redakce
3. dub 2019
989 

Nezastupitelná role promazávání pokožky v léčbě atopického ekzému

Proč je kůže drsná a napnutá, pokrytá drobnými šupinkami, často svědí nebo má silné sklony k zánětům? Hlavní příčinou je porušená ochranná kožní bariéra.

Image title

Ochranná „zeď“ pokožky

Přirozená ochranná bariéra pokožky se skládá z:

  • lipidů (tuků), bohatých na nenasycené mastné kyselin (zejména kyselinu linolovou), které vytváří pružné spoje mezi buňkami rohové vrstvy,
  • tzv. přirozeného hydratačního faktoru, který je tvořen ureou a kyselinou mléčnou, jež stabilizují obsah vody v kůži.

Tato vrstva za normálních okolností chrání pokožku před zvýšeným odpařováním vody a také před škodlivými látkami zvenčí, které mohou pokožku podráždit a často bývají impulsem k novému vzplanutí nebo zhoršení atopického ekzému.

Ochranná kožní bariéra může být oslabována například:

  • nadměrným opalováním,
  • častým koupáním,
  • používáním běžných mýdel a pěny do koupele,
  • opakovaným kontaktem pokožky se saponáty a dalšími chemickými látkami, které běžně používáme v domácnosti.

Trpělivé promazávání je velmi důležité

Atopický ekzém je bohužel onemocnění, jehož podstatou je vrozená dispozice, a proto není v současné době možné jeho úplné vyléčení. Je však možné dostat průběh ekzému úplně nebo alespoň částečně pod kontrolu. Základním předpokladem úspěšné léčby atopického ekzému je kromě výběru optimálního léku také úprava životosprávy a každodenní citlivá péče o pokožku, která by neměla polevit ani v případě zklidnění stavu pokožky. Patří sem pravidelné používání emoliencií (zvláčňující, změkčující, promašťující krémy a masti) a dále místní použití kortikosteroidů a imunomodulátorů v případě vážného zhoršení stavu ekzému.

Image title

„Změkčovadla“ pokožky jako každodenní pomocník

Už naši předkové přišli na to, že použitím mastných látek je možné změkčit hrubou kůži a chránit ji před zevními vlivy. Dodnes používaný název emoliencia pochází z latinského „emollire“, což znamená změkčit. Jedná se o historicky nejstarší dermatologické přípravky, jejichž úlohou je promaštění, hydratace a zvláčnění suché kůže. V ideálním případě by tento přípravek měl mít co nejméně konzervačních látek, a být tedy minimálně alergenní. Kůži by měl dodávat esenciální látky, které obnovují ochrannou kožní bariéru. Podpůrná léčba promazávacími i koupelovými emoliencemi je nezbytnou součástí léčby a prevence onemocnění spojených se suchou kůží, včetně atopického ekzému.

Emoliencia lze rozdělit podle aplikační formy na:

  • masti
  • krémy
  • lotia
  • koupelové oleje

Masti silně promašťují a mají okluzivní účinek. Nejsou doporučovány na akutní zánětlivé projevy, do zapářkových oblastí a v teplém ročním období.

Více používanou skupinou emoliencií jsou krémy. Právě krém Linola Fett je pacienty s velmi citlivou kůží velmi dobře snášen, neboť neobsahuje žádné konzervační přísady. Hlavní účinnou látkou tohoto krému je kyselina linolová, která působí protizánětlivě a napomáhá obnovení ochranné kožní bariéry. Pomáhá zlepšit i úporné vyrážky okolo úst, které si způsobí děti častým olizováním rtů, a funguje jako ochrana pokožky obličeje kojenců a malých dětí v zimním období.

Další skupinou přípravků v péči o suchou pokožku jsou lotia – tělové emulze (Linola Lotion) pro péči o velké plochy těla, které můžeme vzhledem k množství tuku zařadit mezi skupinu mastných krémů a hydrokrémů. Často jsou vhodnou alternativou mastných krémů pro období, kdy pokožka nepotřebuje tolik tuku, například v létě – Linola Lotion light.

Image title

Zvláštní skupinou emoliencií jsou koupelové oleje – mohou se používat jako přísada do koupele nebo jako sprchová emulze. Olej se ukládá ve formě jemně rozptýlených kapiček na povrchu pokožky, kde se tak vytváří jemný olejový film, dochází k regeneraci a zlepšení bariérové funkce pokožky. Vzhledem k těmto příznivým účinkům je pacientům často doporučován např. koupelový olej Linola Fett Ölbad, který obsahuje tekutý parafín a nenasycené mastné kyseliny s velmi jemným rozptýlením. Neobsahuje žádné konzervační přísady, a je proto vhodný i pro péči o suchou pokožku velmi malých dětí.

Nepostradatelnou součástí každodenní péče o pleť je ochrana před sluncem. Linola Sun Lotion patří k nemodernějším širokospektrálním opalovacím přípravkům a svým určením (pro atopickou a dětskou pokožku) doplňuje celou řadu produktů Linola. Poskytuje vyváženou ochranu proti UVB i UVA záření, ochranný faktor SPF 50 a účinkuje ihned po aplikaci. Samozřejmostí je opět vysoká kvalita a vynikající snášenlivost tohoto přípravku.

Emoliencia patří mezi základní stavební kameny v léčbě atopického ekzému a ostatních kožních onemocnění, která jsou provázena suchostí kůže. Jejich pravidelná aplikace může významně oddálit nutnost používání jiných léčiv např. s obsahem kortikoidů a tím snížit i výskyt jejich nežádoucích účinků.

Image title

Více o emolienciích značky Linola najdete na stránkách www.linola.com/cz-cs/.

Zdroje:

MUDr. Lenka Páralová, Atopická dermatitida – zaostřeno na emoliencia
MUDr. Štěpánka Čapková, Možnosti léčby atopické dermatitidy v roce 2008

Začni psát komentář...

Odešli