redakce
28. bře 2018
16249 

Bezproblémové těhotenství ve čtyřiceti? Maminky svěřují, jak se cítí

Těhotenství v pozdním věku s sebou přináší svá rizika. Během posledních let ženy stále více odkládají početí prvního potomka a stávají se maminkami až v 35 nebo dokonce ve 40 letech. Jak se maminky cítí a jaké mají problémy během těhotenství?

Lékaři odkládat těhotenství do vyššího věku nedoporučují

Proč lékaři od těhotenství po čtyřicítce odrazují? Nese s sebou řadu možných komplikací a rizik. Ta se nutně nemusí u maminky projevit, ale pravděpodobnost jejich výskytu je vyšší. Horší výsledky u starších žen vykazuje také metoda asistované reprodukce. Je to z toho důvodu, že u zdravých žen se snižuje počet a kvalita vajíček po 35. roku věku.

Těhotenství ve vyšším věku představuje pro matku riziko v podobě vyšší pravděpodobnosti těhotenské cukrovky a vysokého krevního tlaku. Ženy častěji trpí na preeklampsii, hrozí předčasný porod nebo dokonce potrat.

Ženy nad 35 let rodí více dvojčata a vícečetné těhotenství samo o sobě přináší řadu potíží, stejně jako bývá těžší průběh porodu. Pravděpodobnost, že se ženě narodí postižené dítě, je vyšší než u mladé maminky do třiceti let.

Toto jsou rizika, která lékaři nejčastěji shrnují u žen, které se rozhodly své mateřství co nejvíce odložit. Nic z výše uvedeného budoucí maminku potkat nemusí. Těhotenství může probíhat bez problémů stejně jako porod.

Bezproblémové těhotenství po „čtyřicítce“

Některé maminky vícerodičky nemají v těhotenství žádné problémy. Dokonce se jim jejich třetí těhotenství ve čtyřiceti letech zdá podobné jako první ve dvaceti. Není to krásné? Uživatelka dondiska píše: „Tak všechny zdravím, dnes jsem 21+3 a máme za sebou II. screening vyšetření. Vše dopadlo na jedničku. Je to moje čtvrté miminko. Bude to holka a moc se těšíme. Jsme hlídaní na genetice ohledně věku. Plodovka, ale dopadla dobře, tak teď se už jen těšit.“

Pracovní neschopnost v těhotenství

Některé maminky trápí nesnesitelná únava nebo také nevolnosti. Jestliže vás postihnou tyto obtíže během prvního trimestru, zkuste požádat lékaře o pracovní neschopnost nebo si můžete naplánovat v zaměstnání dovolenou. Koníkovka martyw říká: „Měla jsem předsevzetí, že budu pracovat co nejdéle, i když mi doktor nabízel pracovní neschopnost hned od začátku. Nakonec jsem to ve třetím měsíci vzdala kvůli únavě, která byla mocnější než já a polovinu pracovní doby (mám poloviční úvazek) jsem proklimbala. Takže efektivita práce téměř nulová, a to by mi svědomí nedovolilo za tohle brát peníze. Takže jsem si šla i mimo poradnu sama o pracovní neschopnost požádat. Nebyl problém.

Po prvním trimestru únava odpadla, tak jsem doktorovi nastolila otázku, že bych jako třeba zase mohla jít do práce. Zeptal se mě, jaké mám priority. Jestli chci donosit zdravé mimčo, tak ať se podle toho zařídím. A protože finančně zvládáme i při pracovní neschopnosti, pracuji v kanceláři sama (jsem jediný zaměstnanec) a všechno můžu dělat i z domova, tak jsem to nechala tak. Mám pracovní neschopnost, a přitom pracuji podle toho, jak se cítím a kdy se mi to hodí.“

Některé maminky jsou na pracovní neschopnosti od začátku těhotenství. Maminka andyzuzy potvrzuje: „Byla jsem překvapená, že jsem skoro ve 40 letech těhotná. Po dvou holkách (13 a 9) čekám chlapečka. Od začátku jsem na rizikovém. Měla jsem na začátku problémy, ani mě nenapadlo jít do práce. Byla jsem i kvůli jednomu potratu na plodovce. Ve 12. tt mi dělali ultrazvuk a vše bylo ok. Další druhý jsem měla v 21. tt a také všechno v pořádku.“

Komplikací během těhotenství může být celá řada. I malé, na první pohled nepodstatné potíže, maminky nepodceňují. Uživatelka montyna uvádí: „Já pracuji v kanceláři a chtěla jsem pracovat celé těhotenství. Ale asi ve čtvrtém měsíci, jsem začala lehce krvácet. Naštěstí to byla jen prasklá žilka, takže nic vážného, ale gynekoložka mi řekla, že jestli mi záleží na děťátku, ať zůstanu doma a těším se na miminko. Ono ve vyšším věku jsou už různá rizika. Třeba vysoký tlak. Já jsem asi do osmého měsíce byla v pohodě, ale pak mi zjistili těhotenskou cukrovku a těhotenskou žloutenku.“

Mnoho maminek nevidí velký rozdíl v těhotenství ve vyšším věku a v těhotenství ve dvaceti: "Mně je 42 a mám prcka 3 roky. Těhu proběhlo nad očekávání v klidu, nic mimořádného se nedělo, jen jsem si to asi víc uvědomovala, obavy a tak. První porod ve 20, to jsem ani nevěděla, která bije. Kil z porodu jsem se zbavila do roka a moc moc si to užíváme."

"Ahoj, mně je 37 a čekám třetího kluka. Těhotenství mi přijde úplně stejné jako ve 22, jen jsem snad víc unavená, ale to je tím, že mám dva puberťáky, domácnost a jsem na to sama. Manžel dělá v zahraničí. Jo a taky jsem trošinku víc přibrala, ale myslím si, že po porodu to bude frmol a kila půjdou dolů..."

Jak se maminka cítí?

Řada maminek nejprve pociťuje údiv, následně jsou mile překvapeny a naplní je pocit štěstí. Zdravotní komplikace spojené s těhotenstvím ve vyšším věku řeší s gynekologem velmi často žádostí o pracovní neschopnost. Odpočívají a těší se na miminko.  

Patříte mezi čerstvé maminky čtyřicátnice? Jaké bylo vaše těhotenství? Podělte se o své zkušenosti v diskuzním fóru.

Drudou dcerou jsme čekala v 38/39 letech, chodila jsem do 34tt do práce, dovolenou si nechala propaltit mezi MD a RD a u toho se starala na 99,9% sama o domácnost a starší dceru 4/5 let. Ze začátku mě bolelo hodně v tříslech a samozřejmě jsem byla unavená, ale nikdy by mě nenapadlo nechat se živit státem a čerpat sociální dávky jen kvůli tomu. Jsem vděčná, že ani v takovém věku jsem neměla problem s otěhotněním a žádné velké potíže a mám 2 zdravé děti. Po plánovaném císaři jsem se zase sama od 5 dne starala o domácnost a dvě děti, kdy druhá dcera byla podobný nespavec jako ta první I když naštěstí ne to náročné neustále plačící miminko, které se nedá odložit.

Trochu mimo téma si myslím, že je velmi dobře, že byly těhotným zavedené vycházky, protože neschopenka v těhotenství byla opravdu extrémně zneužívána.

28. bře 2018

3. dítě jsem rodila, když mi bylo 40,5 let. Do práce jsem chodila, před MD jsem si jen vybrala řádnou dovolenou. Porod byl v pohodě. Nyní čekám 4. dítě a v době porodu mi bude 43 let. Normálně se starám o domácnost a jsem na RD s tím nejmladším. Nepociťuji nějaký výrazný rozdíl mezi těhotenstvím před třicítkou a po čtyřicítce.

28. bře 2018

Jak Vám všem závidím .Letos mi bude 37 let,máme s manželem 3letou dceru a snažíme se o druhého potomka.Od listopadu minulého roku už mám za sebou 2 potraty a už přestávám věřit že to vyjde....

28. bře 2018

Na podzim mi bude 40. Za par dni me ceka porod naseho tretiho potomka. Pravda uplne planovany nebyl, ale tesime se. Neprijde mi, ze by tehotenstvi bylo narocnejsi nez ty prvni dve (33 a 36 porody). GDM jsem mela ve vsech tehotenstvi, ve vsech jsem pracovala cca do 28-30tt, kdy uz me doktori chteli videt doma kvuli inzulinu. Pravda je, ze ted uz jsem byla behem mesice 2x hospitalizovana a mam 3 atb. Ovsem vzhledem k tomu, ze nemocnych he vsude kolem.dost a dost, nedokazu rict, jestli by to takto nebylo, nebyt tehotna.

28. bře 2018
Komentář byl odstraněný

@pisisvori Gratuluju, že jste si nemusela projít ničím zlým. Ono je taky potřeba vědět, proč je která těhotná na rizikovém těhotenství. Třeba mně je 38 let, jsem ve 13. tt, na PN jsem úplně od začátku od pozitivního testu (ani na UTZ ještě neviděl vůbec nic, když mi PN psal) a vůbec si nepřipadám, že bych se nechala zbůhdarma živit státem. Mám dvě dcery, těhotná jsem popáté. První těhotenství skončilo potratem, pak mám dvě zdravé holky, už velké. Loni jsme si řekli, že nám nějak vyrostli, že zkusíme ještě jedno...byť mi neschopenku nabízel, protože jsem ze začátku špinila, chodila jsem dál do práce. V práci mě kolegyně nenechaly nic těžkého tahat (jako knihovnice nosíme banánové bedny plné knih, není výjimkou, že jedna váží i 50 kg), tak jsem si řekla, proč být doma...v 10. tt jsem od nějakého čtenáře chytla chřipku a bohužel potratila. Proto jsem teď doma od začátku, protože jsem otěhotněla do chřipkové epidemie a nechtěla jsem tentokrát už nic riskovat. Navíc na rizikovém bych skončila tak jako tak, protože čekáme dvojčátka a první dcera byla císařem, takže mám zjizvenou dělohu, ale to je jiná věc.

A ještě k tomu zneužívání PN v těhotenství. Nějak nevím, ale s první dcerou jsem byla na PN také, právě kvůli tomu prvnímu potratu, a byť to bude letos 17 let, co se narodila, pamatuju si, jak se doktorka jednou v poradně rozčílila, že nechápe posudkáře, který mou PN zpochybnil - prý těhotenství po potratu, tvrdnutí břicha už od konce 3. měsíce a těžká práce (pracovala jsem v té době na pokladně v Kauflandu, takže jsem tahala kartony mléka nebo balených vod, a to ve stoje taky není nic moc...) pro něj není důvod...takže už před nějakými 18 lety si to posudkoví hlídali a můžu vám říct, že třeba mj doktor píše PN opravdu jen z vážných důvodů, protože opravdu si to hlídají stále a za problémy mu to nestojí...

Jinak musím říct, že i ve 30 letech a s dvojčaty prožívám v podstatě stejně pohodově, jako to druhé ve dvaceti, jediné, co je jinak, bolí mě třísla a prsa, jinak opravdu na pohodu. Dokonce i screening vyšel překvapivě dobře včetně krve (a to i vzhledem k mé nadváze, čemuž jsem se hodně divila), takže ani na amniocentézu naštěstí nemusím - ale stejně bych asi nešla, u dvojčat ve zjizvené děloze je velké riziko potratu 🙂

28. bře 2018

Dokud nebuly vzchazky byl ya exota ten co nebyl na neschopence... cokoli jsem se v prvnim tehotenatbi zeptala tak uz mi dr chtela psat PN.... Proto take ty vychazkz zavedlz protoze to bylo opravdu hodne zneuzivano. Mezi 1-2 porodem jsem potratila 2x v 1. jsem mela od 5 mesice otekle nohy jako blazen, u oboiu tvrdnuti bricha, u druheho uz od 12 tt tak 10x za den....Pokid tehotna vykonava praci, kterou delat nemuze musi ji zamestnavatek preradiy na jonou a pokid nemuze , zistava doma za celou mzdu- neni to duvod pro PN.

28. bře 2018

@pisisvori Potrat a tvrdnutí břicha, které může způsobit další potrat nebo předčasný porod, není důvod k PN? To, že dobrovolně riskujete, je Vaše věc, ale nemůžete tvrdit, že toho někdo zneužívá, když už má prostě něco za sebou, nebo má problémy, a bojí se dalšího potratu. Toto je totiž jasná indikace k PN...

28. bře 2018

@oveckaluky Ja se tedy musim trochu zastat
@pisisvori , co vidim kolem sebe, tak.se vazne PN dost zneuzivala. Vim dobre, ze tehotne kolikrat nic nebylo, ale sla rovnou na PN. Zdaleka ne kazda k rizikovemu tehotenstvi mela,/ma indikaci.

28. bře 2018

@oveckaluky potrat v 6 nebo 9tt je normalni vec, kdy jde prirodni vyber a stava se velmi casto. Nejake lezeni a valeni se doma na tom nic zmeni, je to zalezitost poskozeni embrya, kdy vteti dobe je to vse nebo nic. . Tvrdnuti brcha je prirozena priprava delohy na porod pokud neni spojena se zkracovanim cipku a jinymi problemy...nebrala jsem ani magnezium, protoze moje dr i ja mam rozum. Porody sekci byly 39+6 a 39+ 3 a v te dobe jsem nemela zadne znamky porodu.

Proste byla doba , kdyz zena rekla, ze ji bolombrivho, ze tvrdne ze to a to dr rekl chcete neschopenku a zena byla na statem placene dovolene...Proto byly zavedeny vychazky, ktere tu dobolenou zneprijemni a najednou pocet PN rapidne klesl.

Ale je to mimo tema nebudu to tady zahlcovat.

28. bře 2018

@pisisvori Jen se zeptám - vy jste gynekoložka?

28. bře 2018

@ilonne Samozřejmě, neříkám, že se to nezneužívá, jako v podstatě všechno, ale tohle mi znělo jako házení do jednoho pytle. Že je paní hrdinka a nepřijde jí divné, že jí brzy tvrdne břicho neznamená, že se ostatní stejných příznaků prostě nebojí. Tak jsem to myslela 🙂

28. bře 2018

@pisisvori Já nebyla na neschopence ani jednou ze tří těhotenství, proto nevím jak to chodí. Ale měla bych jeden dotaz. Proč se zneužívaly neschopenky, když nebyly povoleny vycházky? Neprotiřečí si to? Přece když ženská ví, že nebude moct vytáhnout paty z baráku, tak proč by se měla hrnout na neschopenku a být doma jak v kriminále? Proč tomu zneužívání pomohlo zavedení vycházek? Nemělo by to být spíš obráceně, že se po zavedení vycházek zvedne zájem o to být na neschopence? Snad jsem to napsala srozumitelně, čemu nerozumím. Já osobně bych se neschopence vyhýbala jak čert kříži, kdybych nemohla vytáhnout paty z baráku ☹

28. bře 2018

@brigule ono prave byly driv neomezene vychazky a proto bylo daleko vice lidi na PN 🙂

29. bře 2018

@oveckaluky To chapu.

29. bře 2018

@brigule nebylay narizene vychazky jako pri jinych neschopenkach. PN z duvodu tehotenstvi bylo bez omezeni vychazek. Zavedli je v roce 2011/12 myslim. Takze ty zeny nikdo nekontrokoval a proste si byly doma a delaly cochtely a stat to platil. U prumerneho a nizsiho platu to neni zas tak velka ztrata penez a melydovcu.

29. bře 2018

@oveckaluky ne mam vystudovanou medicinu , ale delam klinicke studie a vse co pisu je zaroven nazor gynekologu, kdyz jsou poradni. Treba to tvrdnuti bricha do 20x za den bez dalsich potizi se nemaresit, magnezium je jen neco jako placebo. Ano pokud nekdo potrraci, protoze je tam problem hematomu, nizke sliznice, hormonu....proste ze strany zeny ma lezeni smysl. Ale casne potraty jsou z vetsiny zpusobeny poskouenim embrya a tomu zadne lezeni nepomuze. Nejsem hrdinka proti bych nerodila doma ani jsem se nesnazila dceru pretacet nebo rodit vaginalne , kdxz byla KP, protoze to ohrozuje miminko i maminku.

29. bře 2018

@pisisvori Ono se to asi zneužívá i teď. Když čtu v naší skupince, že jsou skoro od začátku na nemocenské, protože byly unavené, ale přitom se teď stěhují, malují byt..., tak podle mne, klidně mohly být v práci. Naše MUDr. má názor, že pokud není rizikové zaměstnání ( podle vyhlášky ) a nekrvácí se , tak ona neschopenku nevypíše. Možná pro někoho zase druhý extrém...

29. bře 2018

@bonulinka jojo to je mi jasné , že i teď. Ale předtím to fakt by extrém...já jsme s první dcerou byla široko daleko jediná kdo nebyl na PN a jak řám, zeptala jsem se, jestli můžu služebně jezdit po republice....a dr. řekla, že podle toho jak se cítím a jestli chci napíše mi neschopenku.....když jsme řekla, že mi tvrdne břicho, řekla, že je úplně normální a naopak správné, že se dělohy chystá atd ,a le jestli chci napíše mi neschopenku....
Teď si to občas někdo rozmyslí, že nemůže jezdit nikam, že nemůže ven se starším třeba, když nemá vycházky...A jak píšeš to rizikové zaměstnání - to bohužel také není důvod na PN, v zákoně je, že zaměstnavatel je povinen přeřadit na práci, kterou těhotná může vykonávat a pokud to nelze , má být doma za 60-100% platu (nevím přesně), zaměstnavatelům se to samozřejmě nelíbí, tak ať si to zacvaká stat, že jo.

29. bře 2018

@ilonne
@pisisvori aha tak uz to chapu. diky

29. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli