redakce
6. črc 2018
1031 

Speciálněpedagogická centra pomáhají postiženým dětem s nástupem do škol. Jak to celé funguje?

Když se do rodiny narodí postižené dítě, je to velká zatěžkávací zkouška jak pro každého rodiče osobně, tak pro jejich vztah. Speciálně pedagogické centrum pomůže s diagnostikou a poradenstvím při vzdělávání postižených dětí, ale i třeba právě s problémy, které se z tohoto důvodu objeví přímo v rodinách.

Speciálně pedagogické centrum je školské poradenské zařízení, které je zakládáno při mateřských a základních školách pro děti s různými druhy postižení. V případě, že rodiče hledají odbornou pomoc, mohou se obrátit na speciálně pedagogické centrum určené pro autisty, hluchoslepé děti, děti s mentálním, fyzickým, sluchovým, zrakovým postižením, případně kombinovaným postižením, ale i pro děti s vadami řeči. Tato centra poskytují pomoc v rámci regionů, je tedy potřeba najít to konkrétní vhodné podle místa bydliště a druhu postižení.

„My jsme byli ve speciálně pedagogickém centru v Praze pro kombinované vady a byli velmi ochotní. Syn žádnou konkrétní diagnózu nemá, přesto nám asistenta pedagoga, hlavně na mé přání, doporučili. Skutečně se snažili pomoci.”

Existuje věkové omezení?

Zpravidla jsou tyto služby určené dětem ve věku 3-19 let, ale klienti mohou být i děti mladší, případně starší, nejdéle však do 26 let věku. Klienti jsou dále také rodiče a učitelé těchto dětí, kteří zde mohou najít odbornou, pedagogickou či psychologickou pomoc. Tyto služby jsou bezplatné a k objednání nepotřebujete žádné doporučení od lékaře.

„Řešíme nástup do školky, rozhodli jsme se pro speciální třídu s menším počtem dětí, která nám byla i doporučena. Trošku základních informací, kdybyste některá z Vás procházela podobnou situací. Přijetí do takové školky vyžaduje doporučení o integraci a žádost o asistentku, které vystavuje speciální pedagogické centrum. Doporučení je vystaveno po přijímacím vyšetření s podmínkou stát se klientem tohoto centra a pravidelně ho navštěvovat po dobu, co bude potřeba. Pro dětičky je to zábava, hrají si a zdokonalují se. Takže jsem i ráda, že tam budeme chodit a doufám, že získám i nějaké rady, jak pracovat a fungovat s naším dítkem.”

S čím vším vám může speciálně pedagogické centrum pomoci:

  • provádí psychologickou a speciálně pedagogickou diagnostiku (ta je přímo určená dětem s postižením, případně zdravotním znevýhodněním)
  • na základě diagnostiky poskytuje speciálně pedagogické poradenství (pomůže najít vhodné přístupy k dítěti jak v rodině, tak ve škole apod.)
  • dále poskytuje psychologické a sociální poradenství
  • provádí konzultace a poradenství přímo v rodinách, ale i školách a případně i v ústavech sociální péče (například při problémech s výchovou a výukou těchto dětí, ale i problémech s třídním kolektivem a jiné)
  • pomáhá s integrací těchto dětí do školek a škol běžného typu
  • pomáhá vytvářet individuální vzdělávací plány a posuzuje, zda je vhodné, aby měl žák ve škole asistenta pedagoga
  • poskytují pomoc s výběrem střední školy, vyšší odborné nebo vysoké školy a provádí diagnostiku v rámci profesní orientace
  • pomohou vybrat vhodné kompenzační a rehabilitační pomůcky (závisí na konkrétním druhu postižení)
  • aby si rodiče a pedagogové nemuseli vše kupovat nové, nabízí možnost zapůjčení pomůcek a odborné literatury
  • poskytuje také sociálně - právní pomoc

„Poprvé jsme byli na logopedii ve 3 letech a to už jsem měla podezření na vývojovou dysfázii. Logopedka tenkrát jen zkoušela porozumění, syn ukazoval obrázky, dostali jsme nějaká doporučení, jak s ním mluvit a pracovat. No a když pak za téměř půl roku přidal jen asi 4 slova, tak jsem se sama obrátila na speciálně pedagogické centrum, kde s ním logopedka začala pořádně pracovat. Chodili jsme tam jednou za 3 týdny, současně s ním pracovala i speciální pedagožka (takové ty věci na celkový rozvoj - grafomotorika, jemná a hrubá motorika apod.).

Začalo to jít pomalinku dopředu, největší skok k lepšímu byl kolem 4. roku a pak ve 4,5 letech. Syn chodí do speciální školky, při které je právě i to speciálně pedagogické centrum, kde si ho logopedka bere jednou týdně individuálně a každý den s nimi pracují kolektivně ve třídě. Rozvíjí řeč, hrubou a jemnou motoriku, zrakové a sluchové vnímání apod. Je jich ve třídě 12 a dvě paní učitelky plus asistentka pedagoga. Akorát je trochu smutné, že jsem si tohle všechno musela zjistit a zařídit sama. Naše dětská doktorka mu klidně v 18-ti měsících napsala do průkazky, že spojuje slova, aniž by se mne na to zeptala. Žádanku na logopedii a foniatrii jsem si musela taky vyžádat já sama, i si zjistit ke komu a kam jít. Podobné zkušenosti má spousta maminek, co vím.”

S kým se v tomto centru setkáte?

Ve speciálně pedagogickém centru pracuje psycholog, speciální pedagogové a sociální pracovník. Ti se spolupodílí na diagnostice dítěte a následné terapii a poradenství. V případě potřeby spolupracují i s ostatními odborníky, zejména lékaři, jako je například pediatr nebo psychiatr. Služby jsou poskytované ambulantně, ale i terénně, to znamená, že pracovníci centra dojedou k rodině domů, případně do školy žáka a tam řeší, co je potřeba.

Jedna uživatelka Modrého koníka s osobní zkušeností s péčí speciálně pedagogického centra radí ostatním maminkám, ať jeho služeb v případě potřeby rozhodně využijí: „Speciálně pedagogické centrum zajišťuje takovou tu "komunikaci" mezi rodiči a školou, což se hodí a jsou schopní i poradit, do jaké školy dítě dát, případně dohlížet na to, aby učitelé brali ohled na individuální vzdělávací plán apod.”

Většina rodičů se s touto institucí nikdy osobně nesetká, ale v životě postižených dětí a jejich rodin hraje důležitou roli. Je dobré vědět, kde hledat pomoc. I když ji třeba nebudete potřebovat vy osobně, můžete někomu poradit a ulehčit jim život s dítětem s postižením.

Zdroj:

http://www.ibsenka.cz/spc-0

Začni psát komentář...

Odešli