraveni. 

Proto je důležité, aby věděli, že v tom nejsou sami a existuje mnoho rodin s podobným osudem. Ukažme jim také, že mají i naši podporu. Pomůžeme jim tak se o něco lépe vyrovnat s těžkou situací a překonat těžké časy. 

Máte možnost ptát se naší koníkovky, která pracuje s rodinami nedonošených miminek, na cokoliv ve speciální diskuzi k tomuto tématu.

Ptejte se na vše, co vás zajímá o předčasně narozených dětech

Použité zdroje:

Předčasný porod z lékařského hlediska a jeho rizika pro matku i dítě 

Skupina pro všechny maminky nedonošeňátek 

Začni psát komentář...

Odešli