icon
1 / 1
avatar

Mohu Vás požádat o recept? Jak dlouhou to má trvanlivost? Jak to uchováváte, aby se to nezkazilo? Děkuji.

Odpověz
10. čer 2024
avatar

To by mě taky zajímalo 🙂

Odpověz
10. čer 2024
avatar

Taky by mě zajímalo. 🙂

Odpověz
10. čer 2024
avatar
t22d
autor

@biton Dělám z ovoce co je zrovna po ruce. První várka jahody+jablka, druhá rybíz+josta+banán, třetí rybíz+banán, rozmixuji, aby toho bylo cca 800 ml, za mě ideální množství na plech. Dosladím cukrem, medem, javorovým či jiným sirupem dle chuti, aby to zůstalo lehce nakyslé. Naliju na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a suším v pootevřené troubě na 50 stupňů, dokud není placka suchá a jde sloupnou z papíru. Pak ji otočím a dosuším druhou stranu. Časově je to sušení na několik hodin, záleží kolik vody je ovoci. Trvanlivost nevím, u nás se to hned sní, ale bude jako klasické sušené ovoce. Uskladňuji ve vzduchotěsné krabičce v temnu.

Odpověz
10. čer 2024
avatar
t22d
autor

@biton Pozor na přesušení, placka musí zůstat gumová.

Odpověz
10. čer 2024
avatar

Díky za příspěvek. Chystám se na to poprvé. Jahody pomalu končí. Myslela jsem, jak budu sušit venku, ale taková tepla zatím nebyla.
S ohledem na poslední příspěvek přede mnou , jak to poznat, ten moment, kdy je to akorát, aby to nebylo vysušené, ale aby to taky zas nezplesnivělo uložené....? (I když to se asi dřív sní? 😉 )

Odpověz
11. čer 2024
avatar
t22d
autor

@olusenka musí to jít sloupnout z papíru a nesmí to lepit, mělo by to bý ohebné jako kůže, tady je to třeba vidět

https://www.youtube.com/watch?v=Cfpg9KStHy0
Odpověz
11. čer 2024