icon
108 / 157
Erdäpfelkas
avatar

Erdäpfelkas - Bramborovo sýrová pomazánka

Prastarý alpský /Rakousko/ recept z vařených brambor a smetany, který budou pravděpodobně pamatovat starší generace. Nebývalo pravidlem, že každý zemědělec vlastnil dobytek a tak byl sýr nedostupná a velmi drahá surovina. Vymysleli ovšem skvělý způsob jak jej nahradit - uvařili brambory a smíchali je s bylinami /kmín z vlastního pole, pažitkou apod./ Přidali občas smetanu, máslo a vejce. I sůl byla pro mnohé nedostupná komodita.

Možná i vaše babičky mají rády bramborovou kaši namazanou na chlebu, především v dobách germanizace byl velký příliv jídel a receptů , které jsou už dnes zapomenuté.

250 g vařených brambor
150 g zakysaná smetana
100 ml smetana ke šlehání
1 cibule - najemno nakrájená
2 stroužky česneku
Koření: mletý kmín, drcený pepř, sůl, muškátový oříšek, fenykl, čerstvá pažitka, oregano, petrželka
Můžete přidat i 3 uvařená vejce, nakrájená, podle chuti

Vychladlé brambory prolisujeme vidličkou s česnekem, solí a kmínem. Přidáme smetany, cibuli a byliny, pořádně promícháme a necháme v lednici dobře vychladit. Zdobíme kápií a jako příloha je vhodná kyselá okurka.

Odpověz
14. črc 2019
avatar

My děláme bramborovou pomazánku běžně! Mňam!

Odpověz
14. črc 2019
avatar

Hmm, to prubnu!

Odpověz
14. črc 2019