redakce
31. bře 2018
3433 

Nejez pořád ty kameny! Aneb netrpí vaše dítě pica syndromem?

"Všichni jsme si mysleli, že prostě jen dává (jako většina malých dětí) kameny a jiné předměty, co našel na zemi, do pusy a nikdo tomu nepřikládal žádnou váhu. Když to ale ani po několika týdnech nepřestalo a čím dál častěji ho začalo bolet bříško, párkrát jsem našla v kakání divné předměty, začala jsem googlit. Zjistila jsem, že se jedná o nemoc." 

Pica syndrom

Pica syndrom (čti jako pika, v angličtině pica eating disorder) je duševní choroba, při které má postižený nutkavou potřebu pojídat nejedlé věci, nejčastěji hlínu, omítku, písek, vlasy atd. V extrémních případech se může jednat i o sklo, výkaly a jiné nebezpečné látky. 

Svůj název dostala podle latinského slova pica což znamená straka. Většina lidí si s tímto ptákem asociuje krádeže nebo sbírání blyštivých věcí, ale straka je pověstná také zvláštními stravovacími návyky respektive pojídáním čehokoliv.

Pokud jednorázově vaše dítě ochutná něco nejedlého, nebo máte v těhotenství zvláštní chutě, nutně to ještě nemusí znamenat, že se u vás tato nemoc rozvinula. Abychom mohli hovořit o nemoci, musí tento stav (pojídání nejedlých předmětů) přetrvat víc jak měsíc.

Koho může postihnout?

Nejčastěji postiženými jsou děti ve věku od 3 do 5 let a těhotné ženy. Ale výjimkou nejsou ani teenageři a dospělí obou pohlaví.

Často se objevuje jako příznak nebo následek jiné dušení poruchy jako je schizofrenie, obsesivně kompulzivní porucha, autismus či mentální zaostalost.

Jaké mohou nastat komplikace?

V případě této nemoci mohou nastat následující komplikace:

  • může dojít k intoxikaci (například pokud dítě sní zbytky barvy) a otravě a tím se zvyšuje riziko poškození mozku či vzniku dysfunkcí
  • může dojít k výživovému deficitu, protože dítě nedostává vyváženou stravu
  • pojídání nestravitelných objektů, jako jsou například kameny, může způsobit zácpu nebo neprůchodnost trávícího traktu a střev
  • v žaludku se můžou hromadit nestravitelné předměty a vytvoří se tzv. bezoár
  • pojídáním ostrých předmětů (sklo, kancelářské sponky, atd.) může poškodit jícen či perforovat (propíchnout) střeva
  • bakterie a paraziti ze špinavých předmětů můžou v těle způsobit závažnou infekci, která může vést až k poškození jater a ledvin
  • v případě spolknutí velkého předmětu může dojít k udušení

Jaké jsou příčiny?

Pica syndrom může být důsledkem několika příčin. Nejčastěji se jedná o nedostatek železa, vápníku či jiných minerálů v těle nebo chudokrevnost. Můžou ho způsobit také paraziti v těle. Může se také jednat o psychosomatickou poruchu způsobenou stresem, problémy v rodině, špatnou rodičovskou péčí, týráním, touze po pozornosti. Případně se tento syndrom vyvine v rámci jiné duševní choroby (schizofrenie, obsesivně kompulzivní porucha atd.).

Léčba

V případě podezření je nutné neprodleně navštívit lékaře. Ten provede řadu vyšetření na potvrzení či vyvrácení této diagnózy a případně zahájí léčbu.

Doktor vás nebo vaše díte důkladně prohlédne a zhodnotí vaši lékařskou historii a rodinnou anamnézu. Je velmi důležité, abyste byli otevření a upřímní a poskytli lékaři všechny potřebné informace. Během prohlídky může doktor použít rentgen, ultrazvuk, odebrat vám krev.

Zaměří se na zjištění případné anémie nebo deficitu jiných minerálů a vitamínů, přítomnost toxinů v těle a stav trávícího traktu. Zároveň by vás měl otestovat a zjistit zda netrpíte nějakou bakteriální infekcí či parazity. 

Pokud se u vás pica syndrom potvrdí, je nutné být pod intenzivním lékařským dohledem, aby nedošlo k výše zmíněným komplikacím. Léčba se liší podle toho, jaké jsou u vás příčiny. V případě anémie či jiného deficitu vám lékař předepíše vitamíny a doporučí zvláštní dietu. Pokud je pica syndrom způsoben jinou duševní poruchou, může vás poslat k psychiatrovi/psychologovi, který vám předepíše léky a zahájí terapii.

Ve většině případů, u dětí a těhotných žen, tato nemoc odezní sama během několika měsíců. Pokud byla způsobena deficitem vitaminu, jejich doplnění zmírní projevy během několika týdnů. Bohužel jsou i případy, kdy pica neustoupí ani po aplikované léčbě a může trvat roky. K tomu dochází hlavně u lidí s poruchami intelektu či jinými duševními nemocemi. Každopádně tuto nemoc nepodceňujte a vždy se poraďte s lékařem!

Zdroj informací:

http://www.webmd.com/mental-health/mental-health-pica#1

http://www.healthline.com/symptom/pica

https://www.nationaleatingdisorders.org/pica

Trpí tím můj syn s těžkou mentální retardací. Raději nebudu psát,co všechno dokáže sníst,kameny jsou ještě v poho 😂

2. dub 2018

Ahoj. Trpím poruchou cca 10 let. Léčba nenastala nikdy, v dětství se matka zlobila za poničené stěny doma, vzala mě jednou k psycholožce a konec. Dělám to dodnes. Problém si uvědomuji, snažím se hodně omezovat. Zdravotní problémy nepozoruji, trávení mám mírně těžší, mám dost intolerancí (může být následek?). Před pár dny jsem objevila na toto téma již více článků a rozhodla jsem se zkusit Křemelinu, prášek jako doplněk stravy jenž by měl 1) doplnit chybějící minerály a 2) odstranit případné parazity ze kterých mám hrůzu a i toxiny z těla. Zároveň si myslím, že to bude prášek s menšími částmi "kamínků" a chuťově připomínat např. stěnu, jíl? Takže myslím že i dokáže pomoct s nutkáním a nahradit tyto návyky.. Mám ji objednanou, jsem zvědavá na výsledky. Pokud je tu náhodou někdo kdo to má stejně, můžeme si navzájem pomoct, podpořit se. Ještě bych ráda dodala že nemám žádnou mentální retardaci, autismus diagnostikovaný nemám. Ve zdrav. dokumentaci mám pouze HPO. Díky za přečtení, pokud by byl zájem můžu napsat průběh po užívání křemeliny. Hezký den všem.

22. lis 2023

Začni psát komentář...

Odešli