redakce
22. bře 2021
1753 

Přebalování není žádná věda – nebo ano?

Tušíte, kolik času přebalováním strávíte během 1. roku života? Je to půl až hodina denně! Takže 7-15 dní a nocí v roce neděláte nic jiného, než přebalujete. A spočítali jste někdy, kolik plen během 1. roku života mimina spotřebujete? Při průměru 7 denně, to je cca 2,5 tis. Taky to není úplně málo, že?

Každé miminko má trochu jinak citlivou pokožku, a tak už jen vybrat ty správné, nedráždivé pleny je docela „fuška“. Musíte také zvolit správnou velikost, aby Vaše rostoucí ratolest měla vždy to, co jí sedí, protože správná velikost je u plenky zásadní. A do toho řešíte, proč zrovna dneska má malá princezna začervenalý zadeček, i když nepapala nic jiného než běžně, a malý brouček má červené pupínky na zadečku a špatně spinká, často pláče. Proč se to děje?  

Na oblast zadečku, která je téměř nepřetržitě uzavřena v neprodyšném prostředí plenek, působí teplo, vlhko, neprodyšné prostředí pleny, čpavek z moči, enzymy ze stolice, bakterie rozkládající moč a stolici. To vše narušuje celistvost vrchní vrstvy pokožky, a tím i ochrannou funkci kůže. A ta má všemu tomu odolat. Jemným začervenáním a podrážděním volá pokožka miminek o pomoc. Jedná se vlastně o zánět na pokožce, a tak pokaždé, když se místa začervenání dotknete, nebo se miminko vyčůrá, může plakat, protože je to pro něj nepříjemné.

Jak tedy správně přebalovat miminko, abychom tomuto nepříjemnému zarudnutí předešli? 

  • Často miminko přebalujte, nenechávejte ho dlouho v mok­rých plenkách
  • Rozepněte miminku overal, či svlečte dupačky a začněte. Rozbalte plenku a poté velmi opatrně nadzvedněte zadeček dítěte. Podepřete si jej zespodu rukou a mírně nadzdvihněte záda dítěte od podložky. 
  • Při čištění zadečku postupujte vždy od nejčistších partií k nejzašpiněnějším a směrem odpředu dozadu (od genitálií k hýždím). To je důležité zvláště u holčiček.
  • Nejlepší je omýt zadeček miminka pod tekoucí vodou (zvláště po stoličce), případně pokud jste např. mimo domov utřít vlhčenými dětskými ubrousky. Děťátko je při umývání položené přes předloktí levé ruky a volnou pravou rukou omýváme jemně pokožku v záhybech třísel a pod hýžděmi, na hýždích i v intimních partiích.
  • Jemně osušte zadeček dítěte a nezapomeňte na malé záhyby v pokožce. K osušení se nejlépe hodí bavlněná osuška, kterou jen něžně přikládáme na kůži, tzv „ťupkáme“, netřeme.
  • Zadeček nechte chvilku větrat – maličkost, která je nesmírně účinná.
  • Dejte čistou plenu pod miminko, namažte zadeček vhodnou mastí, zabalte plenku. 
  • Při každém přebalování je vhodné použít mast Bepanthen Baby, která nabízí Trojitou péči- pomáhá chránit před zarudnutím, hydratuje a přirozeně regeneruje pokožku dětského zadečku.
  • Jsou situace, kdy, i přes sebelepší péči, opruzení stejně vznikne. Může to být v době, kdy rostou zoubky, kdy je miminko nemocné nebo když měníte stravování. Je to normální a jistě tuto situaci zvládnete.

Jedno upozornění: Masti se zinkem či dezinfekčními přísadami používáme především při léčbě už poškozené kůže, proto ke každo­denní preventivní péči o zadeček děťátka jsou vhodnější přípravky bez zinku a alergizujících přísad. 

V péči o zadeček miminka je opravdu zlatým standardem tekoucí teplá voda, šetrné osušení, větrání a pravidelná aplikace ochranné masti, která pomáhá pokožce zvládnout vše, co se děje pod plenkou. A když je péče okořeněná láskou, je to ideální recept na spokojenost celé rodiny. 

Maminky, nezapomínejte ani na sebe – regeneraci potřebují i vaše bradavky, zvláště, když kojíte dlouhodobě nebo je kojení trochu problematické. Kromě masti Bepanthen Baby pomohou i rady na stránkách Laktační ligy

Na Bepanthen Baby se zkrátka můžete spolehnout v péči o miminka i maminky. 


Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

LMR-CH-20210314-04


Tento článek vyšel s podporou Bepanthen

Začni psát komentář...

Odešli