Záchvat akutní laryngitidy (zánět hrtanu). Náš včerejší děsivý zážitek 😣 😢

    Holky, sdílím naši zkušenost, třeba Vám to pomůže do budoucna, ale doufám, že to Vaše dětičky nebudou mít...

    Malý byl nachlazený, dva dny měl teplotu a teklo mu z nosu, pak zbylá už jenom rýma, která ale nechtěla mizet dalších pět dnů. I přes to rýma byla stále slabší, tak jsem měla pocit, že o den-dva už malý bude fit. Šli jsme spat, já klasický na madračce v dětském (když je dítě nemocné, vždycky jsem takto s ním). Kolem jedné v noci mě vzbudil synův kašel, byl divný, takový štěkavý, říkala jsem si, že to nevypadá dobře, ale doufala jsem, že to přejde a budeme dál spát. Nebylo tomu tak. Malý začal kašlat ještě víc, přišla panika, protože se nemohl nadechnout, chraptěl, vypadalo to děsivé. Hned jsem řekla manželovi, ať volá rychlou. O laryngitidě jsem slyšela na kurzu první pomoci, ale i přesto jsem se hodně lekla a začala panikařit. Při akutním záchvatu je potřebné dát dítěti dýchat studený vzduch (z mrazáku nebo z venku). Zkusili jsme mrazák, nepomohlo, malý stále nemohl nadechnout a vydával divné zvuky. Zabalili jsme ho do deky, dali čepici a manžel ho držel u okna, hlavičku měl venku. Povolilo to, kašel se začal zmírňovat, malý se víc zklidnil. Já už čekala dole na zdravotníky, přijeli rychle, byli moc milí, klidní, chápaví. Dávali nám otázky, potvrdili laryngitidu a zavedli malému čípek s kortikoidy, který během pár minut pomohl. Pak jsme se nachystali a odvezli nás na pohotovost, aby doktorka zkontrolovala, v jakém je malý stavu, jestli nás nenechají v nemocnici. Cestou na pohotovost mi paní doktorka vysvětlovala, co je to za nemoc, proč se dítě začíná dusit, druhý pracovník posádky (záchranář) dal malému hračku plyšového panáčka. Bylo to moc pěkné gesto.

    Pobyt v nemocnici nebyl nutný, doktorka si malého prohlédla a poučila nás o tom, jak máme postupovat, jestli se to stane zas, řekla, že at počítáme s tím, že není to poslední záchvat a že naše paní pediatrička nám pak může dát čípky, které budeme mít v ledničce a v případě dalšího záchvatu je budeme mít k dispozicí a kdyby ale stav se horšil, ať zas voláme rychlou.

    Laryngitida je nemoc vírového původu, neexistuje na ní léčba, jenom se zmírňují příznaky. Nejčastěji se vyskytuje mezi batolaty a předškoláky, později už se tolik neobjevuje. Některým dětem se vyhne úplně, jiné potká jednou, zatímco některé jí trpí každý měsíc. Jisté je pouze to, že více jsou ohroženi alergici, protože jejich sliznice mají vyšší tendenci reagovat na různé vnější, i infekční, podněty otokem.

    Odjeli jsme domu, já už nemohla spát. Dnes přes den je všechno v pořádku, bojím se ale noci... Zítra jdeme na kontrolu k naší pediatričce.