redakce
27. kvě 2018
11521 

Rourka zvaná rektální: Často účinná pomoc, když nic jiného na bolavé bříško miminek nezabírá

Rektální rourka, pro někoho název možná neznámý a svým způsobem i děsivý, ale bát se není čeho: „Nám nepomohlo nic kromě rourky. Večer co večer jsem to nevydržela a trápení ukončila rourkou. Malý se prostě bez ní nevyprděl a nevykakal. Trvalo to 9 měsíců, než se začal pořádně hýbat, sedět. Rourek jsem měla několik. Nebát se, namazat zadek něčím klouzavým, rourka pak sama zajede, kam až to půjde. Za tu úlevu miminka to stojí. Je to rychlé. Kapky ani zahřívání nepomohlo.“

Bez bolesti bříška díky trubičce

Rektální rourka či trubička do konečníku, je průhledná nebo oranžová gumová trubička, která se používá u malých miminek, když je trápí prdíky, bolesti bříška a tzv. tříměsíční kolika. Jeden konec trubičky je zaoblený a druhý mírně rozšířený.

Tato malá trubička tedy pomáhá ulevit od nadýmání a bolesti a to téměř okamžitě. Postup při zavedení je jednoduchý a zvládne ho každá maminka. A nemusíte se bát, že miminku ublížíte, trubička je opravdu pružná a měkká.

Jak tedy na to?

  1. Miminko položte na záda a lehce promasírujte bříško, někdy už jen tohle pomůže.
  2. Zaoblený konec trubičky trošku namažte olejíčkem, ať jde snadněji zavést do konečníku.
  3. Zvedněte nohy miminka a přidržujte je nahoře, druhou rukou zaveďte trubičku zaobleným koncem do konečníku, stačí cca 1 – 2 cm hluboko. 
  4. Po zavedení už jen počkejte, až trubičkou odejde přebytečný plyn, děťátko se vyprdí a vytáhněte.

Nebojte se ji použít

Dle doporučení výrobce se jedná o naprosto bezpečný způsob, jak dítěti pomoci od bolesti bříška, pokud se trubička použije podle pokynů.

Nehrozí žádné alergické reakce a vedlejší účinky. Lékaři však nedoporučují zavádět ji příliš často, hrozí odření konečníku. Mohl by vzniknout i návyk a děťátko by později mohlo mít problém vyprázdnit se samo, bez použití trubičky.

„Děti se pak nesnaží tlačit, tím pádem pak moc nezapojují břišní svaly a pak může být problém i se zácpou. Ono je hrozný vidět dítě trpět, ale pak to fakt svádí ke každodennímu používání a těžko se to pak vrací zpátky. Nám na koliku pomohl prášek proti nadýmání. Dávali jsme před krmením a byl klid, nahřátý ručník a masírování.“

Ostatně i maminky  doporučují nesahat po rource jako po první pomoci, ale nechat si ji, když nic jiného nezabere: Já ji u dcery používala vždy v případě krize a vše v pohodě. Myslím, že pokud se používá s rozumem, tak se není čeho bát. Hodně nám pomáhalo nahřívání bříška, koupila jsem si v drogerce ten sáček s peckami a dávala kapičky. Pokud to nezabralo, tak než ji nechat trpět sáhla jsem po rource. Žádné následky nemá, dnes ji jde prdění o sto šest.“

Po použití trubičku stačí umýt a můžete ji příště použít znovu, jako jedna z mnoha maminek: „I my se trápíme prdíkama, a to celý den. U první dcery jsem rourku také používala, a to prostě podle potřeby. Nejdřív cvičíme nožičkama, masíruju bříško, a když je pořád fialová od tlačení, tak použiju rourku. Já jí strkám max. 2cm hluboko, ale prý se může i dál, jakoby protočím a vyndám. Kaká po vyndání, ale často je i v rource, takže vymývám teplou vodou a mýdlem. Ev. hovínko vytlačím z rourky. Jo a pozor, někdy to dost vylítne . Vyvařovat to asi nemusíš, strkáš to do zadečku ne.“

Při použití rektální rourky se opravdu není čeho bát. Než po ní ale sáhnete, vyzkoušejte nejdříve pro miminko příjemnější postupy, jako masáž bříška, nahřívání nebo cvičení nožkami, ale pokud nic nezabírá, není důvod se trubičce nějak vyhýbat. Pořiďte ji pro jistotu do výbavičky.

Další rady a zkušenosti maminek se můžete dočíst v následujících fórech:

Když profouknu rektální trubičku, můžu ji zas zavést?

Rektální rourka, máte zkušenost s pomáháním?

Rektální rourka/trubka - proč až jako poslední možnost?

Rektální rourka. Jak často ji můžu používat?

Zdroj informací: rektalnirourka.cz

S tim, ze pak miminko nebude tlacit se teda neztotoznuji. U nas se jednu dobu pouzivala i 6x denne a mala se stejne neustale tlacit snazila, a kdyz presly koliky, zacala kakat normalne sama. Pred pouzitim rourky damozrejme doporucuji masaze, nahrivani, apod., rourku jako posledni, ale fakt se nebat, ze by si na ni mimco nejak zvyklo.

27. kvě 2018

Děkuji tomu, kdo rourku vymyslel. Opravdu účinná a rychlá pomoc, když nic jiného nezabírá. Kdo by se chtěl koukat na to, jak se jeho miminko trápí. Když je potřeba, použiju i několikrát denně, dle zkušeností maminek se návyku nebojím.

27. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli