Dopovat se přírodními vitamíny v zimních měsících nám přijde jako samozřejmost a nezbytná zbraň proti bacilům. Věděli jste ale, že pro konzumaci ovoce neplatí v zimě a v létě stejná pravidla? Tato pravidla ale nevymyslel žádný odborník na zdravou výživu, ani šaman, právě naopak, určuje si je náš organismus sám. Třeba já osobně jsem byla hodně překvapená, že přestože žiji celý život v domnění, že jíst hodně ovoce je v zimě ta správná cesta ke zdraví, není tomu úplně tak.
Jak to tedy je? Pravda je taková, že v zimě, jelikož je zima (to je překvapení, že jo?), potřebuje naše tělo zahřát. A to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Nicméně, nadměrná konzumace ovoce má na organismus právě opačný efekt a prochlazené tělo se stává snadným cílem pro viry a bakterie.
Několik pravidel
Na facebooku Stravování podle pěti elementů jsem narazila na tenhle seznam zásad, které bychom měli dodržovat při konzumaci ovoce v zimě a nemůžu se s vámi o ně nepodělit:
Já osobně se snažím jíst vždy sezónní zeleninu a ovoce, což v zimě úplně nejde, a tak jsem se dokonce, poučena moudřejšími, naučila v zimě upřednostnit mraženou zeleninu před tou "čerstvou" z pultů supermarketů. Mrazím si jak vlastní, tak kolikrát sáhnu po té z obchodu, jelikož si myslím, že kvalita a výživové hodnoty těch zamražených hned po sklizení jsou určitě lepší, než těch pěstovaných kdoví jak a kdoví kde, zrajících někde v kamioně na cestě z teplých krajin. V zimě ale sáhnu i do spíže pro zavařeniny a jako zdroj vitamínu C preferuji kysané zelí a jíné kyslé mňamky.
Ale dobrá rada paní Stenzlové na závěr zní: "PROHŘÍVAT, PROHŘÍVAT A PROHŘÍVAT. Jen prohřáté tělo je odolné proti virům a bakteriím." A citrusy nám prý k vyléčení virózy nepomohou.
Zdroj: https://www.facebook.com/stenzlovaivana/photos/a.1078625615600092/1774482762681037/?type=3&theater
Začni psát komentář...