redakce
1. únor 2021
3622 

Miminko do dlaně

Těhotenství je krásné období plné naděje a očekávání. Nastávající rodiče odpočítávají dny do momentu, kdy poprvé spatří svůj růžový balíček štěstí a ztělesněné lásky. Stává se ale, že čáp na dveře zaklepe dříve. Občas mnohem dříve, než bylo v plánu a narodí se předčasňátko.

Děťátko maličké, že by se vešlo do dlaně, ač nesmírně očekávané, přijde do života prakticky nečekaně a kromě nekonečného štěstí a lásky s sebou přinese situaci, se kterou jen málo nastávajících rodičů počítá a jen stěží ji naplánuje. Pro spoustu rodičů předčasňátek narozením miminka začíná další období čekání. Vyhlížení dne, kdy se miminko konečně z péče odborníků, z prostředí novorozeneckého oddělení dostane domů, do své postýlky, do náruče svých nejbližších. Tím dnem začíná pro rodiče nová výzva. Péče o takového drobečka má totiž svá specifika.

Přivézt si domů předčasňátko pro novopečené rodiče znamená nejen úlevu, příliv nekonečné radosti a štěstí, ale mnohdy i dávku nervozity a strachu z nepoznaného. Na tuto situaci vás totiž nepřipraví žádné moudré knížky. Předčasně narozená miminka mají totiž speciální potřeby, kterých naplněním se krůček po krůčku dopracujete ke spokojenému a správně se vyvíjejícímu miminku.

Stejně, jako pro jiná miminka, narozená “v termínu”, i pro předčasňátka je to nejdůležitější dostávat (kromě pravidelné stravy) lásku, teplou náruč, v které mají pocit bezpečí a spoustu trpělivosti. Nejvíc, co pro své předčasně narozené miminko můžete udělat v prvních týdnech sžívání se, je naslouchat mu a pochopit jeho potřeby. Proti ”termínovým” miminkům potřebují předčasňátka mnohem víc spánku a udržet je bdělé na delší dobu je náročné. Této potřebě je podřízen celý jeho režim. Navíc jsou jejich spánkové cykly rozdělené jinak, proto si rodiče předčasňátek musí počkat na prospanou celou noc (6-8 hodin) často delší dobu, než je obvyklé u dětí narozených přesně načas. Je to zapříčiněno tím, že jejich mozek neměl dostatek času se vyvinout, a tak dobíhá zameškané. Vývoj mozku a s ním ovládání dalších funkcí, jakými je třeba i prosté dýchání, je v tomhle období prioritou číslo jedna, proto je kvalitní spánek vašeho miminka alfou a omegou na cestě ke zdravému vývoji. Miminko stojí spoustu energie už pouhý růst, navíc jí musí hodně vynaložit i na příjem potravy, a taky na přizpůsobení se venkovnímu světu. Proto takhle malý človíček načerpává novou sílu, kdy to jde, a hodně spinká. Kvalitní spánek je proto pro předčasně narozená miminka obzvlášť důležitý.

Stejně tak je ale důležitý kontakt miminka s jeho maminkou a takzvané klokánkování, kdy si miminko díky maminčiné blízkosti zvyká na okolní svět, na jeho barvy, zvuky. Je dobré na miminko mluvit klidným hlasem nebo mu zpívat. Jestliže vám v repertoáru chybí písnička vhodná jako ukolébavka, nechte se inspirovat třeba Michaelem Foretem, který složil pro předčasně narozená miminka ukolébavku.

I Pampers myslí na tyto nejmenší a nejkřehčí človíčky i na jejich kvalitní spánek v suchu, aby je nic ze spánku nerušilo. Vyvinuli proto Pampers Preemies pro předčasňátka, které doplnily velikostní tabulku až do velikosti -3 pro extrémně malá miminka. A jelikož je péče o předčasňátka už tak náročná, díky Pampers a Alza.cz může teď každý pomoci svým malým dílem a symbolicky věnovat mini plenku předčasňátkům koupí produktů Pampers na www.alza.cz od 1.2. do 28.2.

Každé zakoupené balení plenek nebo ubrousků Pampers znamená jednu věnovanou miniaturní plenku pro miminko do dlaně.

O poradenství rodičům předčasně narozených miminek se stará organizace Nedoklubko.

------

Tento článek vyšel s podporou Pampers

Jj sehnat mini plenky i na domácí péči je umění. Jakmile v porodnici převezmete péči o miminko do vlastních rukou, musíte bali do plenek, které sama maminka koupí....
Pro našeho dvoukilového synka jsem sehnala jen vel. Xs do 3 kg v DM jejich značku babylove, protože nikde jinde nikdo malé plenky neprodává.... Poměřila jsem různé plenky různých prodejců ve velikosti 2-5 kg a jsou obrovské rozdíly, i několika centimetrů. Výrobci produkují mraky velikostí, ale pro nedonošence plenky na normálním trhu nejsou....

3. únor 2021

Já kupovala ještě Bella Happy 0 (nebo tak nějak byla ta značka) a taky byly super!

3. únor 2021

Já teda kupovala Pampers 0 a super. A vlastně je používáme do teď, jen už jsme u čísla 4 😉🤣

11. únor 2021

Začni psát komentář...

Odešli