redakce
27. dub 2020
1768 

Není železo jako železo - aneb se správným železem k dobré imunitě

Mít silnou a správně fungující imunitu, tedy obranyschopnost lidského těla, chceme mít bezesporu všichni a pokud možno stále. Nyní je to navíc o to důležitější, že se nacházíme v době koronavirové pandemie. A právě správně fungující imunita by při setkání s virem hrála velkou roli v tom, zda, případně jak, se onemocnění rozvine.

Pro posílení imunity toho můžeme udělat hodně. Zásadní je pestrá a zdravá strava, kdy omezíme jednoduché cukry v podobě sladkostí, zvýšíme příjem ovoce a zeleniny, dopřejeme si dostatek odpočinku a vyvarujeme se nadměrnému stresu, jak jen je to možné. V této složité a vypjaté době je obzvláště poslední jmenované dosti těžké, ale trochu pomoct by mohlo třeba eliminovat sledování negativních zpráv 🙂

Jelikož s sebou tato doba přináší i takové věci, jako je nutnost omezit lidské kontakty na úplné minimum, i z tak běžné věci, jako je nákup, se stává jen nepříjemná, často odkládaná činnost. Pak se může stát, že doma nemáme dostatek ovoce, zeleniny či jiných zdravých potravin, a je tedy na místě sáhnout po různých doplňcích v podobě vitamínů, minerálů či stopových prvků. Pro správnou funkci imunity je zásadní vitamin C, ideálně v kombinaci se zinkem. A protože nejdůležitějším orgánem imunitního systému je střevo, je vhodné dodávat tělu i tzv. probiotika a prebiotika, která příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry a tím pádem právě i imunitu

Někomu to možná přijde zvláštní, ale ve střevě se opravdu nachází až 70 % imunitního systému. Správná střevní mikroflóra (prospěšné střevní bakterie) tedy nesouvisí jen se správným zažíváním, jak by se mohlo zdát, ale i s imunitou. Složení střevní mikroflóry pak závisí ve velké míře na již zmiňované stravě a na životním stylu.

V souvislosti s novým typem koronaviru a jím vyvolaným onemocnění covid-19 se více než často skloňují zdravotní potíže jako je dušnost, bolest hlavy či např. zvýšená únava. Věděli jste, že všechny výše zmíněné obtíže může způsobovat také nedostatek železa? 

Železo je tedy dalším prvkem, který je na místě vhodně doplňovat. Je totiž základním stopovým prvkem pro lidský organismus, který nejenže zásadně posiluje právě imunitu, ale je také důležitý pro krvetvorbu – tedy pro transport kyslíku po těle (železo je součástí krevního barviva zvaného hemoglobin, který je obsažen v červených krvinkách – proto se nedostatek železa pojí s chudokrevností a tím pádem s nedostatečným zásobováním tkání kyslíkem). Mimo to snižuje dostatek železa i únavu a vyčerpání

Železo je potřeba dostatečně doplňovat ať už pomocí stravy nebo vhodných preparátů, a to obzvláště v období jeho zvýšené potřeby – např. u těhotných a kojících žen, u dětí v době rychlého růstu, při jakýchkoliv krevních ztrátách, v šestinedělí atd.

K dostání je nepřeberné množství preparátů obsahujících železo. Jak se v nich tedy orientovat? Jednoduše se dají rozdělit podle typu železa – jsou buď jednosložkové obsahující jen minerální železo, nebo dvousložkové, kombinující minerální železo s organickým (v podobě izolovaného přírodního hemoglobinu). 

Jediným dvousložkovým preparátem obsahujícím kromě minerálního železa i hemoglobin, je na českém trhu GlobiFer forte. Jeho jedinečnost spočívá v rychlém a efektivním vstřebávání – železo z hemoglobinu, který je pro tělo přirozený, se z GlobiFeru forte dokáže vstřebávat z trávicího traktu až z 50 % a navíc zvyšuje vstřebávání i minerální složky přípravku! Jiná minerální železa se pro porovnání vstřebávají z cca 1-5, maximálně 10 %. GlobiFer forte je proto obzvláště šetrný k trávicímu ústrojí a minimalizuje negativní dopad na střevní mikroflóru. Velká část nevstřebaného železa z jiných přípravků totiž dráždí střevní sliznici a může zde fungovat jako „motor“ pro přemnožení potencionálně škodlivých bakterií. To pak vede v prvé řadě k různým nežádoucím účinkům v podobě zažívacích potíží (nadýmání, křeče, zácpa, nebo naopak průjem), v neposlední řadě pak právě k oslabení imunity. Z těchto důvodů bývalo užívání železa spojováno s vůbec nejvyšším výskytem nežádoucích účinků. To už však s příchodem přípravku GlobiFer forte neplatí, protože část železa, která se z tohoto přípravku nevstřebává, je tak malá, že by výše zmíněné nežádoucí účinky vyvolávat vůbec neměla. Bonusem je pak komfortní užívání, jelikož tablety GlobiFer forte je možné užívat kdykoli během dne s jakoukoli stravou, nápoji či jinými léky, což u ostatních preparátů s obsahem minerálního železa možné není.

------

Tento článek vyšel s podporou GlobiFer

Doporučil mi jej lékař v těhotenství a mohu jedině souhlasit. Je perfektně snášen, nemám z něj žaludeční problémy ani zácpu, co ještě mohu dodat, že tabletky jsou bez kovové pachutě 👍 , škoda, že jsem o tomto preparátu nevěděla i u prvního těhotenství.

28. dub 2020

O Globiferu mně řekla kamarádka , která je také těhotná. V prvním těhotenství jsem brala nějaké železo na recept a bylo mně po něm dost blbě a hlavně jsem po něm měla děsnou zácpu . Tak jsem ho spíš nebrala než brala . Teď mám Globifer a zo je fakt jiný kafe... snáším ho skvěle, nevadí mně na žaludek a zácpu taky nemám. Jak už zde bylo napsáno , škoda, že jsem o něm nevěděla už v prvním těhotenství...

3. kvě 2020

Začni psát komentář...

Odešli