tratatundra
6. lis 2018
409 

Jak jíst ovoce v zimě?

Dopovat se přírodními vitamíny v zimních měsících nám přijde jako samozřejmost a nezbytná zbraň proti bacilům. Věděli jste ale, že pro konzumaci ovoce neplatí v zimě a v létě stejná pravidla? Tato pravidla ale nevymyslel žádný odborník na zdravou výživu, ani šaman, právě naopak, určuje si je náš organismus sám. Třeba já osobně jsem byla hodně překvapená, že přestože žiji celý život v domnění, že jíst hodně ovoce je v zimě ta správná cesta ke zdraví, není tomu úplně tak.

Jak to tedy je? Pravda je taková, že v zimě, jelikož je zima (to je překvapení, že jo?), potřebuje naše tělo zahřát. A to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Nicméně, nadměrná konzumace ovoce má na organismus právě opačný efekt a prochlazené tělo se stává snadným cílem pro viry a bakterie. 

Několik pravidel

Na facebooku Stravování podle pěti elementů jsem narazila na tenhle seznam zásad, které bychom měli dodržovat při konzumaci ovoce v zimě a nemůžu se s vámi o ně nepodělit:

  • pro dostatečný příjem vitamínů a minerálů dejte přednost kořenové zelenině a kvašenému zelí před nadměrnou konzumací regionálního ovoce. Konzumace tepelně upravené zeleniny by měla převažovat nad konzumací zeleniny syrové.
  • pokud chcete zpestřit svůj jídelníček citrusovými plody a jiným cizokrajným ovocem v zimě, doporučuji si připravovat tzv. rychlé kompoty. Nakrájíte např. pomeranče a mandarinky na kousky , zalijete vodou s trochou jablečného moštu, přidáte cejlonskou skořici, zázvor a hřebíček a necháte chvíli jemně prohřát. Takové kompoty potom můžete konzumovat s nakvašenou obilnou kaší k snídani a nebo jako svačinku s namočenými ořechy. Stejným způsobem můžete připravovat i rychlé kompoty z jablek a hrušek. Zahřáté ovoce s kořením se již v těle chová úplně jinak než ovoce syrové. 
  • citrony doporučuji používat při vaření na dochucování a pokud pijete rádi vodu s citronem, přidejte ještě plátky zázvoru a zalijte si je horkou vodou a po doušcích popíjejte. 
  • sušené ovoce má v zimě své velké opodstatnění. Ovoce zbavené vody dodá energii, potřebné mikroživiny, ale neochlazuje. Ideální svačinka je hrstka sušeného nesířeného ovoce s hrstkou namočených ořechů, které stabilizují hladinu krevního cukru a zabraňují vyloučení nadměrného množství cukru do krve.

Já osobně se snažím jíst vždy sezónní zeleninu a ovoce, což v zimě úplně nejde, a tak jsem se dokonce, poučena moudřejšími, naučila v zimě upřednostnit mraženou zeleninu před tou "čerstvou" z pultů supermarketů. Mrazím si jak vlastní, tak kolikrát sáhnu po té z obchodu, jelikož si myslím, že kvalita a výživové hodnoty těch zamražených hned po sklizení jsou určitě lepší, než těch pěstovaných kdoví jak a kdoví kde, zrajících někde v kamioně na cestě z teplých krajin. V zimě ale sáhnu i do spíže pro zavařeniny a jako zdroj vitamínu C preferuji kysané zelí a jíné kyslé mňamky.

Ale dobrá rada paní Stenzlové na závěr zní: "PROHŘÍVAT, PROHŘÍVAT A PROHŘÍVAT. Jen prohřáté tělo je odolné proti virům a bakteriím." A citrusy nám prý k vyléčení virózy nepomohou.

Zdroj: https://www.facebook.com/stenzlovaivana/photos/a.1078625615600092/1774482762681037/?type=3&theater

Začni psát komentář...

Odešli